Denizli Ekonomisi Çeşitlenerek Güçleniyor

Denizli Ekonomisi Çeşitlenerek Güçleniyor

Denizlili sanayici, tecrübesini tarım ve turizmde kullanınca ekonomi çeşitlenerek güçlenmeye başladı.

Denizlili sanayici, tecrübesini tarım ve turizmde kullanınca ekonomi çeşitlenerek güçlenmeye başladı. Ekonomik ve sosyal gelişmişlik seviyesiyle Kayseri ve Gaziantep gibi Anadolu kaplanlarının arasında yer alan Denizli ekonomisi artık sadece tekstilde değil, sağlık turizmi, seracılık, mermer ve kablo sektöründe de öne çıkıyor.

    En çok ihracat yapan 10 il arasında her ay birincilikle üçüncülük arasında gidip gelen Denizli tekstilden tarıma, enerjiden turizme kadar birçok alanda hızla değişerek gelişiyor. İlin ihracatının ana omurgası olan tekstil ve konfeksiyon sektörü, 2004 yıllarda toplam Denizli ihracatının yüzde 75’ini oluştururken son yıllarda ihracat miktarı artmasına rağmen oranı yüzde 47-48’e geriledi. Bunun yerine mermer, traverten, bakır, makine yedek parçası, demir ve tarım ürünleri ihracatı da önemli yer tutmaya başladı.

Denizli Ticaret Odası (DTO) Başkanı Necdet Özer, il ekonomisinin son yıllarda çeşitlenerek güçlendiğini söyledi. Özer, “Denizli bir sanayi şehri olması dolayısıyla en fazla enerji tüketen illerimizden birisi ancak son yıllarda doğalgaz kombine çevrim elektrik santralleri, jeotermal enerji ve güneş enerji panelleri kurularak enerjiye büyük yatırımlar yapıldı. İlimiz adeta bir enerji üssü konumuna geldi. Bunun yanısıra turizm, tarım ve hayvancılık sektörleri hızla gelişiyor. Müteşebbislerimiz sanayideki tecrübesini bu alanlarda kullandığı için normal şartlarda çiftçilerimizin belki 40-50 senede gelebileceği noktaya, sanayilerimiz ihracat tecrübesiyle kısa sürede ulaşıyor.” dedi.

    Denizli’de kurulan modern hayvan çiftliklerinde üretilen ürünlerin ihracatının başlamasıyla sektörde büyük gelişmeler yaşandığını belirten Özer, “2002 yılında 79 bin olan büyükbaş hayvan sayısı, 2012 yılında yüzde 207 artışla 243 bin 522 oldu. Süt üretimi, 2002 yılında yıllık 143 bin tonken 2012 sonunda 580 bin 864 tona çıktı. Ayrıca Avrupa Birliği'ne (AB) süt gönderme yeterliliğine sahip 10 çiftlikten altısıyla süt ihraç yetkisi olan altı firmadan biri Denizli'de.” diye konuştu.

    DTO Başkanı Özer, Denizli’nin genellikle sanayi ürünleriyle tanındığını, oysa hayvancılık sektörü gibi tarım alanında da Türkiye’de bazı ürünlerde öne çıktığını vurguladı. Özer şunları söyledi: “Denizli bağcılıkta Türkiye ikincisi, elma, nar ve kiraz üretiminde üçüncüsü, üzüm ve haşhaş üretiminde ikincisi, kekik ve çerezlik ayçekirdeği üretiminde birincisi olarak yer alıyor. Son yıllarda jeotermal enerjiden yaralanılarak kurulan modern seralarda üretilen ürünler, dünyaya ihraç edilmeye başladı. Bunların yakın gelecekte büyük miktarları bulacağını, zamanla tekstil ve konfeksiyonla yarışacağını umut ediyoruz.”

Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert de son 8 yılda ihracatının çok ciddi oranda çeşitlendiğini belirtti. Kocasert, “2004 yılında 92 ülkeye ihracat yaparken bugün 161 ülkeye yapıyoruz. 2004 yılında 771 ürün ihraç ederken bugün bin 916 farklı ürün ihraç ediyoruz. Tekstil ve konfeksiyon ihracatı yüzde 50 oranında artmasına rağmen toplam Denizli ihracatında yüzde 47-48’e geriledi. Amiral gemimiz olan tekstil ve konfeksiyon hâlâ ana ihraç kalemimiz ama Denizli'deki payının yüzde 75’ten 47'ye gerilemesi mermer, traverten, bakır, makine yedek parça, demir gibi sektörlerin hızlı gelişerek oranlarını büyüttüğü gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Denizli İşadamları Derneği (DİAD) Başkanı Erdem Aydın ise il ekonomisindeki çeşitlenmenin, sektörlerdeki krizlere karşı dayanıklılığını arttırdığını savundu. Aydın, “İlimiz işadamları, zor dönemde Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) gibi kuruluşların yönlendirmesiyle ABD ve AB dışında Afrika, Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerinde yeni pazar arayışlarına girdi. Böylece sadece ürün çeşitliliğini değil, pazarlarını da çeşitlendirmiş oldu. AB ve ABD pazarlarının istediği kalitede ürün üreten ihracatçımız, alternatif pazarlara da kalite sıkıntısı çekmeden girme imkânı buldu.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.