Chp'li Özel: 6 Bin Zeytin Ağacının Kesilmesine Duyarsız Kalanlar Hesap Verecek

Chp'li Özel: 6 Bin Zeytin Ağacının Kesilmesine Duyarsız Kalanlar Hesap Verecek

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma ilçesi Yırca köyünde Kolin Şirketler Grubu’nun termik santral için köylüleri döve döve 6 bin zeytin ağacını kesmesine duyarsız kalan kamu idarecilerinin muhakkak hesap vereceğini söyledi.Manisa’da...

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Soma ilçesi Yırca köyünde Kolin Şirketler Grubu’nun termik santral için köylüleri döve döve 6 bin zeytin ağacını kesmesine duyarsız kalan kamu idarecilerinin muhakkak hesap vereceğini söyledi.

Manisa’da gazetecilere açıklamada bulunan Milletvekili Özel, Yırca’da yapılanın ne hukukla ne vicdanla ne çevre bilinciyle ne de devlet olmakla ilgisi bulunduğunu kaydetti. Yırca’da yaşanan olaylarda Manisa’daki kamu idaresinin valisiyle, kaymakamıyla ve Soma İlçe Jandarma Komutanı'yla sınıfta kaldıklarını iddia eden Özel, “Yaptıklarında ağır kusurlar, ağır hatalar vardır. Özellikle şunu da ifade etmek istiyorum, Marguez’in meşhur kitabı Kırmızı Pazartesi’de bir cinayet işlenecekti. Cinayeti kimin işleyeceği biliniyordu ama kimse sesini çıkarmıyordu ve sonunda da cinayet işleniyordu. Herkes kendi vicdanıyla başbaşa kalıyordu. Soma’da aynen bunu yaşadık ama biz cinayetin işleneceğini biliyorduk. Kimin işleyeceğini biliyorduk. Bütün yetkililere söyledik. Sayın vali dedi ki, ‘Enerji talebi, birkaç tane ağaçtan önemlidir.’ Kaymakam, ‘Köylüler haklı, köylülere hak veriyorum.’ dedi ama Kolin Şirketler Grubu’na yol verdi. Jandarma komutanı, sadece oraya gidip kesilen ağaçlara tutanak tutmakla yetindi. Hepsini aradım, hepsi, ‘Tabii’ dediler, sonunda hiçbir şey olmadı. Zeytinler kesildikten sonra şimdi suspus. Twitter hesaplarına bakıyorum, zeytinler kesilmeden önce zeytinin kesilmesini savunanlar, o Manisa’nın yetkili makamları şimdi neden bir şey diyemiyorlar? Çünkü dünyanın vicdanı ayağa kalktı, Türkiye’nin vicdanı ayağa kalktı. Elbette ki bir hemşehrilik bilinci içerisinde birbirimize saygılı davranmaya devam edeceğiz.” dedi.

CHP Milletvkili Özel, açıklamasında şunları kaydetti: “Elbette makamlara saygımız var ama Manisa’daki kamu idarecilerinin yaptığı bu vurdumduymazlığın cezasız kalmayacağının bilinmesi lazım. Er ya da geç, burada yapılan sorumsuzluğun hesabı sorulacak. 6 bin tane zeytin ağacı kesiliyor. Atatürk, bir tane ağaç için Yalova’da koca köşkü kaydırmıştı. Hz Muhammed (SAV), 'Yaş kesen, baş keser ve bunun cezası ağır' demiştir. Çok önemli hadislerimizden bir tanesidir ama burada yandaş bir şirket, hükümet tarafından kayrılan bir şirket olunca akan sular duruyor. Bir zavallı yanlışlıkla bir ağaca zarar verse peşine düşen jandarma, 45 gün boyunca döve döve ağaçlar söküldü, ses etmedi. Bu kamu idarecileri, bunun hesabını er ya da geç verecekler.”

'YENİ BİR MADEN YASASINA İHTİYAÇ VAR'

Yeni Maden Yasası’nın uzun bir tartışma konusu olduğunu belirten Özgür Özel, Türkiye’nin yeni bir maden yasasına, yeni bir iş yasasına ihtiyacı olduğunu söyledi. AK Parti’nin getirdiği gibi değil, işçi odağı olan, iş güvenliğini önceleyen ve bir işçinin parmağını bir makinenin piminden daha değersiz görmeyen bir anlayışa ihtiyaç olduğunu aktaran Özel, “Bununla ilgili birçok önerimiz olacak. TBMM Soma Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu’nun yazmış olduğu raporu inceleyeceğiz ve imza koyup koymamaya karar vereceğiz. Olmazsa kendi önerilerimizle karşı oy yazacağız. AK Parti’nin getirdiklerinin hiçbir tanesi Türkiye’ye iş güvenliği, iş sağlığı veya daha iyi bir çalışma ortamı değil, sadece ‘hadi hadi’ sistemini, kölelik sistemini biraz daha geliştiren bir şey olacaktır.” dedi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.