Çiçek: Siyasetçilerin dili çok fazla dikenli

Çiçek: Siyasetçilerin dili çok fazla dikenli

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, mecliste son dönemde vekillerin kullandıkları dil ile ilgili rahatsızlığını dile getirdi. Çiçek vatandaşın da bundan hoşnut olmadığını aktardı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, bu dönem, siyasetçilerin dilinin çok fazla ''dikenli'' olduğunu ifade ederek, ''Onun için de birlikte çözülmesi gereken konularda, bir araya gelmekte ciddi zorluk oluyor. Hem yüce parlamento, yüce Meclis... O yüceliğe yakışmayan ifadeler, davranışlar, kavgalar'' dedi.

Çiçek, AB Parlamento Başkanları Konferansı'na katılmak üzere geldiği Varşova'da, Anadolu Ajansı muhabirinin sorularını yanıtladı.

Meclis Başkanı Çiçek, bu hafta içinde muhalefet partisi grup başkanvekilleriyle yaptığı toplantının anımsatılması üzerine, grup başkanvekilleriyle konuşup, ortak bir günde gelecek hafta buluşacaklarını söyledi.

AK Parti'nin ikinci toplantıya katılıp katılmayacağına ilişkin soruya Çiçek, ''Gelebilir. Ama üç partinin öncelikli bir konusu. Elbette bu konu, Meclisimizin de Türkiye'nin de konusu.

Ama en önce de üç siyasi partimizden tutuklu milletvekilleri var. Onun için öyle çağrılmıştır. AK Parti, 'ben gelmem, bu işin dışındayım' diye bir açıklaması olmadı'' karşılığını verdi.

Muhalefetin önerisinin sorulması üzerine Çiçek, konunun detayına girmek istemediğini ifade etti. Çiçek, ''Sayın genel başkanlarla, belki partilerinin başka organlarıyla veya bu işin çözümüne katkı verecek insanlarla değerlendirme ihtiyacı olabilecektir. İşin başında da böyle her şeyi konuşan bir tavır içinde bu işleri götürmek, eğer sorunu çözecekse buna olumsuz katkı sağlar'' diye konuştu.

''Bu sorunlar çıkmasaydı daha iyi olurdu''

TBMM Başkanlığı'na seçilmesinden sonra, tutuklu milletvekilleri, yemin krizi, İçtüzük tartışmaları gibi konuların gündeme geldiğinin anımsatılması üzerine Çiçek, seçildikten bugüne kadar karşılaştıkları sorunların, geçmişte çok fazla örneği olan, yaşadıkları sorunlar olmadığını belirtti.

''Bu sorunlar çıkmasaydı daha iyi olurdu ama bunları da birlikte çözmemiz gerekiyor'' diyen Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Temennim hiç olmasaydı. Daha önemli işlere, başka işlere yoğunlaşsaydık, mesaimizi, enerjimizi daha pozitif konulara ayırsaydık daha iyi olurdu. Ama bunlar da önümüzde bir vaka. Bunları da kabul edip, ona göre çözüm geliştirmek gerekecektir.

Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Herkesten talebim, ricam sorunun parçası değil, çözümün parçası olmaktır, çözüm için çaba harcamaktır. Bunun da yolu daha soğukkanlı, sabırlı olmak, kullandığımız dile de dikkat etmek gerekir. Maalesef bu dönem, siyasetçilerin dili çok fazla dikenli. Onun için de birlikte çözülmesi gereken konularda, bir araya gelmekte de ciddi zorluk oluyor.''

'Bunlar hoş şeyler değil''

Çiçek, bir vatandaşın, '' Genel Kurul'daki o görüntüleri size yakıştıramıyoruz, bunları doğru bulmuyoruz'' şeklinde bir mektup gönderdiğini anlatarak, ''Bizi vekil seçenler, bu işleri bize yakıştıramıyor, doğru bulmuyorsa, bizim de buna dikkat etmemiz gerekiyor. Hem yüce parlamento, yüce Meclis... O yüceliğe yakışmayan ifadeler, davranışlar, kavgalar.... Bunlar hoş şeyler değil'' dedi.

Bunların TBMM İçtüzüğü'ne de uygun olmadığını dile getiren Çiçek, İçtüzüğe göre konuşmaların kaba, yaralayıcı olamayacağını, temiz bir üslup gerektiğini kaydetti. Çiçek, sözlerini, ''Bunu herhalde başkalarına söylemiyor, en azından milletvekili olan bizlere söylüyor.

Bunlara dikkat etmemiz gerekiyor. Bunlardan ne parlamento yarar görüyor ne siyaset kurumu kazanıyor ne de hiddetle, şiddetle bu yola tevessül eden milletvekilleri kazanıyor. Millet asla bunları tasvip etmiyor'' diye sürdürdü.

''Ölçüyü kaçırmamak lazım''

Parlamentonun olumsuzluklarını söylediğini buna karşın iyi çalıştığını, geç saatlere kadar çalıştığını dile getiren Çiçek, ''Hakkı teslim etmek lazım'' dedi.

Meclis'in uzun çalışma saatlerine yönelik eleştirilere karşı da Çiçek, zamanın iyi kullanılması halinde uzatmaya da gerek olmayacağını söyledi.

Çiçek, muhalefetin İçtüzük hükümlerini kullanarak, iktidarın getirdiği şeyleri engellemek gibi bir hakkı bulunduğunu belirterek, ''Niye yapıyorsun denilmez ama hiçbir şeyde de ölçüyü kaçırmamak lazım'' görüşünü dile getirdi.
Haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.