Demirtaş'tan, Dersim Olaylarıyla İlgili: Ulan Hepiniz Oradaydınız

Demirtaş'tan, Dersim Olaylarıyla İlgili: Ulan Hepiniz Oradaydınız

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, iktidarın iç ve dış gündemlerle sıkıştığı dönemde yaptığı şeyin gündem değiştirme olduğunu söyledi. Gündem çarpıtmak, değiştirmek için Alevilerin sorunları ile Dersim'deki olayların gündem...

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, iktidarın iç ve dış gündemlerle sıkıştığı dönemde yaptığı şeyin gündem değiştirme olduğunu söyledi. Gündem çarpıtmak, değiştirmek için Alevilerin sorunları ile Dersim'deki olayların gündem getirildiğini dile getiren Demirtaş, "O dönem katliamı yapan devlettir. Bugün devleti siz yönetiyorsunuz. Bir muhalefet partisini sıkıştırmak için, rant için ucuz siyaset malzemesi olarak kullanıyorlar. İnanılmaz gaddarlık, vandallık örneğidir. Hani o diyor. sen yaptın; bu diyor, sen yaptın. Ulan hepiniz oradaydınız. Devlet olarak, parti olarak çıkıp hepiniz özür dileyeceksiniz." dedi.

Uzun bir aradan sonra HDP Meclis Grubu'nda Selahattin Demirtaş konuştu. Ahmet Kaya'nın ölüm yıldönümü sebebiyle duygularını dile getiren Demirtaş, "14 yıl sonra o dostu, o kardeşi, o yoldaşı çok özlediğimizi; hala yüreğimizde Ahmet Kaya'nın sıcaklığını hissediyoruz. O iki gözüm bilsin ki bıraktığı ülkede çok şey değişmedi." ifadelerini kulandı. Demirtaş, Oktay Ekşi'den, Ahmet Kaya için yazdığı yazı sebebiyle Meclis kürsüsünden özür dilemesini istedi. Demirtaş, idam edilen Seyit Rıza'yı da andı.

İktidarın iç ve dış gündemlerle sıkıştığı dönemde yaptığı şeyin gündem değiştirme olduğunu dile getiren Demirtaş, 12 yıldır Recep Tayyip Erdoğan'ın bunu başarıyla gerçekleştirdiğini ifade etti. Ülkenin sorunlarının başka olduğunu ama başbakan ve cumhurbaşkanının başka şey konuştuğunu belirten Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Amerika'yı Müslümanların keşfettiğine yönelik sözlerini eleştirdi.

"Amerika'yı velev ki Müslümanlar keşfetti. Bunun bize faydası nedir?" diye soran Demirtaş, "Bir yanda bin odalı sarayı tartışacak, halk bunun hesabını isteyecek. Yetmeyecek 700 odalı bir yer yaptıracaksın... Günlerdir cumhurbaşkanı gündem çarpıtma, saptırma projesiyle Türkiye'yi oyalamaya çalışıyor. İnanın dünyada buna gülüyorlar. Bunu kimse ciddiye almıyor. Bu kadar suça, günaha bulaşmış cumhurbaşkanı ve iktidar, konuşacak başka bir şey yok mu? Canımızı yakan meseleler neyse bizim gündemimiz o olmalı." diye konuştu.

Alevilerin sorunları ile Dersim'deki olaylarının gündem değiştirmek için dile getirildiğini anlatan Demirtaş, "Dersim özrü, Alevilerin sorunları gündeme geliyor. Bunu da gündem çarpıtmak için kullanıyorlar. Yoksa Alevilerin sorunları nedir; bilmeyen mi var? 7 çalıştay yapıldı, Alevilerin 4-5 talebi var. Hepsi gündem saptırma, oyalama taktikleridir. Gerçek niyetlerini asla söyleyemezler, asla cesaret edemezler. Onlar Aleviliği sapkın bir mezhep olarak görürler. Alevileri dinden çıkmış, sapmış insanlar olarak görürler. Dolayısıyla onların kafasındaki Alevilik budur. Onları yola getirmektir. Alevi sorunu derken sapkınları yola getirmek diyorlar." şeklinde konuştu.

İktidara seslenen Demirtaş, konuya ilişkin teklifi Meclis'e getirmelerini istedi ve birlikte geçireceklerini kaydetti. "Alevi inancını tanıyın, eşit yurttaşlık, cemevlerini tanıyın, zorunlu din derslerini kaldırın." diyen Demirtaş, cumhurbaşkanından rektör atamalarında Alevilere ayrımcılık yapılmasını istedi.

"O dönem katliamı yapan devlettir. Bugün devleti siz yönetiyorsunuz." diyen Demirtaş, arşivlerin açılması, Seyit Rıza'nın mezarını yoldaşlarıyla birlikte, itibariyle birlikte iade edilmesi gerektiğini kaydetti. "Bir muhalefet partisini sıkıştırmak için, rant için ucuz siyaset malzemesi olarak kullanıyorlar. İnanılmaz kaddarlık vandallık örneğidir." diyen Demirtaş, o dönemin bazı gazete başlıklarını okudu.

"Hani o diyor sen yaptın; bu diyor sen yaptın. Ulan hepiniz oradaydınız." diyen Demirtaş, "Devlet olarak, parti olarak çıkıp hepiniz özür dileyeceksiniz. Aynı zihniyetin ürünüsünüz, sonra ayrıştınız." dedi. "Devlet ne sizin, ne ötekinin malıdır. Bu topraklarda yaşayan herkesindir. Hiçbirinizin babasından kalma miras değildir. Kim devleti ele geçiriyorsa malı mülkü görüp öyle yönetiyor." diyen Demirtaş, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun G-20 toplantısında yaptığı konuşmayı hatırlatarak "Başbakan ve Cumhurbaşkanı sorunların çözümü için 'farklılıklarımızı unutup gelin birlikte çalışalım' demiyor. Bunu dünyanın zengin 20 ülkesine söylüyor." ifadelerini kullandı.

HDP'nin il kongrelerinin yapılmaya başlandığını anlatan Demirtaş, en tehlikeli siyasetin yukarılara göz dikmek olduğunu söyledi. Partililerinden hep aşağıya bakmalarını isteyen Demirtaş, kendileri için kurtuluşun daha yüksek makam mevkiler değil; Ermenek'te, Yırca'da, Kobanide direnenlerin yanında olmak olduğunu ifade etti.

Gensorunun ertelenmesiyle ilgili ise Demirtaş, "İşçilerin cenazelerine ulaşma, kurtarma faaliyeti aksatmaması için erteledik sadece. Ailelere duyduğumuz saygı gereği. Erteledik, geri çekmedik. Önümüzdeki günlerde tekrarlayacağız." diye konuştu.

Çözüm süreci görüşmelerinin tekrar başlamasıyla ilgisi olmadığını belirten Demirtaş, "Bu süreç aynı zamanda bizim geçmiş ve yakın zamanın suçlarının hesabını sorma sürecidir." şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.