Emniyet: Mobese Kameraları Vatandaşın Evini İzlemiyor

Emniyet: Mobese Kameraları Vatandaşın Evini İzlemiyor

Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Daire Başkanlığı, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS-MOBESE) projeleri kapsamında tüm şehirlere kurulan kameraların park, cadde, sokak, meydan gibi kamusal alanlara baktığını duyurdu. Haberleşme Dairesi...

Emniyet Genel Müdürlüğü Haberleşme Daire Başkanlığı, Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS-MOBESE) projeleri kapsamında tüm şehirlere kurulan kameraların park, cadde, sokak, meydan gibi kamusal alanlara baktığını duyurdu. Haberleşme Dairesi tarafından yapılan açıklamada, kameraların görüş açısının balkon ve pencere gibi özel mekânlara döndüğü zaman bu bölümlere ait görüntüler otomatik perdeleme (maskeleme) ile sorumlu operatörler tarafından izlenemediği belirtildi.

Vatandaşlardan gelen soruları resmi internet sitesinden cevaplandıran Haberleşme Daire Başkanlığı, "Kent güvenlik yönetim sisteminden elde edilen kamera görüntülerinin, talepte bulunan kurumlara ve şahıslara verilme prosedürleri nelerdir?" şeklindeki soruyu da cevaplandırdı. Kent güvenlik yönetim sistemlerinin kolluk kuvvetlerinin adli soruşturmalarda suçun aydınlatılabilmesine yönelik veri toplamasını ve kurulu bulunduğu bölgede suç oranlarını düşürerek, huzur ve asayiş ortamını sağlaması amacıyla kurulmuş sistemler olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Bu sistemler aracılığıyla elde edilen kayıtların kişisel veri niteliği taşıyabileceği değerlendirildiğinden, adli olaylarda cumhuriyet başsavcılıkları ile koordineli bir şekilde hareket edilerek veriler paylaşılabilmektedir. Adli bir içeriği olmayan olayla ilgili olarak, KGYS üzerinden elde edilen verilerin talep eden şahsa verilip verilmeyeceği; diğer kişilerin hak ve özgürlüklerini koruyacak şekilde, Anayasa'da yer alan özel hayatın gizliliği ilkelerine, 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu ve buna bağlı olarak çıkarılan 'Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkındaki Yönetmeliğin' ilgili maddeleri kapsamında istenen bilgi ve belgelerin özel bir çalışmayı gerektirip gerektirmediği hususları göz önünde bulundurularak, talebin muhatabı olan ilgili birim tarafından değerlendirilmektedir." denildi.

MOBESE KAMERASI EVLERİ İZLEMİYOR

Bir vatandaşın, "Kamuya açık (park, cadde, sokak, meydan v.b.) alanların Kent Güvenlik Yönetim Sistemi kameraları ile izlenmesinin hukuki dayanağı nedir? Bu izlemeler yapılırken özel hayatın gizliliği ile ilgili önlemler alınmakta mıdır?" sorusunu da cevaplandıran Haberleşme Daire Başkanlığı, KGYS'nin kurulum ve işletme mevzuatı ile ilgili çalışmaların devam ettiği belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Dünya genelinde şehir güvenliği alanında kullanılan kameralar, kamusal (park, cadde, sokak, meydan v.b.) alanları izlemek için konulmaktadır. Aynı şekilde Ülkemizde Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (KGYS-MOBESE) projeleri kapsamında tüm illerimize kurulan kameralar, kamu (park, cadde, sokak, meydan) alanlarına bakmakta olup, kameraların görüş açısı özel mekânlara (balkon, pencere) döndüğü zaman bu bölümlere ait görüntüler otomatik perdeleme (maskeleme) ile sorumlu operatörlerimiz tarafından izlenememektedir."

İLLERDE MOBESE VAR; İLÇELERDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

KGYS'lerin ülke çapında yaygınlaştırma çalışmaları hakkında da bilgi veren Haberleşme Dairesi, "Ülkemiz genelinde şu ana kadar tüm il merkezlerimizde KGYS kurulmuştur. İl merkezlerimiz için şu aşamada ilin ihtiyacına göre sistemlerin genişletilmesi ve teknolojik gelişmelere paralel olarak sistemlerin modernizasyonuna devam edilmektedir. İlçe merkezlerimizde de sistemler kurulmaya başlanmış, terör öncelikli ve nüfus yoğunluğu yüksek olan ilçelerimize öncelik verilmek suretiyle bütçe imkânları ölçüsünde sistemlerin tüm ülkeye yaygınlaştırma süreci devam etmektedir." açıklamasında bulundu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.