Eğitimin dili tekdir, o da Türkçedir

Eğitimin dili tekdir, o da Türkçedir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasıyla ilgili konuştu

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak okutulmasıyla ilgili, ''CHP'nin görüşü nedir; eğitim dili tekdir, resmi dil tekdir, o da Türkçe'dir ama bir aile çocuğuna Kürtçe öğretmek istiyorsa bunda hiçbir sakınca yoktur ve devlet bunun için gerekli katkıyı sunmalıdır. Biz bunu son derece doğal bir süreç olarak görüyoruz'' dedi.
Günaydın, partisinin Konya İl Teşkilatı'nda düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin 2011 yılında 136 milyar dolar ihracat, 240 milyar dolar ithalat yaptığını söyledi. Türkiye'nin 2011 yılında 104 milyar dolar dış ticaret açığı verdiğini dile getiren Günaydın, ''Türkiye, TÜİK rakamlarına göre 13 milyon yoksulu olan, 3 milyon işsizi olan bir memlekettir'' diye konuştu.
Türkiye'de devletin elinde şeker fabrikalarından başka satılacak sanayi tesisi kalmadığını, ülkenin tarım arazilerinin, ormanlarının, sularının satıldığını savunan Günaydın, bu durumun Türkiye'nin artık üretemediğinin, buna karşılık mevcudu tüketerek bir ekonomi çarkını döndürmeye çalıştığının fotoğrafı olduğunu ileri sürdü.
Türkiye'nin bugün tüm komşuları ile sorunlu bir ülke haline geldiğini, İran'ın füze savunma sistemiyle ilgili Türkiye'ye yönelik ağır eleştirilerde bulunduğunu iddia eden Günaydın, yaşanan sürecin dış politika alanında da ciddi ve yeni bir sorunlu döneme girildiğine işaret ettiğini savundu.
Günaydın, bir gazetecinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti Meclis Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, ''Yeterli sayıda öğrenci bir araya geldiğinde, Kürtçe'nin seçmeli ders olarak alınabileceği, öğretilebileceği ve öğrenileceği'' yönündeki açıklamasıyla ilgili bir sorusu üzerine, bu meselenin bir toplumsal mutabakat konusu olmasının son derece doğal olduğunu söyledi.
Siyasetin görevinin de bu olduğunu anlatan Günaydın, şöyle konuştu: ''Türkiye'de belirli bölgelerde doğmuş, büyümüş ve Kürtçe'den başka herhangi bir dil bilmeyen çok sayıda insanımız vardır. Kadın doğmuş, büyümüş ve Kürtçe'den başka dil bilmiyor. Şimdi bunlara 'hayır, dilinizi konuşamazsınız' demenin insan haklarıyla bağdaşır bir yönü yoktur. Eğer o aile çocuğuna Kürtçe öğretmek istiyorsa seçmeli ders olarak Kürtçe dersi vermenin de bir sakıncası yoktur. CHP'nin görüşü nedir; eğitim dili tekdir, resmi dil tekdir, o da Türkçe'dir ama bir aile çocuğuna Kürtçe öğretmek istiyorsa bunda hiçbir sakınca yoktur ve devlet bunun için gerekli katkıyı sunmalıdır. Biz bunu son derece doğal bir süreç olarak görüyoruz. CHP bu meseleyi 1990'ların başında hazırladığı raporlarla zaten ortaya koymuştur. Bizim için bu mesele, yeni değildir. En doğal insan hakkı olarak görüyoruz.''
AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.