Davutoğlu: Merkez Bankası’nın Faiz Oranlarını Gözden Geçirmesinin Vakti Geldi

Davutoğlu: Merkez Bankası’nın Faiz Oranlarını Gözden Geçirmesinin Vakti Geldi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası’nın 'faiz oranlarını tekrar gözden geçirmesinin vaktinin geldiğini' söyledi. Davutoğlu, "Davutoğlu, “Türkiye'deki siyasi istikrarın devamı ve dünya emtia fiyatlarındaki artışı da göz önünde...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası’nın 'faiz oranlarını tekrar gözden geçirmesinin vaktinin geldiğini' söyledi. Davutoğlu, "Davutoğlu, “Türkiye'deki siyasi istikrarın devamı ve dünya emtia fiyatlarındaki artışı da göz önünde bulundurarak Merkez Bankası'nın faiz oranlarını tekrar gözden geçirmesinin vakti gelmiştir diye düşünüyorum. Bu çerçevede de bütün ekonomi kurumlarımızla da istişarelerimiz sürecek” şeklinde konuştu.

    Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen AK Parti 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın açılışında konuşan Davutoğlu, konuşmasında ülke ekonomisi hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Bir taraftan siyasi tedbirleri alırken, diğer taraftan ekonominin yeniden inşa edilmesi yönünde çok ciddi çaba gösterdiklerini anlatan Başbakan Davutoğlu, "2002-2014 yılları arasındaki büyük ekonomik devrimin herhalde herkes farkında. Bu devrim kolay şartlarda olmadı. 90'lı yıllarda dünyada büyüyen bir ekonomi, Türkiye'de küçülen bir ekonomi vardı. 2000'li yıllarda biz iktidardayken 2008 krizi ile küçülen bir dünya ekonomisi varken Türkiye her sene ortalama yüzde 5 büyüdü." diye konuştu.

    Eylül ayına ilişkin ekonomik verilerin de ümit verici olduğunu, Eylül’de ihracatın yüzde 4,4 arttığını, ithalatın düştüğünü ve dış ticaret açığında yüzde 18,8’lik düşme yaşandığını bildiren Davutoğlu, dünya piyasaları daralırken, ihracatçıların, Türk girişimciliğinin büyük aşk ve şevki ile yeni piyasalara açılarak ihracattaki artışı sağladıklarını kaydetti. 9 ay içerisinde geçen yıl aynı döneme göre ihracatın yüzde 5,5 artış ile 118,5 milyar dolara ulaştığını belirten Davutoğlu, sene sonunda da 158 milyar dolara ulaşacağını ümit ettiklerini dile getirdi.

    Devlet bütçesinden faize ödenen oranın yüzde 44,8’den yüzde 12’ye gerilediğini, faiz üzerinden devlet kaynaklarının aktarılması dönemine son verildiğini anlatan Davutoğlu, önümüzdeki günlerde de Merkez Bankası’nı ziyaret edeceğini söyledi. Davutoğlu, “Türkiye'deki siyasi istikrarın devamı ve dünya emtia fiyatlarındaki artışı da göz önünde bulundurarak Merkez Bankası'nın faiz oranlarını tekrar gözden geçirmesinin vakti gelmiştir diye düşünüyorum. Bu çerçevede de bütün ekonomi kurumlarımızla da istişarelerimiz sürecek.” ifadelerini kullandı.

    25 ÖNCELİKLİ SEKTÖR DÖNÜŞÜM PROGRAMI

    Aktardığı rakamların ve gelişmelerin Türkiye’de büyük bir ekonomik dönüşümün yaşandığının göstergeleri olduğunun altını çizen Başbakan Davutoğlu, bu değişime yapısal, kalıcı ve sürdürülebilir nitelik kazandırmak zorunda olduklarını kaydetti. 25 öncelikli sektör dönüşüm programını ilerleyen günlerde kademeli bir şekilde açıklayacaklarını haber veren Başbakan Davutoğlu, "Bu sektörel dönüşümlerle ekonominin yapısal değişiminde kalıcı adımlar atmaya kararlıyız. Bununla birlikte, bin 200'den fazla eylem planını önümüzdeki günlerde ilan edeceğiz. Böylece ekonomide son 12 yılda sağlanan büyük atılımlar çok güçlü bir temele oturtularak 2023 hedeflerine doğru yola devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.