Eğitimde de ahlak

Eğitimde de ahlak

ÖĞ-DER tarafından düzenlenen eğitim konferansında konuşan Prof.Dr.Zakaria Ousman, "Eğitim kadında, ailede başlar. İslam bir yaşam tarzıdır. Helal ve harama öce okullarda başlamalıyız. İslami eğitim ahlaki eğitimi de sağlar" dedi

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Konya Şubesi tarafından, 6.Uluslararası Eğitim Konferansı 'Eğitimin Genetiği' konu başlığı ile düzenlendi. Konferansa Prof.Dr. İslam Khan, Prof.Dr.Zakaria Ousman, Gazeteci-Yazar Lauren Booth ve Araştırmacı-Eğitimci Yazar Mehmet Nezir Gül konuşmacı olarak katıldı.

Zindankale Süleyman Şah Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa Vali Yardımcısı Fahri Oluk, Saadet Partisi İl Başkanı Hasan Hüseyin Uyar, Anadolu Gençlik Derneği Şube Başkanı Mehmet Parlak, DİN-BİR-DER Konya Şube Başkanı Kemal Aytek, eğitimciler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılışında söz alan ÖĞ-DER Şube Başkanı Yavuz Aydın, "İnsanı Cenab-ı Hakk en güzel vasıflarla yaratmıştır fakat geldiğimiz durumda durum hiç de iç açıcı değildir. Tüm güzellikler doğru eğitimle olur. Eğer kötülükler var ise bu yanlış eğitimden kaynaklanır" dedi.

İnancımıza göre bir çocuğun temiz olarak doğduğunu söyleyen Aydın, şöyle konuştu: "Bizler çocuklarımızı okula verdiğimiz zaman onların temiz kalmasını istiyoruz. Allah'ta bize ahirete temiz gelin diyor. İnsanlık bugünkü kavramlarla yanılgıyı getiriyor. BM raporuna göre 13 kişinin serveti, 163 ülkenin servetinden fazla. Bu nasıl bir eğitimin sonucu? Müslümanlara düşen haksızlık karşısında sesiz kalmamak ve hakkı haykırmaktır."

İSLAMİ EĞİTİM AHLAKİ EĞİTİMİ SAĞLAR.

Konferans bölümünde ilk olarak söz alan Prof.Dr. İslam Khan, "Eğitimde İslam mükemmelliyetçiliği amaçlar. İslami eğitimin amacı İslami yaşamın yaygınlaştırılmasıdır. Böylece insan yaşamı boyunca Allah'a kulluktan ayrılmaz. Amaç Allah korkusunu insanlara yerleştirmektir, insanda olumlu eğilimleri artırmaktır" dedi. Peygamberimizin "Ben güzel ahlakı yaymak için gönderildim" sözünü hatırlatan Khan şöyle konuştu: "Din değiştirip İslam'ı seçenler İslam'ın bu özelliğinden dolayı gelmektedir. Fetihler bu yüzden hızlı olmuştur."

Prof.Dr.Zakaria Ousman da yaptığı konuşmada eğitimin ailede başladığının altını çizerek, "Anne çocuğun eğitiminde kilit önemdedir. Eğitim denilince sınıf akla geliyor. Fakat eğitim kadında başlar. Kadını eğitirseniz aileyi eğitmiş olursunuz" dedi. İslam'ın Allah'ın ve Peygamberin söyledikleri olduğunu belirten Ousman, konuşmasına şöyle devam etti: "Helal ne demek bunu iyi anlamamız lazım. Biz neden helali istiyoruz? İslam bir dindir ayrıca bir yaşam tarzıdır. Müslümansanız günün her saati Müslümanca yaşamalısınız. Helaller ve haramlar bellidir yorumlanamaz. Okullar bireyleri şekillendirir. Helal ve harama öce okullarda başlamalıyız. İslami eğitim ahlaki eğitimi de sağlar. Cehaletin ortasında helal yaşamanın imkanı yoktur. Helal haramı bilmeden bunları ayırt edebilir misiniz?"

'MÜSLÜMAN ÜLKEDE MİYİM?' DİYE SORDUM

İngiliz Gazeteci-Yazar Lauren Booth ise İslam'ın gençlere nasıl anlatılması gerektiğine dikkati çekti. İstanbul'da hava limanına indikten sonra karşılaştığı tabloyu aktaran Booth, şöyle konuştu: "Hava limanında çok az bayanın örtülü olduğunu gördüm ve 'Ben acaba Müslüman bir ülkede miyim?' diye kendime sordum. Bu benim için iyi bir tefekkür imkanı oldu. İslam ülkelerinde, Müslümanca yaşanması gerektiğine değinen Booth, "Ben İslamiyeti tanımadan kesinlikle Müslüman olacağımı düşünmüyordum. İslamı, Filistin'de tanıdım. Oradaki insanlar savaş halinde olsalar da Müslümanca yaşamaktan vazgeçmiyor." diye konuştu. Filistin'de yaşadıklarını anlatan Booth şunları söyledi: "Filistin'e gazeteci olarak gittiğim zaman oradaki zulüm gören çocukları gördüm. Her şeyini kaybetmiş aileleri gördüm. Ama İslami hoşgörüden vazgeçmiyorlardı. Batıda bu böyle değildir. İşte ben o zaman İslam'a ısındım. Oradaki çocuklar tanklara taş atıyorlardı. Çünkü tanklardan değil, Allah'tan korkuyorlardı. Biz, gençlere İslamı nasıl aşılayabiliriz' bunu düşünmeliyiz. Dünyadaki milyonlarca Müslüman, Osmanlı İmparatorluğu dönemindeki halifeliğin tekrar gelmesini istiyor."

TACİZ OLAYLARI UTANÇ VERİCİ

Son olarak söz alan Araştırmacı-Eğitimci Yazar Mehmet Nezir Gül de yaptığı konuşmada 'Müfredatın ahlakiliği' konusunu işledi. Çocukların ve kadınların yaşadığı taciz olaylarına değinen Gül, şöyle konuştu: "Bu hadiselerden utanç duyuyoruz.Tüm hareketlerimizin ahlakiliği konusunda daha çok tefekkür etmemiz gerekiyor. Yapılması gereken çok şey var. Eğitimde ahlak çok önemli. Muazzam değerli ahlaki özelliklere sahip bir dinin mensuplarında çocuklara, kadınlara taciz olayları yaşanıyorsa bunu sorgulamamız lazım. Gerçekten inanıyor muyuz? Sormamız lazım. İnandığımız gibi yaşıyor muyuz? Herkes okullarda ahlaki eğitimin yaygınlaşmasını istiyor aslında. Maalesef seküler eğitim anlayışında zaman zaman din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinin zorunlu olmaması şeklinde talepler oluyor. Bu yanlıştır. Bu anlayıştan kurtulmamız lazım."

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.