Chp'li Demiröz: Besob Sitesi Krizlere Gebe

Chp'li Demiröz: Besob Sitesi Krizlere Gebe

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bursalıların tüm itirazları ve yargı kararlarına rağmen yapımına başlanan Kestel’deki BESOB Sanayi Sitesi’nin yapım sürecinin de sancılar ve yeni krizlere gebe olduğunu söyledi. Demiröz, Bursa kamuoyuna...

CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, Bursalıların tüm itirazları ve yargı kararlarına rağmen yapımına başlanan Kestel’deki BESOB Sanayi Sitesi’nin yapım sürecinin de sancılar ve yeni krizlere gebe olduğunu söyledi. Demiröz, Bursa kamuoyuna yapılan açıklamaların aksine TOKİ’nin belirlediği altyapı katılım paylarını almadan, ihalesi 15 Ocak 2015’te gerçekleştirilmesi planlanan projenin devamı nitelindeki altyapı çalışmalarına başlamayacağını söyledi.

TBMM KİT Komisyonu toplantısına katılan CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, TOKİ Başkanı Ergün Turan’a, Kestel BESOB Sanayi Sitesi’yle ilgili sorular yöneltti. Bursa’daki bütün meslek kuruluşları, sivil toplum örgütlerinin karşı çıkması ve yargı kararlarına karşın Sanayi Sitesi’nin inşaatına başlandığını anımsatan Demiröz, ilk etapta 120 dükkanın yapıldığını ve sonrasında inşaatın hızla durduğunu kaydetti. Demiröz’ün, “TOKİ bu projenin neresinde, hala bu konuda ısrarlı mı?” sorusu üzerine TOKİ Başkanı Ergün Turan, şunları söyledi:

“Geçen hafta Bursa’daydık. BESOB’un olduğu yere ilk defa gittim. Kuruma geldiğim günden beri BESOB konusu kurumun gündeminde. Protokol daha önceki yıllarda imzalanmış, protokolün gereği olarak birinci etabı yapılmış, büyük bir proje. Bu projeye şu anda başlanmış. Protokol kapsamı gereği hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bizi orada taşeron olarak kabul edin. Biz Bursa’daki tartışmalardan haberdar değiliz. Burası tarım alanıdır, o tartışmaları ben bilmiyorum. Dolayısıyla burayla ilgili 15 Ocak 2015 tarihi için altyapı ihale tarihini aldık ve ihalemizi yapacağız.”

Sanayi Sitesi’ne üye hak sahibi esnafın altyapı paylarını ödemeleri halinde işe devam edeceklerini söyleyen TOKİ Başkanı Ergün Turan, Demiröz’ün sorusu üzerine bu miktarın 70-100 milyon civarında bir rakam olduğunu söyledi. Bu payı almak zorunda olduklarını ifade eden Ergün Turan, “Biz altyapıyı üstlenip yapsak burada küçük sanayi sitesi yapacak olan vatandaşlarımız, ‘biz buraya gelmeyiz’ diyerek itibar etmezlerse ben kamunun parasını nasıl oraya harcayayım? Harcayamam. Pay almadan kamu kaynağını kullanamayız.” dedi. İlhan Demiröz’ün bir başka sorusu üzerine, Ergün Turan, “İhaleyi yapmam, işi şu anda yapacağım anlamına gelmiyor.” dedi.

TOKİ BAŞKANI: DOĞANBEY BURSA’YA YAKIŞMADI

Bu arada, KİT Komisyonu toplantısında Doğanbey projesiyle ilgili bir başka soru üzerine, TOKİ Başkanı Ergün Turan, “Geçen hafta Başbakanımızla Bursa’daydık, onu söylememi istedi, söyleyeceğim. Doğanbey konutları, evet uygulama açısından Bursa’ya kötü bir uygulamadır. Bursa’ya da gerçekten yakışmamıştır, bunu söylemekte beis yok.” dedi.

‘DOSAB’TA 9 FİRMA İÇİN BURSALILAR TEHLİKEYE ATILIYOR’

Bu arada, İlhan Demiröz, Enerji Bakanlığı Bütçe Plan Komisyonu toplantısına da katılarak, Kozağacı Vadisi ve DOSAB’a yapımı planlanan termik santralleri ve Artvin Cerattepe’ye yapımı planlanan altın madenini gündeme getirdi. Demiröz, şunları söyledi:

“Biz Kozağacı Vadisi’ndeki termik santralla uğraşırken bir de baktık ki Bursa’nın içinde, Demirtaş Organize Sanayi içerisinde bir termik santral daha kuruluyor ve Bursa’nın içerisinde, 100 bin nüfuslu olan bir bölgede günde bin 200 ton kömür yakılacak. DOSAB bu yetkiyi, bu cesareti nereden buluyor? Ve yöneticilerinin basın mensuplarına ifadesi, “Biz bu işi yapacağız.” diye. Evet, ÇED raporu orada ama ÇED’in nasıl yapıldığını biliyorum. DOSAB sanayi içerisinde olduğu için ÇED’le ilgili hemen olumlu ifadeler kullanılmış. Bursa’nın içerisinde böyle bir termik santral yapılıyor, bunun da arkasında kimlerin olduğunu, bu kadar cesaretle Bursa’nın içine nasıl geldiğini de öğrenmek istiyoruz. Günde bin 200 ton kömür yakılacak. Bursa’nın içerisinde kömür çıkmadığını da özellikle belirtmek istiyorum. DOSAB’ın altında kömür yok. Bu arkadaşlar su buharı ve elektrik üretecekler. 9 tane firma için o bölgedeki tüm insanları tehlikeye atıyorlar.”

BAKAN YILDIZ’A: İSTİFA DA BİR ONURDUR

Öte yandan, tüm Artvinlilerin karşı çıkmasına karşın, Cengiz İnşaat’ın Cerattepe’de ağaçlar kesmeye başladığını ve kent halkını tedirgin ettiğini de dile getiren İlhan Demiröz, “Sayın Bakan, orada çıkacak olaylar, orada olacak kötü bir olayın sebebi kim olur bilemiyorum. Buna lütfen bir el atın. Artvin tedirgin. Halk 6 bin tane zeytin fidanını kesenlerin Artvin’de de ağaçları keseceğini düşünüyor.” diye konuştu.

Bakan Taner Yıldız’a istifa çağrısında bulunan İlhan Demiröz, şunları ifade etti: “İstifa etmek de bir süreç ve bu sürecin çeşitli faydaları var. Sizden sonra gelecek kişiler bir istifa müessesesi olduğunu düşündükleri takdirde, inanın, o maden ocaklarını, o termik santralları, her bölgeyi kendileri kontrol eder. Onun için bu müessesenin çalıştırılması gerek. Bu da bir onurdur. Şartlar bunu elvermiştir. Bu şekilde yapmanızın uygun olacağını düşünüyorum.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.