Delibay: Karaçay Türkleri geleneklerini kaybetmedi

Delibay: Karaçay Türkleri geleneklerini kaybetmedi

HİSDER’in (Hikmet İlim ve Sanat Derneği) Karatay Belediyesi Şemsi Tebrizi Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği Pazartesi Toplantıları’nda “Kuzey Kafkasyalı Karaçay Türkleri” konusunda dernek üyelerine bilgi verdi.

HİSDER’in (Hikmet İlim ve Sanat Derneği) Karatay Belediyesi Şemsi Tebrizi Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği Pazartesi Toplantıları’nda Başhüyük Kuzey Kafkas Karaçay Malkar Derneği Başkanı Tokay Delibay, “Kuzey Kafkasyalı Karaçay Türkleri” konusunda dernek üyelerine bilgi verdi.

Kafkasya’nın kadim halklarından birisi olan Karaçaylıları ele alan Tokay Delibay, öz Türkçe konuşan dillerine sahip çıkan halkının tarihini, kültürünü ve Kafkasya’dan Anadolu’ya mecburi iskanını ele alırken dağlık bölgelerde yaşamalarından dolayı şifahi kültürün yaygın olduğunu ifade etti

Delibay, “Karaçaylılar arasında 2. Abdülhamid Han’a özel bir ilgi ve sevginin olduğunu dile getiren Delibay, “Padişaha sevgimizden dolayı çocuklarımıza Abdülhamid ismini veriyoruz. Başhüyük bölgesinde 240 evin inşasına başlanmış. İki yıl içinde inşaatlar tamamlanmış, Karaçaylılar, ‘Hamid’in imarını yaptığı köy’ anlamına gelen 'Ümran-ı Hamidiye' adı verilen bu köye 1907 yılında yerleştirilmiş. Zamanla da köyün kuzeyindeki hüyük ile anılmaya

Kafkasya’dan buraya gelen atalarımız gelenek ve göreneklerini Kafkasya’da olduğu gibi buraya taşımış ve devam ettirebilmiştir” diye konuştu.

HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu ve Dernek Sekreteri Hasan Özücan tarafından Başhüyük Kuzey Kafkas Karaçay Malkar Derneği Başkanı Tokay Delibay’a plaket takdim edildi.

MUHARREM DURSUN

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.