Çiftçiyi korku sardı

Çiftçiyi korku sardı

Kuraklık nedeniyle boyu 15-20 santimetrede kalan arpa ve buğday, çiftçiyi kara kara düşündürüyor. Ekinin boyu kısa kaldı, çiftçiyi de korku sardı. Bazı üreticiler ekin yerini sürerken, bazıları da ekine sürü salıyor

Kuraklık etkisini göstermeye başladı. Kuraklık endişesi etkisini her geçen gün artıyor. Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen bölge, kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Konya'da yağışların beklenen seviyede olmaması, hububat üreticisini endişelendiriyor. Yağış azlığı nedeniyle Konya Ovası'nın birçok noktasında ekinlerin boyu kısa kaldı. Birçok bölgede ekinler şimdiden kurudu. Birçok tarlaya biçer girmeyeceği ifade ediliyor.

KOYUNLARI EKİNE SALDI

Cihanbeyli'de çiftçilik yapan Kenan Çoban, boyu kısa kalan ekine koyun sürüsü saldı. Çoban, "7 ay beklemek boşuna. Bunca emek boşa gitti. Koyunları ekine saldım" dedi. Bölgenin bu yıl yeterli yağış almadığını, yağış olmadığı için ekinlerin kısa kaldığını dile getiren Çoban, çiftçinin ektiğinin karşılığını bu yıl alamayacağını, sancılı günlerin başladığını söyledi.

EKİNLERE BİÇER GİRMEZ

Bölgenin sonbahar, kış ve bahar döneminde yeterli yağış almadığını, yağışlı periyodun bir türlü gelmediğini aktaran Çoban, yağışların aksine hava sıcaklıklarının hep mevsim normallerinin üzerinde seyrettiğini, bunun da ekinleri kuruttuğunu kaydetti. Çoban, "Kuraklık nedeniyle ekinin boyu çok kısa kaldı ve bazı yerlerde ekin başak vermeye başladı. Bu şekilde hem başak zayıf kalacak, içini dolduramayacak hem de tarlanın büyük bir bölümünde biçerdöver girmeyecek. Bu da rekoltenin ve kalitenin düşmesine neden olacak" diye konuştu.

VANAYI SONUNA KADAR AÇTILAR

Öte yandan yeraltı suyu kullanımında da ciddi artış görülüyor. Kıraç arazilerde hasar büyük. Sulu arazilerde ise durum hiç iç acıcı değil. Yağış azlığı nedeniyle aşırı yeraltı suyu kullanımı sözkonusu. Geçen yıllarda bir kaç suyla ekini belli seviyeye getirenler, şu an vanayı sonuna kadar açtı. Su kullanımı artığı için maliyetler de yükseldi. Yağmur suyunun ekine daha faydalı olduğunu belirten çiftçiler, kara kara düşünüyor.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.