Cumhuriyetin İlanının 91. Yıl Dönümü, Antalya'da Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Cumhuriyetin İlanının 91. Yıl Dönümü, Antalya'da Çeşitli Etkinliklerle Kutlandı

Cumhuriyetin ilanının 91. yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Antalya’da da çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Kutlamalardaki geçit törenine katılmak isteyen Cumhuriyet Kadınları Antalya Şubesi üyesi kadınlar polisle tarafından engellendi....

Cumhuriyetin ilanının 91. yıl dönümü, tüm yurtta olduğu gibi Antalya’da da çeşitli etkinlikler ile kutlandı. Kutlamalardaki geçit törenine katılmak isteyen Cumhuriyet Kadınları Antalya Şubesi üyesi kadınlar polisle tarafından engellendi. Kadınlar ile polisler arasında 'korkak' tartışması yaşandı.

    Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 91. yıl dönümü dolayısıyla tüm yurtta olduğu gibi Antalya'da da kutlama töreni yapıldı. Kutlamalar kapsamında ilk olarak Antalya Valisi Muammer Türker, tebrikleri kabul etti. Vali Türker'in tebrikleri kabul etmesinin ardından Cumhuriyet Caddesi'ndeki tören alanına giderek Garnizon Komutanı Tuğgenerel İrfan Can, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ile birlikte vatandaşların bayramını kutladı. Törenlere ayrıca, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

    Kutlamalar kapsamında konuşan Vali Türker, 29 Ekim’i coşkuyla kutladıklarını belirterek herkesin bayramını kutladığını söyledi. Türker'in konuşmasının ardından öğrenciler, resmi ve özel kuruluşlar ile askeri birliklerin geçişiyle son buldu. Bu sırada geçiş birliklerinin en arkasında bulunan Cumhuriyet Kadınları Derneği Antalya Şubesi üyesi aklaşık 20 kadın ellerinde Türk bayrağı ve Atatürk posterleriyle yürümelerine valilik onayı olmadığı için çevik kuvvet ekipleri tarafından izin verilmedi. Polis tarafından ablukaya alınan kadınlar askeri birliklerin geçişi sırasında 'Mustafa Kemal’in askerleriyiz' sloganları attı. Zaman zaman polislerle tartışma yaşayan kadınlar adına konuşan Şube Başkanı Nilüfer Deveci, başvuru dilekçelerini geçen hafta valiliğe verdiklerini, ancak buna rağmen protokol listesinde isimlerinin olmaması nedeniyle geçiş törenine katılmalarına izin verilmediğini söyledi. Her bayram törenlere katıldıklarını anlatan Deveci, "Ama şuan polis engelledi. Bir avuç Cumhuriyet kadınından polis cumhuriyeti korudu. Cumhuriyetin bekçileriyiz." dedi.

    Kadınların yürümesine izin vermeyen polis, grubun ellerindeki pankartları kapatmaları halinde teker teker kaldırımdan alana geçebileceklerini söyledi. Pankartı kapatarak alana doğru yürümeye başlayan kadınlar kaldırım yerine yolu kullanınca polis tarafından tekrar uyarıldı. Polise 'bize bu kadar mı yer ayırıyorsunuz’ diyerek bağıran ve yoldan yürümeye devam eden kadına Antalya il emniyet müdür yardımcısı ‘Bu kadar parlamanıza gerek yok. Cumhuriyet sadece sizin Cumhuriyetiniz mi? Bu kadar kutlayan insan var. Bir rezillik çıkartan sizsiniz. Başka rezillik çıkartan yok. Öğrenciler var, valilik var. Bu kadar kişi var. Tek siz misiniz sadece bu Cumhuriyeti kutlayacak." diyerek karşılık verdi.

    KORKAK TEPKİSİNE: 'BEN BU ÜLKE İÇİN CANIMI VERİRİM SEN NE VERİYORSUN' CEVABI

    Kaldırım yerine yoldan yürümekte ısrar eden kadınlar arasında yaşanan tartışma sırasında İl Emniyet Müdür Yardımcısı'na bir kadının 'korkak' diye bağırması üzerine meydanda tansiyon bir anda yükseldi. Kadın tepki gösteren polis müdürü “Kim korkak sen mi ben mi? Sen gelip 29 Ekim’de sadece yürümesini biliyorsun. Başka ne yapıyorsun devlet için. Ben canımı veriyorum. Sen ne veriyorsun. Korkakmış! 29 Ekim’de yürümekten başka ne yapıyorsun. Sus ve yürüyün.” diye cevap verdi.

    Tartışmanın ardından kadınlar alandan ayrıldı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.