Erdoğan: Yasal Düzenlemeyi Hazmedemeyen İşverenler Var

Erdoğan: Yasal Düzenlemeyi Hazmedemeyen İşverenler Var

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde madencilikle ilgili yapılan çalışmaların Soma olayından sonra çok daha farklı bir şekilde ele alınmasına yönelik bir dizi yasal düzenleme yaptık. Fakat bunu hazmeden veya hazmedemeyen işverenler...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde madencilikle ilgili yapılan çalışmaların Soma olayından sonra çok daha farklı bir şekilde ele alınmasına yönelik bir dizi yasal düzenleme yaptık. Fakat bunu hazmeden veya hazmedemeyen işverenler var. İşverenlerin, bunları hazmedemeyişi ne yazık ki bazı sıkıntıları doğuracağı belliydi." dedi.

Eşi Emine Erdoğan ile birlikte Karaman'ın Ermenek ilçesine gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 madencinin mahsur kaldığı madende incelemelerde bulundu. İncelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan Erdoğan, 18 işçinin halen madende mahsur durumda olduğunu hatırlatarak, işçilerin çıkartılması için devletin tüm imkanlarının seferber edilmiş durumda olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu ve bakanların, Ankara'daki Cumhuriyet Bayramı törenlerinden sonra bölgeye intikal ettiğini aktaran Erdoğan, "Mahsur kalan 18 işçimizin oradan çıkartılmaları için son derece dikkatli, sabırlı, kararlı bir çalışma yürütülüyor. Özellikle ülkemizde madencilikle ilgili yapılan çalışmaların Soma olayından sonra çok daha farklı bir şekilde ele alınmasına yönelik bir dizi yasal düzenleme yaptık. Ve bu yasal düzenlemeyle birlikte buralarda çalışan işçilerimize çok daha farklı imkanlar getirdik. Fakat bunu hazmeden veya hazmedemeyen işverenler var. İşverenlerin, bunları hazmedemeyişi ne yazık ki bazı sıkıntıları doğuracağı belliydi. Bütün bunlara karşı her olay, sorumluluğumuzu, mükellefiyetimizi devlet olarak daha da arttırıyor. Burada 180 çalışan söz konusu. Peki 180 işçi, acaba bu ocaklarda her türlü hakkını tam manasıyla alabiliyor mu?, sosyal haklarını alabiliyor mu?, ücretlerdeki durumları ne merkezde? Bildiğiniz gibi mesai saatlerini 8 saatten 6 saate indirirken burada ağır iş yükü olması hasebiyle bunu düşünerek böyle bir adımı attık. Ama gel gör ki yine burada edindiğimiz bazı bilgiler bizleri ciddi manada bu işlerin üzerine daha da farklı gidilmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Bu olayın olduğu anda özellikle yemeğin aşağıda yenmesine yönelik baskılar böyle bir sıkıntıyı doğurmuştur. 8 saatten 6 saate inmesi bu tür işveren anlayışını bir defa farklı ele almamızın gerektiğini ortaya koyuyor. Bu 6 saat kendisinin orda çalışma olayıdır. Ama siz kalkıp burdaki yemekle ilgili olayını bu 6 saate yedirmeye kalkarsanız bunun hesabını devletin sorması gerekir. Siz bu hakkı ondan alamazsınız." ifadelerini kullandı.

Aynı şekilde servise yönelik şikayetlerin de olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunlarla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın gerekli tetkikleri yaptığını ifade etti. Adli ve idari soruşturma başladığını söyleyen Erdoğan, "Süratle bunun takibi ve neticesini de tabi almamız gerekiyor ve bu neticeyi de alacağız. Çünkü iş sağlığı ve güvenliği noktasında yapılan düzenlemelerin harfiyen uygulamaya girmiş olması ve bu noktada da özellikle bakanlığımızın bunu takip ettiğini bilmenizi isterim. Burada vatandaşlarımızı dezenformasyon yoluyla yanlış bilgilendirenler de ne yazık ki oluyor. İşverenlerimizden ve işveren örgütlerimizden bu acı olayların önüne geçecek daha sıkı tedbirler almalarını, uygulamalarını bekliyoruz. Tabi burada biz de üzerimize düşen görevleri çok daha hassas bir şekilde özellikle hükümetimizin takip edeceğine olan inancımız tamdır." şeklinde konuştu.

"Mahsur kardeşlerimiz konusunda elbette umutlarımızı muhafaza etmek istiyoruz. Bu hususta bizler elimizden gelen son gayreti vermek suretiyle devam ediyoruz." diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Bakan arkadaşlarımız burada bu işi sonuna kadar takip edecekler. Kazadan kurtulmuş olan tüm işçi kardeşlerime, madende çalışan tüm işçilerimize geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum. Yakınları aşağıda olan ailelere sabırlar diliyorum. Şu anda içinde bulundukları halet-i ruhiyeyi anlamamak mümkün değil, tabi ki onu da anlıyoruz. Çalışmaları dünden itibaren Ankara'da, bugün de yerinde inceledik. Bu saatten itibaren de çalışmaları yakından takip edeceğim." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.