Çin’de Yeni Zelandalı Süt Tozu Skandalı

Çin’de Yeni Zelandalı Süt Tozu Skandalı

Süt ürünlerinin üçte birini Yeni Zelanda’dan ithal eden Çin, bu ülkeden ithal edilen süt tozlarında zararlı bakterilerin bulunması üzerine süt tozu ithalatını durdurdu.

Süt ürünlerinin üçte birini Yeni Zelanda’dan ithal eden Çin, bu ülkeden ithal edilen süt tozlarında zararlı bakterilerin bulunması üzerine süt tozu ithalatını durdurdu.

Küresel sağlık şirketi Abbott Laboratories bugün yayınlanan duyurusunda, çok sınırlı sayıda Çin'deki potansiyel kontamine süt tozu ürünlerinden iki tanesini geri çağırma kararı aldığını bildirdi. Söz konusu geri çağırma, Çin'deki Yeni Zelanda Büyükelçiliğinin, Çin Kalite Denetim, Teftiş ve Karantina Genel İdaresi’ne (AQSIQ), Yeni Zelandalı Fonterra şirketinin ürettiği Abbott marka iki süt tozu ürününde zehirli bakteri olan "Clostridium botulinum"un bulunabileceği uyarısının ardından geldi. Bu bakteri en zararlı bakterilerden ve sinir felcine neden oluyor.

Abbott ise söz konusu ürünlerin Fonterra’nın kusurlu ham maddeleri kullanılarak üretilmediğini, ancak bu ürünlerin Fonterra’nın üretim hattında paketlendiğini, üretim bandının kusurlu üretimin ardından tam olarak dezenfekte edilmediğini bildirdi. Abbott, 2 Mayıs’ta üretilen ve önleyici amaçlı geri çağrılan iki grup Stage 3 üründen 112 paket ürünün geri çağrıldığını, satılmayan 7 bin 69 kutunun ise mühürlendiğini açıkladı. Şirketin açıklamasında ayrıca kusurlu süt proteinin söz konusu iki grupta kullanılmadığı, süt tozunun sağlık için ‘’çok az’’ tehdit oluşturduğu, "Ama müşterilerin yararını düşünerek, söz konusu iki grubu geri çağırıp, yok etme kararı aldık.’’ denildi.

Bebek maması şirketi Nutrica ise dünyanın süt ve süt ürünleri üretiminde dördüncü büyük şirketi ve yıllık geliri yaklaşık 16 milyar dolar olan Yeni Zelandalı "Forrenta" firmasına ait süt ve protein tozlarında "Clostridium botulinum" adlı gıda zehirlenmesine sebep olan bakterinin olabileceği açıklamasının ardından dün, teste tabi tutmadan gönüllü olarak piyasadaki Karicare Stage 1 New Baby Infant Formula ve Karicare Gold Plus Stage 2 Follow On Formula adlı iki ürününü geri çağırma kararı aldı.

Yeni Zelanda Başbakanı John Key de Fonterra’ya tepki gösterdi ve şirkete soruşturma açılacağını söyledi.

ÇİN İTHALATI YASAKLADI

Söz konusu skandallar da Çin medyasında geniş yer buldu. Skandalların ortaya çıkması üzerine, Fonterra'nın ürettiği bebek maması ve sporcu içeceği gibi ürünlerinde gıda zehirlenmesine neden olabilecek bakteri bulunmasının ardından Çin ve Rusya, en büyük süt ürünleri ithalatçısı konumunda bulundukları Yeni Zelanda’dan, süt ürünleri ithalatını durdurma kararı aldı. Fonterra’nın yaklaşık yedi ülkeye sattığı bin ton ürününün kusurlu olabileceği de ifade ediliyor. Çin, Yeni Zelanda’ya ait tüm süt tozu ürünlerinin ithalatını son skandal üzerine durdurduğunu açıkladı. Fonterra, Yeni Zelanda'nın en büyük ihracatçısı ve Çin’e her yıl 370 bin ton bebek maması satıyor.

Süt tozu ihtiyacının yüzde 80'ini ithal yoldan karşılayan Çin’de ebeveynler, ülkedeki süt tozlarının kalitesizliği ve zararlı olduğu endişesiyle genelde süt ürünlerinde ithal olanlarını tercih ediyor. Çin’de 2008 Pekin Olimpiyatları zamanında süt tozlarına zararlı kimyasal olan melamin karıştırıldığı tespit edilmiş ve bunu kullanan 860 bebekten 6’sı böbrek tahribatı nedeniyle ölmüş, 300 bin kişi de zehirlenmişti.

BRUNEİ DE YASAK GETİRDİ

Öte yandan Brunei Sağlık Bakanlığı, Yeni Zelandalı Fonterra şirketi tarafından üretilen süt ürünlerine ithalat, dağıtım ve satış yasağı getirildiğini bildirdi. Bakterilerin neden olduğu ağır zehirlenme olarak bilinen botülizm endişesiyle söz konusu bebek süt ürünleri, Avustralya, Tayland, Malezya, Vietnam ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere birçok ülkede geri çağrılmış durumda.

Geri çağrılan ürünler arasında altı aya kadar yeni doğan bebekler için üretilen Nutricia Karicare Infant Formula Stage 1 ( grup numarası 3169 ve 3197 son kullanım tarihi 17 Haziran 2016 ve 18 Haziran 2016) ve altı aylık ile bir yaşına kadar olan bebekler için kullanılan Karicare Gold+ On Formula Stage 2 (Yeni Zelanda’da geri çağrıldı ve grup numarası D3183) ürünler bulunuyor.

Fonterra, neden oldukları skandallardan ötürü özür diledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.