Derin araştırma!

Derin araştırma!

Obrukların sayısının artması ve tehlike oluşturması ile ilgi kurumlar harekete geçti. MTA Konya Havzası’nda obruk risk haritası çıkartıyor. Yaklaşık 5 milyon liralık projenin 2019 yılında tamamlanması planlanıyor

Obrukların son yıllarda yerleşim yerlerine yaklaşması ve tarım alanlarında sık rastlanması ve sayılarının artması nedeniyle bölgenin risk haritasının çıkartılmasına karar verildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü’nün (MTA) tarafından yapılacak çalışma ile mevcut obrukların yer tespitlerinin yanı sıra Konya Havzası’nın ‘Obruk risk haritası’ çıkarılacak. Projeye Kalkınma Bakanlığı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı da destek veriyor. Geçtiğimiz ekim ayında başlayan çalışma 5 yıl boyunca sürecek ve yaklaşık 5 milyon lira para harcanacak.

İLGİLİKURUMLAR TOPLANDI

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı Doç. Dr. Fetullah Arık 2013 yılında Kadınhanı’da oluşan 8 metre derinliğindeki bir obruk sonrası Valilik ve AFAD’ın çağrısı ile ilgili kurumların bir toplantı yaptığını belirterek, “Yapılan toplantıya JMO olarak biz de katıldık ve görüşlerimizi bir rapor halinde sunduk. Raporumuzda da havzanın tamamının taranması gerektiğini ve obruk taramasın dışında obrukların önlenmesi konusunda çalışma yapılması gerektiğini belirtmiştik” dedi. Konya Havzası’ında MTA’nın yaptığı çalışma ile obruklarının tespiti, bu obrukların belirli bir hat dahilinde olup olmadığı, nerelerde olabileceği gibi sorulara cevap aradığına işaret eden Arık, benzer bir şekilde 2009 yılında başlayıp 2011 yılında tamamlanan bir çalışmanın yapıldığını ve yayınlanan raporda ‘muhtemel obruk oluşabilecek yerler’de daha sonra obruk oluştuğunu hatırlattı. MTA’nın yaptığı ölçümlerin bilimsel bir düzeyde gerçekleştiğini söyleyen Arık, şöyle konuştu: “Daha önceki raporda olabilir denilen yerlerde obruk oluşması da bunun göstergesi. Obruklar eskiden yüksek yerlerde oluyordu fakat son zamanlarda aşağı seviyelere kadar indi. Bunun sebebi yer altı su seviyesinin aşağıya çekilmesidir. Bu bize su kullanımı ile ilgili önlemler almamız gerektiğini gösteriyor.  Havzada ekim ayında başlayan araştırmaya Kalkınma Bakanlığı KOP üzerinden destek veriyor. Bütçenin büyük bir bölümü MTA ve AFAD’a veriliyor. 25 binde 1 ölçekte bir harita üzerinden yapılan çalışmada muhtemel obruk alanları da tespit edilecek. Biz yerleşim yerlerine yakın yerlerde daha büyük ölçekte çalışma yapılmasını öneriyoruz. Obrukların yerleşim yerlerine yaklaşıp yaklaşmayacağı ve tehlike durumları da öğrenilecek. Büyük bir çalışma.”

YILLIK 1 MİLYON LİRA HARCANIYOR

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı Tarımsal Kalkınma Koordinatörü Mevlüt Pınarkara, havzada, özellikle Karapınar bölgesinde yaşanan çöküntülerin ve obruk oluşumlarının bölgede yaşayan halkı tedirgin ettiğini belirterek, “Bu çalışma ile çöküntü yerlerinin tespiti ve muhtemel oluşabilecek obruk yerlerinin tespiti sağlanacak. Bir risk haritası oluşturulacak. Bu rapora göre yerel yönetimlerle de görüşülerek yerleşim yerleri veya sanayi bölgelerinin başka bölgelere taşınması söz konusu olabilir. Biz KOP olarak maddi yönden destek sağlıyoruz.MTA 5 yıllık bir proje hazırladı. 4 yıl kurum olarak 1 yıl da AFAD ile birlikte iş yapacaklar. Toplam bütçe 4 milyon 950 bin lira. Yıllık 1 milyon lira projeye destek sağlıyoruz. Projenin 2019’da tamamlanması hedefleniyor” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.