Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hava Harekatı İle Bu İş Bitmez, Kobani Düştü Düşüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hava Harekatı İle Bu İş Bitmez, Kobani Düştü Düşüyor

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde Çadırkent Konaklama Tesisleri'nde Suriyeli mültecilere hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD terör örgütüne karşı mücadelede hava harekatının yeterli gelmeyeceğini söyledi. Erdoğan, "Havadan...

Gaziantep'in İslahiye ilçesinde Çadırkent Konaklama Tesisleri'nde Suriyeli mültecilere hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, IŞİD terör örgütüne karşı mücadelede hava harekatının yeterli gelmeyeceğini söyledi. Erdoğan, "Havadan bombalamak suretiyle bu sorunlar çözülmez. Sadece havadan bombalamak suretiyle bu terörü sona erdiremezsiniz. Bununla ilgili olarak yerde, kara harekatında bu görevi ifa edenlerle iş birliği kurulmadıkça hava harekatı ile bu iş bitmez. Kobani de düştü, düşüyor." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep'teki İslahiye Çadırkent Konaklama Tesisleri'ne gelerek Suriyeli mülteciler ile bayramlaştı. Burada sığınmacılara hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah Rabb'imizden niyazımız odur ki bu evinizden ve yurdunuzda ayrı geçirdiğiniz son bayram olur. İnşallah Suriye'de şartlar düzelir ve hepiniz huzur içinde evinize kavuşursunuz. Yaklaşık 4 yıldır sizleri burada misafir etmenin sevinci ve haklı gururu içerisindeyiz. Kim ne derse desin sizler bize asla yük değilsiniz. Şu an itibariyle topraklarımızda misafir olan Suriyeli ağırlıklı olmak üzere Iraklı kardeşlerimizle beraber 1 buçuk milyon mülteci var." dedi.

'SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN 4 MİLYAR DOLAR KAYNAK KULLANDIK'

IŞİD önünden kaçan yaklaşık 200 bin Suriyelinin de Türkiye'ye sığındığının bilgisini veren Erdoğan, Batı'nın bu duruma sessiz kaldığına dikkat çekti. Erdoğan, "Batı ne yazık ki buna seyirci, BM Mülteciler Komisyonu buna seyirci. Sadece konuşuyorlar, iş üretmeye gelince netice yok. Topraklarımızda mülteciler için 4 milyar doları aşkın kaynak kullandık. Suriye ve Irak'a gönderdiğimiz yardımlar yarım milyar doları aştı. Avrupa şu ana kadar sadece 130 bin Suriyeli mülteci kabul etti ve şimdi de kapılarını kapattı. Biz 1 buçuk milyondan fazla kardeşimizi misafir ediyoruz. Dünyadan bize gelen destek 200 milyon doları bulmadı. Ne yazık ki ne Esed ne de Maliki bizim samimi uyarılarımızı dikkate aldı. 250 bin Suriyeli kardeşimizi katleden zalim Esed, bunun hesabını hem bu dünyada hem ebedi alemde nasıl verecek?" şeklinde konuştu.

'HAVADAN BOMBALAMAK SURETİYLE BU SORUNLAR ÇÖZÜLMEZ'

IŞİD sorununun havadan bombalamak suretiyle sona ermeyeceğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: "Bir IŞİD terör örgütü çıktı. Bunlar İslam adına Allahuekber diyerek Allahuekber diyenleri öldürüyorlar. Müslüman Müslümanı bu şekilde öldürebilir mi? Müslümanın Müslümana canı, kanı, malı, ırzı haramdır. Sadece havadan bombalamak suretiyle bu terörü sona erdiremezsiniz. Bununla ilgili olarak yerde, kara harekatında bu görevi ifa edenlerle iş birliği kurulmadıkça hava harekatı ile bu iş bitmez. Kobani de düştü, düşüyor. 3 şey istedik: Bir, uçuşa yasak bölge ilan edilmesi lazım. İki, o bölgeye paralel güvenli bölge ilan edilmesi lazım. Üç, eğit donat anlayışı ile Suriye ve Irak'ta ılımlı muhalif kesimin hem eğitilmesi hem de donatılması lazım."

'SÜLEYMAN ŞAH TÜRBESİ'NE YÖNELİK TEHDİDE ANINDA KARŞILIK VERECEĞİZ'

"Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur" diyen Erdoğan, Türkiye'nin kendisine yönelik her türlü tehdit karşısında hazırlıklı ve donanımlı olduğunu söyledi. TBMM'nin hükümete ve silahlı kuvvetlere gerekli olan yetkiyi 1 yıl süreyle verdiğini hatırlatan Erdoğan, Süleyman Şah Türbesi'ne yönelik bir tehdide anında karşılık vereceklerinin kimsenin şüphesi olmamasını istedi.

Sınırdaki gelişmeleri dikkat ve endişe ile takip ettiklerini vurgulayan Erdoğan, "Kobani olmak üzere Kürt kardeşlerimizin yaşadığı kasaba ve şehirlere yönelik saldırıları dikkatle ve endişe ile takip ediyoruz. Kobani'yle ilgili konuşanlar, bir yandan tezkereye karşı çıkıyor, hem de Kobani'ye Türkiye'nin iç siyaset malzemesi çözüm sürecinin de şantajı haline getirmeye çalışıyorlar." diye konuştu.

'TÜRKİYE IŞİD TERÖR ÖRGÜTÜNE KARŞI OLDUĞU KADAR PKK TERÖR ÖRGÜTÜNE DE KARŞIDIR'

IŞİD'e ve PKK'ya karşı olduklarını dile getiren Erdoğan, sözlerini şu şekilde tamamladı: "Türkiye, IŞİD terör örgütüne karşı olduğu kadar aynı şekilde PKK terör örgütüne de karşıdır. Biz bu bölgede huzur istiyoruz. Bu topraklar kardeşlerinizin topraklarıdır. Kendi arzunuzla topraklarınıza dönünceye kadar biz sizi misafir etmeye devam edeceğiz. Özgür, bağımsız, herkesin eşit temsil edildiği bir Suriye'nin kurulması için birlikte mücadele edeceğiz. Rabb'im sabrımızı artırsın. Rabb'im sabrımızı inşallah zaferle neticelendirsin." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.