Davutoğlu: İmralı'ya Ziyaretler Çözüm Sürecinde Nihai Bir Hedef Değil

Davutoğlu: İmralı'ya Ziyaretler Çözüm Sürecinde Nihai Bir Hedef Değil

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İmralı’ya gidiş gelişlerin bir çerçeve içine oturtulduğu zaman anlam taşıdığını belirterek, "Sadece ziyaretlerin sürüyor olmuş olması çözüm süreci bağlamında nihai bir hedef değildir." dedi.Bağdat ve...

Başbakan Ahmet Davutoğlu, İmralı’ya gidiş gelişlerin bir çerçeve içine oturtulduğu zaman anlam taşıdığını belirterek, "Sadece ziyaretlerin sürüyor olmuş olması çözüm süreci bağlamında nihai bir hedef değildir." dedi.

Bağdat ve Erbil temasları için Irak’a giden Başbakan Davutoğlu, hareketi öncesinde Ankara Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilere açıklama yaptı. Bağdat ve Erbil yönetimindeki herkes ile yeni bir dönemin başlangıcının işareti olacak görüşmeler yapacağını aktaran Davutoğlu, İmralı’ya gidecek heyetin genişleyip yeni isimler eklenme talebi ve HDP heyetinin adaya gidiş tarihi üzerine bir soruya, bu tür gidiş gelişlerin bir çerçeve içine oturtulduğu zaman anlam taşıdığı karşılığını verdi. Davutoğlu şunları ifade etti: "Sadece ziyaretlerin sürüyor olmuş olması çözüm süreci bağlamında nihai bir hedef değildir. Her giriş gelişin mutlaka bir çerçeveye oturması lazım. Biz bu çerçeveyi 1 Ekim’de hatta 3 Eylül’de çizmiştik. 6-7 Ekim olayları maalesef bunda ciddi bir güven problemi ortaya çıkardı. Avustralya ziyaretim öncesinde arkadaşlarımızla değerlendirdiğimizde bu güven ortamını tekrar sağlayabilecek adımları konuşmuştuk. Ve bu dönemde HDP’den gelen açıklamalar ve arkasından Başbakan yardımcımızla yaptıkları görüşme olumlu bir yeni ortam oluşturmuştur. Önemli olan burada bundan sonraki atılacak adımlar ve sürecin işleyişi bağlamında bir ortak zemini buluşturmak, yoksa salt gidiş geliş değil. Sadece sonrasıyla ilgili de silahların ve şiddetin tümüyle terk edilmesi perspektifini taşıyacak görüşmelerin yapılması lazım. Bir taraftan kamu düzenini tehdit edebilecek potansiyelde şiddet ortamının sürmesi diğer taraftan sürecin devam ettirmesi çok güç. Biz süreci kendi eylem planımız içerisinde yürütüyoruz, o konuda aldığımız mesafe açıktır. Daha net adımlar önümüzdeki günlerde atılır."

Kamu düzeni konusundaki hassasiyetin korunacağını ve bu konuda taviz vermeyeceklerini kaydeden Davutoğlu, "Çözüm sürecinin nihai perspektifi olan silahsızlanma da dahil olmak üzere şiddetin terk edilmesi ve demokratik ortamda siyasi hayatın hayata geçirilmesi konusunda da net bir tavır sergilenecek. Ümit ederiz bu tür görüşmeler onun önünü açar. Bağdat dönüşü bu konuda gelişmeler olabilir." dedi.

'ABD İLE SURİYE BAĞLAMINDA ORTAK PERSPEKTİF YÖNÜNDE BİR ZEMİN OLDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ'

Suriye ve bölge konusunda ABD’nin tavrının sorulması üzerine Başbakan Davutoğlu, "ABD, diğer müttefiklerle ve bölge ülkeleriyle yaptığımız görüşmelerde Suriye bağlamında ortak perspektif yönünde bir zemin olduğunu söyleyebiliriz." dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile yarın akşam yemeğinde birlikte olacaklarını aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti: "Ertesi sabah Atlantik Konseyi'nin enerji konferansında ortak olarak platformda konuşmacı olacağız. Benim Irak'ta yapacağım görüşmeler de önem taşıyor. Irak'ta güvenlik konusunda atılacak adımlarla Suriye'de atılacak adımlar arasında bir bütünlük olması lazım. Bunları hep birlikte ele alacağız. Bu bir süreçtir, bir görüşmeden, ziyaretten bütün konuların bir anda çözülmesi beklenmez ama ortak bir perspektife sahip olmak ve o perspektif içinde birlikte çalışmak en önemli husus. Bu konuda da ABD ile ve diğer müttefiklerle ve bölge ülkeleriyle yaptığımız görüşmelerde Suriye bağlamında bu ortak perspektif yönünde bir zemin olduğunu söyleyebiliriz." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.