Colin’s Rusya’da Krizde Yatırım Yaparak Büyüdü, Hedef 450 Mağaza

Colin’s Rusya’da Krizde Yatırım Yaparak Büyüdü, Hedef 450 Mağaza

Rusya perakende sektöründe mağazalaşarak büyüyen Türk markası Colin’s 140 milyonun üzerinde nüfusun bulunduğu ülkede iki kişiden birine markasını satmayı başardı.

Rusya perakende sektöründe mağazalaşarak büyüyen Türk markası Colin’s 140 milyonun üzerinde nüfusun bulunduğu ülkede iki kişiden birine markasını satmayı başardı. 2012 sonu itibari ile Rusya genelinde 200’den fazla mağazaya ulaşan Colin’s’in hedefi her Rusya vatandaşına iki Colin’s ürünü giydirmek. Rusya’da 400-450 mağaza hedefleyen Colin’s, Rusya genelinde 2500 kişiye de istihdam sağlıyor.

İstanbul merkezli Eroğlu Holding’in tekstil sektöründeki lokomotif markası olan Colin’s’in Rusya başarısını, yönetim kurulu üyesi Yavuz Eroğlu Cihan Haber Ajansı’na değerlendirdi. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1993’te Rusya’ya geldiklerini, devlet alış veriş merkezlerinde ürünlerini satmaya başladıklarını kaydeden Eroğlu, “1997’de Manejde ilk mağazamızı açtık. İnsanlar ürünlerimizi almak için kuyruğa girdi. Sonrasında 1998’de kriz oldu. Bu kriz Rusya’yı kendi içinde çok değiştirdi. Rusya’ya yerleşmeye çalışan firmalar bölgeden çıktı. Herkes giderken biz de Rusya’da mağazalaşma kararı aldık. Rusya’da Colin’s şu an itibari ile en çok bilinen 3 marka arasında. Biz pazarı ve bu ülkenin insanını çok iyi biliyoruz. 4 bin çeşide ulaşan bir koleksiyonumuz var. 37 ülke ile çalışıyoruz. Her ülkeye ihraç edilecek ürünleri o ülkenin insanları ile birlikte belirliyoruz.” dedi.

RUSYA BÜYÜDÜKÇE BİZ DE BÜYÜYORUZ

Rusya ekonomisinin Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimi ile istikrarlı bir yapıya kavuştuğunu ve sürekli büyüdüğünü ifade eden Eroğlu, “Biz de Rusya ekonomisi ile birlikte yatırımlarımızı artırarak büyüyoruz. Gelecek hedefimiz en az 400-450 mağazaya ulaşmak. Rusya’da gelecek on yıllarda herhangi bir sıkıntı görülmüyor. Yönetim güçlü ve istikrarlı. Sanayi sektörü de küçük büyük yerini almaya başladı.” değerlendirmesinde bulundu.

KUTUPLARDA COLİN’S SATILIYOR

Colin’s’in Rusya’da sevilen bir marka olduğunu, kaliteli ürünleri uygun fiyata verdiklerini vurgulayan Türk girişimci, “Kutuplara yakın bölgelerde ve Japonya sınırında mağazalarımız var. Tüketici profili değişti. Artık vatandaş değiştirebileceği ve güvenebileceği yerden almak istiyor. Fiyatlar pazara yakın olunca da tercih ediliyoruz. Türkiye dahil 37 ülke ile birlikte toplam 630 mağazamız var. Colin’s ürünleri dünya genelinde 4000 noktada müşteriye sunuluyor.” şeklinde konuştu. Colin’s’in 2023 hedefi ise 50’den fazla ülkede 2000-2500 mağazaya ulaşmak.

İNTERNETTEN SATIŞ HEDEFİ YÜZDE 30

İnternet üzerinden satışlara önem verdiklerini, geleceğin ticaretinin internet olduğunu kaydeden Eroğlu, Rusya pazarında satışların yüzde 5’inin internet üzerinden yapıldığını, burada hedeflerinin en az yüzde 20-30’lara kadar çıkmak olduğunu söyledi.

İnternet üzerinden mağazalarda olmayan ürünleri de sipariş edebilen müşterilere, ürünler adreste teslim ediliyor. Türkiye’de de internet üzerinden satış yapan Colin’s’in, Almanya satışlarında internet yüzde 40’lara kadar çıkmış durumda.

TÜRKİYE, RUSYA’YI YETERİNCE DEĞERLENDİREMİYOR

Türkiye ekonomisinin bütün dinamikleri ile hareket halinde olduğunu, ancak Rusya pazarını yeterince değerlendirildiğini söyleyemeyeceklerini ifade eden Eroğlu, “İki ülke arasında 100 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi hedefi var. Daha sıkı işbirliği içinde olmalıyız. Rusya halkı ile çok rahat iletişim kurulabiliyor. 15 yıl Rusya’da kaldığım süre içinde bunu gözlemledim. Kendi ayak bağı sorunlarımızdan kurtulup dışarı açılmalıyız. Türkiye kendi sorunlarını aşabilecek potansiyele sahip güçlü bir ülke.” dedi.

KİRA FİYATINA MÜLK SATIN ALDIK

Rusya-Türkiye ilişkilerinde kültür merkezleri ve iş adamları derneklerinin lobicilik açısından önemli rol oynadığına değinen Eroğlu, 1994 yılında yaşadığı bir hatırasını da paylaştı: “1994’de bir mülk alma kararı aldık. Ofis açalım ofis tutalım. Kira için yer arıyoruz. Henüz dengeler oturmadığı için her yerden ofis bulmak zor. Gittik bir kiralık alan bulduk. 200 metre kare bir alandı. Yıllık metrekaresine 2000 dolar kira istediler. Pazarlık falan ediyoruz, 1 kuruş bile aşağı indiremedik. Sonra dedik ki burayı satar mısınız? Satarız tabii dediler. Kaça satarsınız dedik? 2000 dolar dedi. 1950 olur mu dedik, olur dediler. Kiraya alacağımız fiyata hatta altında bir fiyata o mülkü satın aldık.” CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.