Çü’de Mustafa Seven İle Sokak Fotoğrafçılığı Konuşuldu

Çü’de Mustafa Seven İle Sokak Fotoğrafçılığı Konuşuldu

Fotoğraf Sanatçısı Mustafa Seven, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün davetlisi olarak Adana’ya geldi. Mustafa Seven, ‘sokak fotoğrafçılığı’ konusundaki deneyimlerini paylaştı.Çukurova...

Fotoğraf Sanatçısı Mustafa Seven, Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün davetlisi olarak Adana’ya geldi. Mustafa Seven, ‘sokak fotoğrafçılığı’ konusundaki deneyimlerini paylaştı.

Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü’nün düzenlediği “Mustafa Seven ile Sokak Fotoğrafçılığı” konulu söyleşi Akif Kansu Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Kişisel tecrübelerinden edindiği bilgileri katılımcılarla paylaşan Mustafa Seven, fotoğraf çekmenin bir iş olmaktan ziyade bir yaşam tarzı olduğunu söyledi. Sokağa her çıktığında yanında mutlaka bir fotoğraf makinesi bulundurduğunu belirten Mustafa Seven, sokak fotoğrafçılığını, “Büyük bir hikâyenin küçük bir parçasını tek bir kareyle anlatmayı vadeden bir alan.” olarak tanımladı ve ekledi; “Buradan yola çıkılırsa tekrarlanamayacak bir anı dondurmanın ufak bir kesitidir sokak fotoğrafçılığı.’’ dedi.

Yaşanılan o ana müdahale etmeden onu beklemek ve o an geldiğinde en doğru zamanda deklanşöre basmanın sokak fotoğrafçısının görevi olduğunu belirten Seven, yaşadığı deneyimlerden örnekler de verdi. Mustafa Seven, sokak fotoğrafçılığının belli bir mekânı ve sınırlaması olmadığını belirterek, mekân algısının sınırsızlığına da dikkat çekti.

Görünmezliği, fotoğraflanan kişilerin rahatsız olmasını engelleyici bir faktör olarak değerlendiren Seven, “Sokak fotoğrafçısının kuracağı iletişim kalitesi aynı zamanda bu görünmezlik ilkesini de etkiler. Fotoğrafını çekeceğiniz kişiyi rahatsız etmemeniz, bunun için de bölgeye yabancı olmamanız gerekir ki; insanlar sizin orada bulunmanızı sıra dışı bir durum olarak değerlendirmesin. Aynı zamanda sokak fotoğrafçısı, zaman/mekân farkı gözetmeksizin her zaman ışığın değişkenliğine hazır olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Söyleşide amatör fotoğrafçılara da tavsiyelerde bulunan Mustafa Seven, “Sokak fotoğrafçılığının en önemli özelliği meraklı ve gözlemci olmasıdır. Ayrıca bu işi yapacak kişi sokakla özdeşleşmeli, sokağı hayatının ayrılmaz bir parçası olarak görmelidir. Ancak bu yolla çekilen fotoğraflara bir anlam yüklenip hikâye tamamlanır.“ ifadesini kullandı.

Çukurova Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin yanı sıra fotoğraf sanatına ilgi duyan birçok akademisyen ve öğrencilerin ilgiyle izlediği “Sokak Fotoğrafçılığı” adlı söyleşi, Mustafa Seven’in katılımcıların sorularını yanıtlamasıyla sona erdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.