Cizre Devlet Hastanesi’ne Hamilelere Üçlü Tarama Testi Cihazı Alındı

Cizre Devlet Hastanesi’ne Hamilelere Üçlü Tarama Testi Cihazı Alındı

Cizre Devlet Hastanesi’ne gebelikte bebekte olabilecek bazı kromozomal anomalileri ve nöral tüp defekti denilen doğumsal anomalileri araştırmak için yapılan üçlü tarama test cihazı alındı. Şırnak’ın Cizre ilçesinde faaliyet veren 150...

Cizre Devlet Hastanesi’ne gebelikte bebekte olabilecek bazı kromozomal anomalileri ve nöral tüp defekti denilen doğumsal anomalileri araştırmak için yapılan üçlü tarama test cihazı alındı.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde faaliyet veren 150 yataklı ve aynı zamanda bir bölge hastanesi görevi de gören Cizre Devlet Hastanesi’nde eksiklikler giderilmeye çalışılıyor. Bölgede çok büyük sorun haline gelen gebelikteki riskler için kolları sıvayan Cizre Devlet Hastanesi, bölgede çok yaşanan gebelikte yaşanan risklere karşı üçlü tarama testi (Triple test) cihazı aldı. Hastanenin laboratuvarında hizmet verecek olan üçlü tarama test cihazı basına tanıtıldı. Laboratuvar cihaz çalıştıranı Yeşim Gündüz Yılmaz, cihazın nasıl çalıştığı hakkında bilgi aktardı.

Cihaz hakkında açıklamalarda bulunan Biyokimya Uzmanı Dr. Taner Uçgun ise, “Üçlü tarama testi (Triple test) gebelikte bebekte olabilecek bazı kromozomal anomalileri ve nöral tüp defekti denilen doğumsal anomalileri araştırmak için yapılan bir testtir. Bu üçlü tarama testi kadınların doğumdan önce gebelikte yaşanacak riskleri belirlemektedir. Anne adayından alınan kan örneğinde 3 değişik maddenin incelemesi yapılıyor. Bunlar β-hCG, Alfa-feto protein (AFP), Estriol (E3)'dir. Bunlar gebeliğin 16 ile 20. haftası arasında yapılmaktadır. Bu ultrasyon ile cihazı program tanımlı ve cihaza verilen riskleri belirtiyor. Bu tarama testinin ücreti bakanlık tarafından ödenmektedir. Yani vatandaş herhangi bir ücret ödenmeden testini yapabiliyor. Bunun faydası gebelikte bebekte olabilecek bazı kromozomal anomalileri ve nöral tüp defekti denilen doğumsal anomaliler risklerini belirtiyor.” dedi.

Gebeliğin tahlisinin günah olduğuna inanan bölgede olduklarını söyleyen Kadın Doğum Uzmanı Opr. Dr. Seval Zeren, “Cizre’de 15’den sonra bebek büyüyecek ve alımı zorlaşacak şeklinde bir inanç var. Bundan önce ikili tarama testimiz var. İkili tarama testinde bebeğe trimester testini yapıyoruz ve ona göre bir üst tarama testi yapıyoruz. Yani gebe bize geldiğinde takipte olacağız ve 11. haftada da 3. ayın başında biz bir risk taraması yapacağız. Daha sonra riskli bulursak üçlü tarama testine göndereceğiz. Dolayısıyla hastaların gebelik takibi bizim için önemlidir. Şırnak bölgesinde doğum oranı çok fazladır. Dolayısıyla down sendromu, sırtı açık nöral tüp defekti hastaları ve zeka geriliği olan çok olan hastalar fazla görülüyor. 35 yaşından sonra bunlarda risk artıyor. Özellikle 35 yaşından ve 8. doğumdan sonra doğum yapan hastalar bunun bilincinde değiller. Bu test şimdiye kadar bu bölgede yapılmıyordu. En azından şimdi bizim üçlü tarama testimiz var ve biz bunu saptayabiliriz. Bizim isteğimiz halkın gebelik testini düzenli yaparak zaten kadın doğum uzmanı olarak üçlü testi isteyeceğiz. En azından zeka geriliği var mı? Sırtı açık mı? Erken müdahale edilebilir mi? Anne ve baba ile konuşulup bu tespit edip daha sonra önlemimizi alabileceğiz. O yüzden üçlü testin önemi buradadır.” diye konuştu.

Bu cihazın bölge için gerekli olduğunu ifade eden Şırnak Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği Basın Danışmanı Sabğatullah Anmal, “Bu cihazla beraber dışarıya yapılan sevklerin önüne de geçecektir. Dışarıya sevkler sadece ambulansla olmuyor. Çoğu zamanlarda kendi imkanlarıyla gitse dahi bir vatandaşın gidip gelmesi en azından bir külfete mal oluyor. Biz varlıkları gidermeye çalışıyoruz. Ama imkanı olmayan nasıl gidilsin. Bunun en güzel yanı devlet hastanesinde hizmet veriyor olmasıdır. Şuanda devlet herhangi bir sosyal güvencesi olmasın dahi yine herhangi bir ücret alınmadan üçlü tarama testini yapabilecek. Bu da acil üzerinden ilgili doktorlarımızın isteğiyle oluyor. Bu bizim bölgemize hayırlı olsun. Genel Sekreterliğimizin bu laboratuvar yenilemeleri böyle gelir. Yeter ki özverili çalışanlarımızın isteği doğrultusunda biz çalışalım.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.