Davutoğlu: Kampta Çözüm Süreci, Dış Politika Ve Ekonomi Konuşuldu

Davutoğlu: Kampta Çözüm Süreci, Dış Politika Ve Ekonomi Konuşuldu

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen istişare ve değerlendirme toplantısında üç önemli konu olarak çözüm süreci, dış politika ve ekonomiyi görüştüklerini söyledi. "İstişare...

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen istişare ve değerlendirme toplantısında üç önemli konu olarak çözüm süreci, dış politika ve ekonomiyi görüştüklerini söyledi. "İstişare insanı kibirden uzak tutar" diyen Davutoğlu, "İstişaremizde küçük bir format değişikliği yaptık ve 3 konuda eş zamanlı olarak derinlemesine tartışma yapma kararı aldık. Bunlardan birisi çözüm süreci ve iş güvenlik reformu, ikincisi; dış politikada bölgemizde yaşanan değişim, üçüncüsü ise küresel ve Türkiye'deki değişim, Türk ekonomisindeki gelişmeler." diye konuştu.

AK Parti'nin Afyon'da gerçekleştirdiği 23. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nın kapanışında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konuşmasının başında Afyonkarahisar'a ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, "Afyonlu hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Hemşehrilerim derken tesadüfen demiş değilim. Bir Afyon damadı olarak söylüyorum. Afyon, kabinemizde çok iyi temsil ediliyor. Bir bakanımız var, iki de damat var. Başbakan yardımcımız Ali Bey de Afyon damadı. Sağlık Bakanımız da liseyi Afyon'da okumuş." dedi.

'İSTİŞARE İNSANI KİBİRDEN UZAK TUTAR'

Ardından gerçekleştirdikleri istişare toplantılarının önemine değinen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "İstişare bir kültür dedim. Gerçekten geleneğimizde istişarenin anlamını bilenler şunu da bilirler ki her konuda istişare etmek bir kültürel zarurettir. Aynı zamanda istişare ile birlikte bir başka husus da gelir; istişare insanı kibirden uzaktan tutar. İstişare eden kişi ben her şeyi biliyorum diyerek istişareye başlamaz. Muhatabı olan kimse ondan bir şey öğrenmek ister istişareye başlar. Bu geleneksel kültürümüzün son derece önemli bir ilkesi ve şahsiyetimizi şekillendiren en temel süreçlerden birisi. AK Parti gelenek ile çağdaşlığı bünyesinde barındırma özelliğini her zaman temel niteliklerden biri olarak siyasete yansıtmıştır. Burada da geleneğimizin istişare esası ile çağdaş kurumsal kültürün özeleştiri esasını birleştiren bir süreç yaşıyoruz. Hem istişare ediyoruz hem de gerektiğinde kendimizi hesaba çekerek ve çağdaş anlamda özeleştiri yaparak 'acaba eksik bıraktığımız bir şey var mı, milletin bize tevdi ettiği emaneti yerine getirirken ihmal ettiğimiz bir husus var mı' diye yüz yüze gönül gönüle bakarak konuşuyoruz. Dün ve bugün bunun en güzel örneklerinden birini verdik."

"Zihni ve siyasi yenilenmenin bir aracı olarak istişare, aslında zamana da hitap ediyor." diyen Davutoğlu, istişare toplantısının zamanlaması bakımından da üç açıdan önemli olduğuna değindi. Davutoğlu, bu üç açıyı şöyle açıkladı: "Birincisi; Türk siyasi tarihinde ilk defa iktidardaki bir parti liderini cumhurbaşkanı yaptıktan sonra geride genel başkanlık ve başbakanlık boşluğu oluşturmadan ve kesinlikle tek vücut halinde hiçbir ihtilaf olmaksızın suhuletli ve herkesin saygı duyduğu bir bayrak değiş tokuşu yaşadı. Bu dönemde son iki ay içinde bütün AK Parti kurumsal yapısında yenilenme söz konusu oldu. Kabinemizde, MYK'da, parti yönetim kademelerinde, gençlik kollarında, kadın kollarımızda bir yenilenme söz konusu oldu. Bu yenilenme sonrasındaki ve cumhurbaşkanlığı seçimleri sonrasındaki ilk istişaremiz bu. Zamanlama o bakımdan önemli. Bir kez daha son toplantımızda bize bu salonda hitap etmiş olan ve halkımızın tertemiz oylarıyla Cumhurbaşkanlığı makamına seçilerek gelen, devlet başkanı olma hüviyetini taşıyan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a selam ve minnetlerimizi ifade ediyoruz. Bir istişareye ihtiyaç vardı. Bir yenilenme olmuştu. Bu yenilenme sonrasında atılacak adımları bir kez daha oturup planlamamız gerekiyor. Zamanlamanın ikinci önemli noktası; yeni bir yasama yılının başlaması. Bu yasama yılı seçimler öncesindeki son yasama dönemi. Dolayısıyla milletimizin beklediği yasaların yasama sürecinden çıkarılması ve seçimlere kadar olacak olan yasama takvimi de dahil olmak üzere atılacak adımların da istişaresi. Üçüncüsü, partimiz ve Türkiye açısından zamanlama açısından son derece önemli olan kısım ise önümüzdeki haftadan itibaren ilçe kongrelerine başlıyoruz. Genel merkezde, belediyelerde, hükümette, parlamento programında uyum içinde yaşamış olduğu değişimi şimdi kongrelerle teşkilatımızın her kademesine yansıtacağız. Bu açıdan da zamanlama çok önemlidir."

'ÇÖZÜM SÜRECİ, DIŞ POLİTİKA VE EKONOMİ KONUŞULDU'

İstişare toplantısına "son derece önemli konuları" ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı: "İstişaremizde küçük bir format değişikliği yaptık ve 3 konuda eş zamanlı olarak derinlemesine tartışma yapma kararı aldık. Bunlardan birisi çözüm süreci ve iş güvenlik reformu, ikincisi; dış politikada bölgemizde yaşanan değişim, üçüncüsü ise küresel ve Türkiye'deki değişim, Türk ekonomisindeki gelişmeler. Bu üç ana tartışma konusunda dün açılış konuşmasından sonra saatlerce süren istişareler yaptık. Her biri yaklaşık 6 - 7 saat süren ve tamamen interaktif sunumlara dayalı değil bütün katılımcı arkadaşlarımızın görüşlerini ifade ettiği istişareler yaşandı. Bunu çok önemsiyorum. AK Parti'nin bu istişare ve değerlendirme toplantılarındaki katılımcı niteliği ve niceliği Türkiye'nin en geniş siyasi platformudur. Türkiye'nin her köşesinden, her ilinden, her bölgesinden milletvekillerimiz, teşkilat temsilcilerimiz burada. Başka hiçbir partide siyasi harekette böyle bir temsil gücü yoktur. Hangi konuyu ele alırsanız alın Türkiye'nin hissiyatını bu platforma taşıyan arkadaşlarımız bu toplantılara katıldı. Bu toplantılar son derece dinamik, eleştiriye açık, yapıcı bir diyaloğun seyrettiği toplantılar haline geldi. Bütün arkadaşlarımız hiçbir kısıtlama olmadan önü açık istişareler gerçekleştirdi. Bu istişarelerde ortaya konan ahlaki felsefe istişarenin muhtevası kadar önemlidir. Son kapalı toplantıda da bu üç konuda yapılan toplantıların özet sunuşları yapıldı. Daha sonra bugün yapılan genel toplantıda 43 arkadaşımız söz aldı yorumlar yaptı, öneriler getirdi. Gerektiğinde eleştiriler yaptı. Ve yine bakanlarımız bu önerilere, bu yorumlara, bu eleştirilere cevaplar vererek son derece yapıcı bir diyaloğun gelişmesi için katkı yaptılar. Dün eş zamanlı toplantılar sürerken kurucular kurulumuzla bir araya geldik. 12 sene önce AK Parti'nin kurucular kurulu üyesi olma onurunu taşımış olan bu öncü arkadaşlarımıza bir kez daha teşekkürü borç biliyorum. Son derece his dolu bir toplantıydı. Yeni oluşmuş olan kadın ve gençlik kolları ile bir araya geldik." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.