Demirtaş: Pkk’yı Işid İle Aynı Tutarsan İnsanları Nasıl Dağdan İndireceksin?

Demirtaş: Pkk’yı Işid İle Aynı Tutarsan İnsanları Nasıl Dağdan İndireceksin?

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümet kanadının PKK ile IŞİD’i bir tutmasına sert tepki gösterdi. Demirtaş, “PKK’yı IŞİD’le aynı tutarsan insanları nasıl dağdan indireceksin?” diye sordu. Kobani olaylarının kendilerinin...

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümet kanadının PKK ile IŞİD’i bir tutmasına sert tepki gösterdi. Demirtaş, “PKK’yı IŞİD’le aynı tutarsan insanları nasıl dağdan indireceksin?” diye sordu. Kobani olaylarının kendilerinin çağrısı üzerine çıkmadığını söyleyen Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, yönelik, "140 çocuğu öldürme emrini veren biri olarak sen bize Türkiye’de en son katil diyecek adamsın."

ifadelerini kullandı.

HDP, Yasama Yılı'nın ilk grup toplantısını TBMM'de gerçekleştirdi. Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, grupta yaptığı konuşmanın büyük bir kısmını Kobani’ye yönelik IŞİD saldırısı ve sonrasında gerçekleşen olaylara ayırdı. Demirtaş, kendilerinin Suriye’deki iç savaşın başladığı günden bu yana her platformda hükümeti uyardıklarını kaydederek, Kobani’ye yönelik IŞİD saldırısını son 30 günlük bir mevzu olarak ele alınmaması gerektiğini vurguladı. Demirtaş, "Siz Suriye’de mezhepçilik yaptınız. Buradan TIR’lar dolusu silah gönderdiniz, kime gönderdiniz, orada direnen halklara mı gönderdiniz yoksa Özgür Suriye Ordusu çatısı altında kümelenmiş radikallere mi gönderdiniz? ‘Gönderdiğiniz silahlar radikal grupların eline geçiyor’ dedik. ‘El Nusra çetelerin eline geçiyor’ dedik. Bunun belgeleri var. ‘Çete üyeleri sınırdan rahatlıkla geçiş yapıyor, buna izin vermeyin’ dedik. Biz size ‘Suriye’de olup bitene sessiz kalın mı’ dedik? ‘Bu barbar çetelere destek olmayın’ dedik. ‘Bunlar Antalya’da , Adana’da,Urfa’da, Antep’te toplantı yapıyorlar. Bu radikal unsurlar Türkiye’yi lojistik üs olarak kullanıyorlar’ dedik." şeklinde konuştu.

Hükümetin, beslediğini iddia ettiği çetelerden Esed’e karşı savaşmasını ve Kürtlerin bölgede statü elde etmesine izin vermemelerini istediğini belirten Demirtaş, “Bu yanlışlar bir gün gelir sizi vurabilir dedik. Bölgeyi kan gölüne çevirebilir dedik. Bugün pohpohladığınız, eline silah, cebine para doldurduğunuz bu çetelerin ahlakı yok. Bugün sizin tetikçiniz, yarın başkasının tetikçisi olur bunlar. Afganistan’da Pakistan’da yaptılar. Şimdi sınırlarımızın dibinde yapıyorlar.” ifadelerini kullandı.

‘ZANNEDİYORSUNUZ Kİ, IŞİD’E GİDEN TIR’LARDAN HİÇ KİMSENİN HABERİ YOK’

Kobani’nin geçmişte yapılan hataların sonucu olduğunu vurgulayan Selahattin Demirtaş, Başbakan Davutoğlu’nun kendisine ‘Siz bizi IŞİD yanlısı gibi gösterdiniz’ serzenişinde bulunduğunu ifade ederek “Ya kusura bakmayın ama bütün dünya bizi dinliyor olsaydı memnun olurduk. Siz New York’a BM toplantısına gittiğinizde bütün dünya ülkeleri sizi IŞİD’i desteklemekle eleştirdi. Haydi burada biz söyledik. Bütün dünyayı tek tek dolaşıp biz mi ikna ettik? Bu algıyı biz mi oluşturduk? Zannediyor musunuz ki sizin yaptıklarınız, IŞİD’i besleme operasyonlarınız gizli kaldı da, biz söyleyince teşhir oldunuz? Deve kuşu gibi başınızı kuma gömmüşsünüz. Zannediyorsunuz ki IŞİD’e giden TIR’lardan hiç kimsenin haberi yok.” değerlendirmesinde bulundu.

‘EL ALTINDAN SİLAHLARIN EL NUSRA’YA GİTMESİNİ ENGELLEMEDİNİZ’

“Bugün diyorlar ya Kobani ayrı Rojova ayrı süreç ayrı” diyen Selahattin Demirtaş, “30 gün öncesine kadar süreç ayrı Rojova ayrı demediniz, bunlar masadaydı. Birbiriyle bağlantılı olduğunu, bütün bu süreçlerin birlikte işlemesi gerektiğini, kollektif bir güven duygusunun gelişmesinin önemini, Türkiye ile PYD’nin ilişki kurmasının önemini konuştuk, bazı adımlar attınız.” ifadelerini kullandı. Kürtlerin düşman olarak görülmemesi gerektiğini kaydeden Demirtaş, "Ama el atından bütün o silahların Nusra’ya gitmesini engellemediniz. İlk defa Kobani’de, Rojova’da savaş olmuyor ki, iki yıldır saldırıyor. Bütün bu olup bitenleri bu ülkenin yurttaşı izliyor. Kürdü izliyor. ‘Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu’ diye soruyorlar bize insanlar. Bir yandan görüşme yapıyorsunuz bir yandan Türkiye’nin beslediği çeteler Rojava’ya her gün saldırıyor." dedi.

"KENDİ YAZDIĞINIZ DERİNLİKTE BOĞULMAK ÜZERESİNİZ"

Bunun yaratacağı kırılmayı iki yıldır yetkililere anlatmaya çalıştıklarını ifade eden Demirtaş, “Kalın kalın kitaplar yazmışlar ya zannediyorlar ki her şeyi onlar biliyorlar. Hayat sizin yazdığınız kitaplardaki gibi değil. Hiç kitapta olmayan dersleri bu bölgenin halkları bu bölgenin halkları bütün siyasetçilere verecek güçtedir. Egemen, otoriter, ağa, baba tavırları siyaset yapılamayacağını görmediniz mi hala? Suriye’deki, bölgedeki, süreçteki hatalarınız bunları hala ispatlayamamışsa yazdığınız kalın kitapların hiçbir anlamı yok. Kendi yazdığınız derinlikte boğulmak üzeresiniz.” şeklinde konuştu.

"KOBANİ İÇ MESELENİZ DEĞİLSE SEN DE BİZİM HÜKÜMETİMİZ DEĞİLSİN"

Hükümetin Suriye’de bütün halklara kapı açmadığını, sadece kendisine yakın olan gruplara kucak açtığını ileri süren Demirtaş, “Suriye bizim iç meselemizdir dediniz. Gazze, Bosna, Somali bizim iç işimizdir dediniz. Biz oraya müdahale etmeyeceğiz de nereye edeceğiz dediniz. Eski başbakanınız, eskimiş başbakanınız bağıra çağıra gelip bunları anlattı. Ne zamana kadar? Kobani’ye kadar. Kobani nereden bizim iç işimiz oluyor dediler. Yahu sen Diyarbakır’la Bosna’nın alakasını kurdun Kobani’nin nasıl kuramıyorsun? Kobani iç işi değilse o zaman biz Türkiye’de yaşamıyor demektir. Benim öz kardeşim tecavüzcü barbar ordusunun tehdit altındayken orası bizim iç işimiz değil diyorsa sen de bizim hükümetimiz değilsin.” dedi.

"IŞİD’LE BİR TUTARSAN NASIL DAĞDAN İNDİRECEKSİN BU İNSANLARI?"

Görüşme yaptığın bir örgüt için IŞİD’le bir tutulmasına tepki gösteren Demirtaş, “IŞİD’le aynıysak, niye çözüm arıyorsun? İki yıldır bu heyetler bunca zahmeti niçin çekiyor? Niye kendini de bizi yoruyorsun? IŞİD müzakere yapılacak bir örgüt değil. Vahşet örgütüyle neyi konuşacaksın? PKK gerçekten öyle olsa konuşmaman lazım. Ama sen Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak altı defadır ortak ateşkes görüşmeleri yapıyorsun, son iki yıldır da müzakere aşamasına gelmiştir. Ama çıkıp IŞİD’le aynıdır diyorsun. Nasıl dağdan indireceksin bu insanları? Çağrı yapmak üzeresin dağdan gelin diye. Halk aptal değil sizler işte verdiğiniz bu gazla halkı aptal yerine koya koya öfkeyi büyüttünüz. Bu noktaya getiren HDP değil, sizsiniz. Sizin politikalarınız, yanlışlarınızdır.” şeklinde konuştu.

BAHÇELİ’YE CEVAP

MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin “Kobani’ye gidip IŞİD’le savaşın” sözüne tepki gösteren Demirtaş, “IŞİD’e karşı savaşmak için on binlerce gencimiz var, onları orada tükürüğümüzde boğarız dedik, buna izin vermediler. Buna izin vermiyorlar. Yalvaracak bir konuma gelmişiz, 100 yıllık sorunun çözümünden bahsediyoruz.” dedi.

‘NEYLE TEHDİT EDİYORSUNUZ BİZİ?’

“Ölümden öte köy var mı” diye soran Selahattin Demirtaş, “Ölümlerin en acısını yaşattınız. Neyle tehdit ediyorsunuz bizi neyle? Dersim’i yaktınız Maraş’ı faili meçhul cinayetleri KCK operasyonlarına varıncaya kadar. Ne kaldı, boyun eğdik mi? Çözüm barış olsun dedik, masaya oturalım dedik. Ne kaldı uygulamadığınız? Kime nasıl bedel ödeteceksiniz? Ölümden öte köy yoktur, her birimizin canı Allah’ın emriyle halkımıza bin defa kurban olur.” ifadelerini kullandı.

‘SEN BİZE EN SON KATİL DİYECEK ADAMSIN’

HDP olarak kimseye sokaklara inerek şiddet çağrısı yapmadıklarının altını çizen Demirtaş, “ Sınıra gidip Kobani düştü düşüyor açıklamalarını yaptınız. Bingöl’de sizi tuzağa düşürdülerse bilelim. Ama biz sanki vurun yakın öldürün emrini vermişiz gibi bizi katil ilan edemezsin. Roboski’nin katliam emrini veren, Gezi direnişinde katliam emrini veren, Mart 2006’da Diyarbakır’da katliam emrini veren, 140 çocuğu öldürme emrini veren biri olarak sen bize Türkiye’de en son katil diyecek adamsın. Tam tersi arkadaşlar, bütün arkadaşlarımız katliam ve provokasyon olmasın diye çaba sarf etti.” dedi.

ÖCALAN’IN MEKTUBUNU OKUDU

Süreçle ilgili Abdullah Öcalan’ın kaleme aldığı mektubu Meclis’teki Grup kürsüsünden okuyan Demirtaş, “Üç gündür bütün medya organlarıyla cumhurbaşkanı bizzat üç miting yaparak, bizi tehdit ederek hakaret ederek, maaşlı gazetecilerine televizyoncularına talimat vererek bu süreçte sindirmeye çalışıyorlar. Olup bitenlerden HDP’yi sorumlu tutacaklar. Hani Ortadoğu’da sizden habersiz kuş uçmazdı? Bak üç günde koltuğunuzun üç ayağı sallandı. Yine bizim çabamızla bu süreci toparladık. Bu mudur karşılığı? Yapmanız gereken bu mudur? Şimdi hala tehditlerini sürdürüyor. Hesabını soracağız, bedelini ödeteceğiz. Biz buyuz böyleyiz, taleplerimiz ortada beklentilerimiz ortada. Sizden korkanlarla biat edenlerle süreci yürütecekseniz sizde çok var zaten onlardan. Biz engel mi oluyoruz? Bolca var onlardan sizde. Onlarla görüşün bakalım nasıl çözüyorsunuz?” şeklinde konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.