'Çorap Kampanyası'na ilgi

'Çorap Kampanyası'na ilgi

300 yıllık tarihi Hacıveyis Camii’nde, 1,5 yıl önce uygulamaya konulan “Çorap Kampanyası” camii cemaati ve vatandaşlar tarafından ilgi görüyor.

12 yıldır Hacıveyis Camii’nde görev yapan İmam Hatip Mehmet Ceviz, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; Hacıveyis Camiinin bulunduğu konum itibarıyla, yurt içinden ve yurtdışından birçok vatandaş tarafından ziyaret edildiğini ifade ederek, gerek ziyaret ve gerekse namaz kılmak amacıyla bazı vatandaşların ıslak ve çıplak ayakla veya kirli çorapla camiye girdiğini, bu durumun namaz kılan insanları rahatsız ettiğini ve bunu önleyebilmek amacıyla böyle bir uygulama başlattıklarını söyledi.

VATANDAŞ UYGULAMADAN MEMNUN

Hayırsever vatandaşların desteğiyle başlatılan kampanya çerçevesinde, camii girişine yaptırılan reyona çoraplar konularak, ihtiyaç sahibi veya namaz kılmaz isteyen vatandaşların buradan istifade etmesi sağlanıyor. Uygulamadan olumlu yönde geri dönüşler olduğunu belirten Ceviz, bazı vatandaşların özellikle çorap alıp parasını da bir not yazarak bıraktıklarını ve bunun kendilerini çok memnun ettiğini söyleyerek, uygulamanın diğer camilerimize de örnek olması temennisinde bulundu.

ÇORAPSIZ NAMAZ KILMAK MEKRUH

Çorap giymemenin sağlık açısından bir takim hastalıklara davetiye çıkarabileceğinin altını çizen Ceviz, dinende uygun olmadığını ifade ederek konuya açıklık getirdi. Ceviz konuşmasında; “Hanefi Mezhebine göre çorapsız çıplak ayakla namaz kılmanın mekruh olduğu, fakat genel itibarıyla herhangi bir beis görülmemekle birlikte, kirli çorapla, ıslak ve çıplak ayakla namaz kılmakla, sağlık açısından diğer insanlara hastalık bulaştırmaktan ziyade, kul hakkına da sebebiyet verilmemesi bakımından, dinimizin emrettiği şekilde temizliğe riayet edilmesi gerekir” dedi. Camideki başka bir uygulamaya da değinen Ceviz, camide yaklaşık 6-7 yıldır şeker ve lokum ikramında bulunulduğunu ifade ederek, hayırsever vatandaşların desteğiyle gerçekleştirdikleri bu uygulamadaki amacın caminin adını aldığı Konya’nın manevi mimarı merhum Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hocaefendi’nin anısını yaşatmak olduğunu söyledi. Hacıveyiszade Hocaefendi’nin örnek yaşantısından bir kesiti anlatan Ceviz, Hoca efendinin evden ayrılmadan önce yanına şeker aldığını ve bunu yolda karşılaştığı çocuklara dağıttığını ifade ederek, Hocaefendi’nin anısını yaşatmak amacıyla, camiye gelenlere şeker ve lokum ikramında bulunduklarını sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum