M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

Çocuklarda Okul Korkusu

Çocuklarda Okul Korkusu

Okul korkusu, çocuğun şiddetli bir endişeyle okula gitmeyi reddetmesi ve okula karşı isteksiz olması demektir.

Okul korkusu, çocuğun okula gitme zamanı gelince açık anksiyete ve panik durumlarının görülmesidir.

Okul Korkusunun Sebepleri

Anasınıfı ve 1. sınıf çocuklarının okul korkusunun temelinde; yeni bir ortam, anneden ayrılma, içe kapanıklık, bağımlı kişilik, kalabalık korkusu gibi sebepler yatmaktadır.

Ergenlik döneminin başlangıcı olan 11–14 yaşlarındaki çocukların okul korkusunun temelinde de başarısızlık, olumsuz arkadaş ilişkileri, öğretmen tutumları, aile içi iletişim, şiddet, kavga gibi nedenler yatmaktadır.

Lise öğrencisinde görülen okul korkusunun temelinde ise psikolojik ve ruhsal sorunlar yatmaktadır.

Okula yeni başlayacak olan çocuklar, anne babalarıyla birlikte okul ihtiyaçlarını büyük bir heyecan içinde alıp okulun açılmasını sabırsızlıkla beklerler. Okulun açıldığı gün erkenden okula giderler. Okula giden çocuk, okulda tanımadığı çocuklar, anne babalar ve öğretmenlerle karşılaşır.

Yeni bir ortamla karşılaşan çocuk hayalini kurduğu okulda ilgi ve sevgi bekler; fakat okul ana baba günü olduğu için herkes kendi derdindedir. Hele 40 dakika sırada oturmak çocuk için geçmeyecek bir zaman olarak algılanır.

Kendince umduğunu bulamayan çocuklar, teneffüse çıkınca eve gitmek isterken anne babalarda okulda kalmaları için ısrar ederler. O gün anneleriyle sınıfa girip çıkan çocuklar eve geldikleri zaman okula gitmeyeceklerini söylerler. Çocuğun okula gitmesi için üzerine gidildikçe de açık anksiyete ve panik durumlar görülmesi çocukta okul korkusunun başladığını gösterir.

Çocuğun Şikâyetleri

Okula gitme zamanı yaklaşan çocuğun baş ağrısı, karın ağrısı, mide bulantısı, ishali, mızmızcılığı, tedirginliği artacaktır. Okula gitmesi için çocuk zorlandıkça, kaygıları, huysuzlanması, bağırması ve ağlaması da artacaktır.

Ailesi tarafından korkutmalar, dayaklar, alttan almalar ve yalvarıp yakarmalar fayda sağlamayacaktır. Bu aileler çocuklarının sıkıntılarını fizyolojik bir rahatsızlık olarak algıladıkları için çocuğun okula gitmek istememesine boyun eğerler. Okula gitmeyeceğini anlayan çocuğun bütün ağrıları birden geçer ve hiçbir şey olmamış gibi günlük hayatına devam eder.

Okul Korkusu için Anne Babalar Ne Yapmalı?

1. Çocuğun evde kalış süresi uzadıkça okula dönüş de o oranda güçleşeceği için çocuğa, okula gitmeme konusunda ödün verilmemeli.

2. Dişi ağrıyan kişinin dişçiye gitmekten başka çaresi olmadığı gibi çocuğun da okula gitmekten başka çaresinin olmadığı anlatılmalı.

3. Çocuğun şikâyetleri ne kadar çok olursa olsun onu okula götürmek çözümün yarısıdır.

4. Çocuğun ilk günlerdeki şikâyetleri anne babasının okula gitme konusundaki kararlı ve tutarlı tutumu karşısında zamanla azalacaktır.

5. Çocuk sınıfa girmek istemese bile onu eve götürmek yerine okulun bahçesinde kalması sağlanmalı.

6. Çocuğun okul korkusu ayıplanmadan, eleştirilmeden ve başka çocuklarla kıyaslanmadan atlatılmaya çalışılmalıdır.

7. Çocuğun okul korkusunun temelinde ailevi bir sebep varsa çocukla olumlu iletişim kurularak sebepler birlikte değerlendirilmeli.

8. Çocuğun okul korkusunun temelinde okulla ilgili bir problemi varsa öğretmeni ve okul idaresi ile işbirliği içinde olunmalı.

9. Bütün bunlara rağmen hala çocuğun okul korkusu devam ediyorsa uzmanından yardım alınmalı.

Sonuç olarak okul korkusu olan çocuğa bağırıp çağırmadan, yalvarıp yakarmadan, okula gitmekten başka çaresi olmadığını anlatmanız ve bunu da davranışlarınızla, kararlı ve tutarlı bir şekilde göstermeniz yeterli olacaktır.

Bu öğretim yılında da tüm öğrenci ve öğretmenlerimize başarılar dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi