Cumhurbaşkanlığı Personel Sayısı Yüzde 30 Artırılacak

Cumhurbaşkanlığı Personel Sayısı Yüzde 30 Artırılacak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği kurumunun 2015 yılı bütçelerinin görüşülmesi tamamlandı. Yapılan oylama ile kurumların bütçeleri kabul edildi....

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Sayıştay ve Kamu Denetçiliği kurumunun 2015 yılı bütçelerinin görüşülmesi tamamlandı. Yapılan oylama ile kurumların bütçeleri kabul edildi.

Kurum temsilcileri milletvekillerinin sorularını da cevapladı. TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı, herkesin şikayet ettiği bir içtüzük meselesi olduğunu ifade etti. Sayıştay Başkanı Recai Akyel, kalite kontrolünden geçmeyen hiçbir raporun kamuoyu ile paylaşılmadığını ifade etti. Meclis'e gönderilen raporların içeriğinin mali denetim niteliğinde olduğundan vekillerin beklentilerini karşılamayabileceğini belirten Akyel, kamu zararı olan, yolsuzluk ve usülsüzlüklerin olduğu raporların ise kanun gereği Sayıştay'daki hesap daireleri olan yargı dairelerine gönderildiğini ifade etti. Kanuni değişiklik yapılması halinde bu raporların da Meclis'e gönderilebileceğini kaydetti.

CUMHURBAŞKANLIĞI PERSONEL SAYISI 941 OLACAK

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin yüzde 100 artmasıyla ilgili bilginin yanlış bir temelden kaynaklandığını ve hesaplandığını ifade etti. Kriter olarak yıl içinde kullanılan bütçenin dikkate alındığını dile getiren Kasırga, yüzde 48 artış öngörerek bütçeyi sunduklarını ifade etti.

Yüzde 400 artışların genelde Cumhurbaşkanlığı değişikliğinin yapıldığı dönemlerde olduğunu anlatan Kasırga, Cumhurbaşkanı Gül döneminde yüzde 64 artış olduğunu hatırlattı. Makul bir artış, yüzde 49 civarında gördüklerini belirten Kasırga, yeni döneme ilişkin planlar olduğunu ve mevcut kadrolarda bunun yürütülemeyeceğini, yüzde 30 civarında artış öngördüklerini söyledi. 718 olan personel sayısının ise 941'e yükseltileceğini kaydetti.

Sarayın neye göre kaçak olduğunu soran Kasırga, gerekli yerlerden izinlerin alındığını söyledi. 17.02.2012'de inşaat ruhsatı alındığını dile getiren Kasırga, 8.10.2014'te ise iskan ruhsatı alındığını ifade etti. Ruhsat verecek makamların belli olduğunu ve kendilerinin de oradan aldığını ifade eden Kasırga, ruhsatın hangi belediyeden alındığını ise söylemedi.

UÇAK HAVUZU OLUŞTURULDU

İdare mahkemesinin verdiği kararın inşaatı, ruhsatı doğrudan etkileyen bir karar olmadığını savunan Kasırga, hukuki bir zeminde en küçük bir sakatlık olmadığını ileri sürdü. Olsaydı kendisinin Cumhurbaşkanına söyleyeceğini anlatan Kasırga, sarayın önce Başbakanlık için planlandığını ancak kamu kaynakları ile yapıldığından ve Hazine adına kayıtlı olduğundan Cumhurbaşkanlığına devri için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Uçak konusunda ise Kasırga, bir uçak havuzu oluşturulduğunu ve devletlere ait uçak olduğunu kaydetti. Havuzda hangi uçak müsaitse Cumhurbaşkanı da dahil o uçağın kullanılacağını ifade etti. Cumhurbaşkanlığına tahsis edilen bir uçak bulunmadığını savundu.

12 BİN ŞİKAYET YAPILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devlet adamlığına kimin karar verdiğine yönelik bir soruya Kasırga, 10 Ağustos'da yapılan Cumhurbaşkanı seçimini hatırlattı ve milletin seçtiğini kaydetti.

Kamu Denetçiliği Kurumu Başkanı M. Nihat Ömeroğlu, tavsiye kararlarını verdiklerini ve bunu takip ettiklerini söyledi. Kararlara 30 gün içerisinde uyup uymadıklarını kurumların gerekçeleriyle bildirmek zorunda olduklarını belirten Ömeroğlu, Gezi kararını bilgi bakımından Başbakanlık'a da sunduklarını söyledi.

Şimdiye kadar Ombudsmanlık'a 12 bin şikayet yapıldığını ve bunun 10 binin üzerinde sonuçlandığını anlatan Ömeroğlu, "90 tane tavsiye kararı verildi. Buna uyulan 17, uyulmayan ise 34." dedi. Kurumun bağımsızlık ilkesi çerçevesinde kimseden para almadığını vurguladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.