Ekonomik Sistemler
Bugün insanlığın zihnini işgal eden ve dünyada uygulama alanı bulan üç ekonomik sistem vardır.
1) Kapitalizm
2) Sosyalizm
3) İslâm ekonomisi
Kapitalizm, faize, haksızlığa, tahakküme ve sömürüye dayalı olan bir sistemdir.
Sosyalizm, haksızlığa, baskıya, zulme, istismar ve sömürüye dayalı olan bir sistemdir.
İslâm ekonomisi, Hakk’a, hakikate ve adalete dayalı olan bir sistemdir. İslâm ekonomisinde faiz yasaktır.
Kapitalist ve sosyalist sistemler birbirlerinden farksızdır. Bu sistemler, güçlü olanın zayıfın hakkını gasp etmesi ve haksızlık üzerine kurulmuşlardır.
Karma ekonomi sistemi ise, kapitalist ve sosyalist fikirlerin karışmasından meydana gelen bir sistemdir. Bu sistemin belirli esas ve kuralları yoktur. Devlet ve özel teşebbüsler birlikte rekabet halindedirler. Karma ekonomiler daha çok kapitalist sistemin tesiri altında işlerler.
Aslında ekonomik sistemleri, faizli ve faizsiz olmak üzere iki kısma ayırmak gerekir. Faizli ekonomik sistem beşeri fikirlerden oluşmuştur. Faizsiz ekonomik sistem, Allah’ın emirlerine göre işleyen İslâm ekonomisidir.
Faizli sistemde, fiyat, ücret, vergi ve faiz vardır. Faiz bir çember şeklinde dönerek devam eder. Faizli sistemde faiz devamlı olarak artış kaydettiği için ekonomide diğer unsurlara da tesir eder ve ekonomi rayından çıkar. Bu sebeple bir yerde faiz varsa orada sömürü vardır.
Faizsiz sistemde, fiyat, ücret ve vergi (zekât) vardır, faiz yoktur. Faizsiz sistemde her zaman ekonomi dengede olur ve rayından çıkmaz.
Kapitalist sistemde, faiz ile haksızlık, zulüm ve sömürü mekanizmaları işletilmektedir. Kapitalizmde, bankalar krediyi halkın biriken tasarruflarından temin ederler. Kapitalist sistemde en çok zararlı olan ve zulme uğrayan parasını bankaya yatıran tasarruf sahipleridir.
Kapitalist sistemde bankaya para yatıran tasarruf sahiplerinin:
1- Devalüasyonlarla bankaya yatırmış oldukları paralarının değeri düşer.
2- Devalüasyon neticesinde mal fiyatları yükselir ve malı pahalıya alırlar.
3- Tasarruf sahipleri kredi kullanamazlar. Kapitalizmde krediyi zenginler kullanır.
Kapitalist sistemde bir mal üreticiden tüketiciye kadar, malın üretim şartlarına göre faiz katlanarak (8-10-12) tüketiciye gelir. Faiz toplanarak değil, katlanarak tüketiciye gelir.
Faizsiz sistemde yapılan yatırımlar faizli sisteme göre en az üç misli daha ucuz olur. Faizsiz sistemde israf olmaz. Faizli sistem israfçıdır. Faizli sistemde israf ve lüks körüklenmektedir. Kapitalist sistemde bankalar faizli olarak çalışır. Faizsiz sistemde bankalar faizsiz olarak çalışır.
Faizsiz sistemde paranın değeri korunur. Paranın değeri faizli sistemde değişmeye mahkûmdur, sabit kalamaz. Faizci kapitalist sistemde para tefecilikte kullanılmaktadır.
Paranın tefecilikte kullanılması beraberinde pahalılığı da getirmektedir. Çünkü vade ne kadar uzarsa alınan kredi veya borç para için o kadar çok faiz ödenmektedir. Dolayısıyla faizci kapitalist sistemde vade uzadıkça pahalılıkta artmakta ve ekonomik istikrarsızlık baş göstermektedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.