Diyarbakır'da eylemler yeniden başladı

Diyarbakır'da eylemler yeniden başladı

Diyarbakır'da sokağa çıkma yasağı işe yaramadı. Kobani'de eylemlerinin en yoğun yaşandığı Diyarbakır'da eylemler sokağa çıkma yasağına karşın yeniden başladı

Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağına rağmen kentin bazı kesimlerinde öğle saatlerinde yine eylemler başladı. 7’nci Kolordu Komutanlığı’na bağlı General Galip Deniz Kışlası’na 100 metre uzaklıkta bulunan Seyrantepe Kavşağı’nda bir grup gösterici ateş yaktı. Polis, TOMA ve zırhlı araçlarla bu gruba anında müdahale etti.

Göstericilere gaz bombası ve basınçlı su sıkılıp dağıtıldıktan sonra yakılan ateş ise TOMA tarafından söndürüldü.

HÜDA-PAR 10 GENCİ REHİN ALDI İDDİASI

Diyarbakır’da dün çıkan olaylar sırasında Hür Dava Partisi’ne yakınlığıyla bilinen kişilerin, merkez Kayapınar İlçesi’nde 10 göstericiyi rehin aldıktan sonra parti binasına götürdükleri ve daha sonra göstericileri polise teslim ettikleri iddia edildi.

Polisin HÜDA- PAR binasından aldığı gençlere rehin alınma sırasında herhangi bir şiddet uygulanıp uygulanmadığını tespit etmek amacıyla sağlık kontrolü için hastaneye götürüldüğü kaydedildi.



SİLVAN’DA ARAÇ YAKILDI

Diyarbakır’ın Silvan İlçesi’nde ise dün gündüz saatlerinde başlayan olaylar gece geç saatlere kadar devam etti. İlçe merkezinin bir çok noktasında yolları kapatan göstericiler, yoldan geçen bir çok aracı ateşe verdi. İlçe merkezinde güvenlik güçleri ile eylemciler arasında çıkan çatışmada yaralanan 1 çevik kuvvet polisi, helikopterle Diyarbakır’a sevk edildi.

İlçedeki olaylarda 1 TIR, 1 banka ve 2 mağaza yakıldı. İlçede gece çıkan olaylarda aralarında çocuklarında bulunduğu 10 kişiden fazla kişi gözaltına alındı.


Diyarbakır Barosu avukatlarından Hadi Kolakan, gözaltına alınanların ifadeleri için gittiği Silvan Emniyet Müdürlüğü’nde şüphelilerin polis tarafından dövüldüğünü ileri sürdü. Kolakan, polisin bu tavrına tepki gösterdiği için, polisler tarafından kolunda tutularak dışarı atıldığını söyledi.

DİYARBAKIR’DA ÖLENLERDEN 8’İNİN KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Diyarbakır’da dünkü olaylar sırasında çoğu ateşli silahla vurularak ölen 10 kişiden 8’inin kimlikleri açıklandı. Bu kişilerin Turan Yavaş, Süleyman Kale, Yusuf Tokar, Mahmut Enes, Riyat Güneş, Mahsun Çoban, Hasan Gökyüz ve Ahmet Dağkak olduğu belirtildi.

Ölenlerden 2 kişinin üzerinden kimlik çıkmazken, bu kişilerin kimlik belirleme çalışmaları sürüyor.  Olaylarda yaralanan 45 kişi de çeşitli hastanelerde tedavi görüyor. Diyarbakır’da dünkü olaylarda kışkırtıcılık yaptıkları belirlenen 30 kişi de gözaltına alındı.

Bu arada kentte sokağa çıkma yasağı bulunmasına rağmen bugün öğle saatlerinde merkez Yenişehir İlçesi Koşuyolu Parkı çevresinde yollara barikat kurmak isteyen göstericilere polis gaz bombası ve basınçlı su sıkarak dağıttı.

Diyarbakır Valiliği’nin aldığı kararla kentteki ilk ve orta dereceli okullar da pazartesi gününe kadar tatil edildi.



ASKER 8 YIL SONRA SOKAKLARDA

Diyarbakır'da 12 Eylül askeri harekatının ardından ilk kez sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, yine aynı dönemin ardından ilk kez de askerler tank ve zırhlı araçlarla kentte konuşlandırıldı.

Diyarbakır'da 2006 Mart ayında meydana gelen 10 kişinin ölümüyle sonuçlanan olaylar sırasında askerler, zırhlı araçlar olmadan indikleri kent merkezinin değişik noktalarında görevlendirilmişti.

VALİLİK ASKER İSTEDİ

Kentte iki gündür çıkan olayların ardından Diyarbakır Valiliği'nin talebi üzerine 7'nci Kolordu Komutanlığı ve İl Jandarma Komutanlığı’ndan askeri birlikler tank ve zırhlı araçlarla kent merkezine indi.

Askerler, stratejik noktalarda konuşlandırıldı. Sabah saatlerinden itibaren kent merkezinde sivil polis araçları devriye gezerken, öğle saatlerinden itibaren zırhlı polis araçları da devriyeye katıldı.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞININ UZATILDIĞI GEÇ ÖĞRENİLDİ

Polis ekipleri kentte iki gün süren olaylarda yollara kurulan barikatları kaldırdıkları görüldü. Diyarbakır Valiliği'nin sokağa çıkma yasağı uygulamasını uzattığını bugün saat 03.20'de açıklamasından haberi olmayanlar, sabah erken saatlerde işlerine gitmek için yola çıktı.

Polis ekipleri sık sık anons yaparak sokağa çıkma yasağı bulunduğu ve vatandaşların buna uymasını istedi. Kentte çok az sayıda taksi ve bazı minibüsler çalıştı. Polis ekipleri de kentin önemli noktalarında yoldan geçen araçlarda arama yaptı. Sokağa çıkma yasağı denetimi öğle saatlerinde sıklaştırıldı.

Kentte eczaneler, fırınlar ve akaryakıt istasyonları dışında işyerleri açılmazken, mahalle aralarında bazı bakkalların açık olduğu gözlendi.

OLAYLARIN İZLERİ SAVAŞI ANDIRIYOR

Diyarbakır'da çıkan olaylar nedeniyle kent merkezinde bazı cadde ve sokaklar adata savaş alanına döndüğü bugün görüldü. Kamu ve özel bankalar ile duraklar olmak üzere bir çok yer ateşe verildiği.

Özellikle Yenişehir ilçesinde Ekinciler ve Gevran caddeleri üzerinde bulunan bankalar, mobese direkleri ve elektrik direklerinin yol kapamak için devrildiği ve halen yerlerinde durduğu ve yolların temizlenmediği görüldü.

FIRINLAR ÖNÜNDE KUYRUK

Sokağa çıkma yasağı nedeniyle evlerinden dışarı çıkamayanlar özellikle ekmek sıkıntısı çekti. Vatandaşlar evlerine yakın fırınlara giderek 2-3 günlük ekmek almak isteyince, fırınların önünde uzun kuyruklar oluştu.

Kentin önemli kavşaklarını tutan askerler ve çevik kuvvet ekipleri herhangi bir toplanmaya ise izin vermedi.

DTK BİNASINDA ARAMA

Diyarbakır'da bugün saat 07.00 sıralarında polis Özel Harekat Timleri merkez Yenişehir İlçesi'nde bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) binasına girip arama yaptı. Yaklaşık 30 dakika binada kalan polislerin binadan hiç bir şey almadan ayrıldığı bertildi. DTK Genel Başkan Yardımcısı ve HDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, polisin binanın arka kapısını kırarak, içeri girip arama yaptığını söyledi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.