'Diyabet Hastaları Beslenme Ve Egzersiz Programlarını İhmal Etmemeli'

'Diyabet Hastaları Beslenme Ve Egzersiz Programlarını İhmal Etmemeli'

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniğinden Uzm. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, diyabetli hastalarının yaptığı en büyük yanlışlardan birinin, ağızdan şeker düşürücü ilaçlar kullanırken beslenme ve egzersiz programlarınızı...

Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniğinden Uzm. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, diyabetli hastalarının yaptığı en büyük yanlışlardan birinin, ağızdan şeker düşürücü ilaçlar kullanırken beslenme ve egzersiz programlarınızı ihmal etmeleri olduğunu söyledi.

Özel Medical Park Samsun Hastanesi, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniğinden Uzm. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” nedeni ile açıklama yaptı.

Diyabet hastalığı hakkında bilgiler veren Dr. Ecemiş “Diyabet insülinin eksikliği veya etkisizliği sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Toplumda daha sık görülen diyabet formu tip 2 diyabettir ve insülinin yeterince etki göstermemesi sonucu ortaya çıkar. Tip 1 diyabet ise daha seyrek olarak görülmesine rağmen küçük yaşlardan itibaren başlar. Mutlak insülin eksikliğine neden olan “Tip 1 diyabet” hastası değilseniz, diyabetinizi kontrolde tutmak için ağız yolu ile alınan şeker düşürücülere ihtiyacınız olabilir. Şeker düşürücü ilaçlar “Tip 2 diyabet”te kullanılır. Tip 2 diyabetli kişiler kan şekerini normal seviyede tutabilmek için mutlaka insülin kullanmak zorunda değildir ” şeklinde konuştu.

Her diyabet hastasının tedavisinin bireysel olduğunu söyleyen uzman Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, “Hastalar sağlık sorunlarının önemine göre tek bir ilaç kullanabildikleri gibi iki, üç veya daha fazla çeşit ilaçta kullanabilirler. Tip 2 diyabetik hastalarda eğer hastanın durumu çok kötü değilse ve şekerleri ılımlı derecede yüksekse öncelikle şeker düşürücü ilaçlarla tedaviye başlanabilir. Bu ilaçlara rağmen kan şekerleri yüksek seyrederse tedaviye insulin eklenebilir. Çok çeşitli insulin tipleri vardır. Hastanın klinik durumuna göre uygun insulin tedavisi şeker regülasyonu sağlamaya çalışılır. İnsülin tedavisi bağımlılık yapmaz. Vücuttaki eksikliğin tamamlanması gibi düşünülebilir. Hastanın klinik durumuna göre ihtiyaç duyulan yoğun insülin tedavisi takiplerde hafifletilebilir, hatta tekrar ağızdan alınan şeker düşürücü ilaçlara dönülebilir. Tip 1 diyabetiniz varsa, ağızdan alınan şeker düşürücü ilaçların tedavinizde yeri yoktur.” diye konuştu.

EGZERSİZİ İHMAL ETMEYİN.

Uzm. Dr. Gülçin Cengiz Ecemiş, diyabetli hastalarının yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesinin, ağızdan şeker düşürücü ilaçlar kullanmakta iken, bunun diyabet tedavisinde her şey olduğunu düşünerek beslenme ve egzersiz programlarınızı ihmal etmeleri olduğunu söyledi. Ecemiş, “ Unutulmamalıdır ki modern tedavi yöntemlerine rağmen tip 2 diyabetin tedavisinde halen beslenme ve egzersiz en önemli tedavi metodudur. Tedavinin nasıl belirleneceği hastanın durumuna, ek sorunlarına göre bireysel olarak planlanmalıdır.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.