Eczacılar ayakta kalmaya çalışıyor

Eczacılar ayakta kalmaya çalışıyor

İlaç fiyat kararnamesinde Temmuz ayı güncellemelerini yetersiz bulan eczacılar, iş bırakma kararı aldıklarını duyurdu.

Her iki eczacıdan biri kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Eczacıların kârlılık oranlarını belirleyen fiyat kararnamesinde Temmuz ayında yapılan güncellemeler, eczacının yüzünü güldürmedi. Daha önce 100 TL’lik ilaçtan yüzde 25 kâr eden eczacıların kâr oranı yeni düzenlemeyle yüzde 28’e çıkarıldı. 200 TL’lik ilaçlarda ise yüzde 12 kâr eden eczacı, yeni güncellemeyle birlikte 1 puanlık bir artışla yüzde 13 kâr edecek. Eczacı yüksek fiyatlı ilaçlardan, düşük fiyatlı ilaçlara göre daha az kâr ettiği için haklı olarak bu düzenlemeyi yetersiz ve adil bulmadı. Eczacılar, düzenlemenin yeniden enflasyon oranında hesaplanarak kararnamenin revize edilmesini istiyor.  İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, eczacıların sıkıntılarından bahsetti.

“DÜZENLEME ENFLASYON ORANINDA YAPILMALIDIR”

Eczacıların mesleki ve ekonomik anlamda birçok sıkıntısı olduğunu dile getiren Pınar Özcan, “Eczacılar olarak çok fazla ekonomik ve mesleki sorunlarımız var. Şu an en çok canımızı yakan sıkıntı ekonomik olarak, eczaneleri açık tutabilmek ve meslektaşlarımızın hayatlarını idame ettirebilmek. İlaç fiyat kararnamesi dediğimiz bir kararname var. Bu kararnamede 13 yıl öncesindeki TL baremleri, enflasyon oranında güncellenmedi. Bu nedenle her ilaç zammında eczacı daha az kâr eder hale geldi. Ucuz ilaçta daha fazladır ancak ilacın fiyatı arttıkça kâr oranı da azalmış oluyor. Her zam sonrasında bizim için belirlenen bu TL baremleri, enflasyon oranında yenilenmediği için 13 yıl içerisinde  daha önce ucuz olan yüksek kârlı ilaçlar, zam aldıkça daha yüksek kademelere kayarak kârlılık oranı düşmüş oldu. Yapılması gereken, enflasyon oranında baremlerin güncellenmesiydi. Bu yapılmadığı için seneler sonra ne personel giderlerimizi ne depo ücretlerimizi ne de elektriğimizi ödeyebiliyoruz” şeklinde konuştu.

“İŞ BIRAKMA PLANINI UYGULAYACAĞIZ”

Talepleri yerine getirilmediği takdirde kademeli eylem planlarını uygulayacaklarını söyleyen Pınar Özcan, “Türkiye’de yaklaşık 28 bin 700 eczane ve 54 eczacı odası var. Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyetimiz var. 1 ay önce Konya’da yaptığımız toplantıda sorunlarımıza artık çözüm bulamadığımız için bir eylemlilik planını yürütmeye almıştık. Bunu da deklare etmiştik zaten. Süreç içerisinde taleplerimizle alakalı kayda değer bir güncelleme olmadığı için Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti’nin açıklayacağı eylemlilik planı çerçevesinde iş bırakmaya kadar giden bir süreç diyebilirim. Ancak dediğimiz gibi bu bir süreç. Planlama dahilinde devam edecek. Kamuoyunun dikkatini çekeceğimiz bu konuda taleplerimiz yerine getirilmediği takdirde farklı aksiyonlar alacağız. Bir miting ve sonrasında iş bırakma planını uygulayacağız. İş bırakma son halkamız.  Taleplerimiz yerine gelene kadar kademe kademe ilerleyen bir eylemlilik planını devreye sokmuş olacağız” dedi.

“HASTALARIMIZ DAHA FAZLA FARK ÖDEMEYE BAŞLADI”

Fiyat kararnamesinde yapılan düzenlemeden hem hastanın hem de eczacıların olumsuz etkilendiğini belirten Pınar Özcan, “İlaç firmaları Türkiye’de ilaçta uygulanan euro kuru nedeniyle ilaç üretmemeye başladılar. İlaç sıkıntısı mevcut. Bu nedenle ilaç vermekte sıkıntı çekiyoruz. Her gelen zamla birlikte hastalarımız daha fazla fark ödemeye başladı. Çünkü devlet hastaların ödediği katılım payını da ilaç bazında aşağıda tutuyor. Bütün bunlar fiyat kararnamesiyle alakalı. Bir ucu hastaya dokunuyor, fiyat farkları bakımından cebinden çıkan para olarak ya da ulaşım anlamında. Bir ucu eczacıya dokunuyor kârlılık anlamında enflasyon oranında bir güncelleme yok” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum