Chp Grup Başkanvekili Hamzaçebi: Mesele Cemaat Değil, Tüm Toplumu İlgilendiriyor

Chp Grup Başkanvekili Hamzaçebi: Mesele Cemaat Değil, Tüm Toplumu İlgilendiriyor

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, iktidarın cemaatle uğraşıyor görüntüsü verdiğini ama meselenin cemaat değil, tüm toplumu ilgilendirdiğini söyledi. AK Parti'nin 35 maddelik yargı paketine tepki gösteren Hamzaçebi, "Herkes şüpheli...

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, iktidarın cemaatle uğraşıyor görüntüsü verdiğini ama meselenin cemaat değil, tüm toplumu ilgilendirdiğini söyledi. AK Parti'nin 35 maddelik yargı paketine tepki gösteren Hamzaçebi, "Herkes şüpheli sayılıp arama konusu olabilecektir. Bunun önünü açıyor. Toplumun muhalefet etme hakkını elinden alıyor. Erdoğan ve Davutoğlu'na muhalefet eden olağan şüpheli." dedi.

Mecliste basın toplantısı düzenleyen Hamzaçebi, AK Parti'nin 35 maddelik yargı paketine tepki gösterdi. Eskiden Anayasayı darbelerle çiğneme suçunu askerlerin işlediğini hatırlatan Hamzaçebi, şimdi bunu işleyenin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu belirtti. Davutoğlu'nun da Erdoğan'ı aratmayacak şekilde buna devam ettiğini dile getiren Hamzaçebi, Anayasa, hak ve özgürlüklere saldırıyı alan bir teklif olduğunu kaydetti. Başbakan Davutoğlu'nun bu teklifin arkasında durmakla özgürlükçü, demokrat bir Başbakan olmadığını kanıtladığını vurgulayan Hamzaçebi, otoriter rejim hevesli biri olduğunu gösterdiğini söyledi. "Kobani eylemlerinden sonra meydana gelen şiddet tablosu kimsenin onaylamayacağı bir tablodur, şiddeti CHP olarak reddediyoruz. Ancak şiddet olaylarını önleme bahanesinin arkasına saklanarak polis devleti kurma isteğini de reddediyoruz." ifadelerini kullandı.

Teklifin muhalefeti baskı altına alma teklifi olduğunu dile getiren Hamzaçebi, "Sayın Erdoğan tak diye emrediyor, sayın Davutoğlu şak diye yerine getiriyor. Bunun adı tak-şak demokrasisi. Bu teklif şiddet olaylarını önleme bahanesini sığınarak özgürlükleri kısıtlama, muhalifleri baskı altına alma teklifidir. Biz AB’ye girelim derken, Erdoğan-Davutoğlu ikilisi komşuya girmenin derdinde." şeklinde konuştu.

"HÜKÜMET SOSYAL MEDYAYI BASKI ALTINA ALIYOR"

Hükümetin bu yasa ile sosyal medyayı baskı altına almayı hedeflediğini belirten Hamzaçebi, "Twetterde bir kişinin hükümete yönelik, Erdoğan-Davutoğlu ikilisine yönelik olarak 'bu ikili ileride yargılanacaktır' şeklinde paylaşımda bulunması durumda tehdit suçundan yargılanacak. Özgürlükleri çiğneyen bütün yasal düzenlemelerini Anayasa Mahkemesi derhal iptal etti, hükümetin önünde set olan Anayasa Mahkemesine teşekkür etmek gerekiyor. Boşuna zaman kaybetmeyin yaptığınız her türlü hukuksuzluk Anayasa Mahkemesi’nden dönüyor. Gelin bunları bırakın, bu tip düzenlemelere kalkışmayın. Gerçekten şiddeti önlemeye dönük bir düzenleme yapacaksanız, muhalefetle oturup bir çözüm yolu bulursunuz." dedi.

"TEKLİF BU ŞEKİLDE YASALAŞIRSA ANAYASA MAHKEMESİNE GİDECEĞİZ"

Cemaatle uğraşıyor görüntüsü verildiğini ve meselenin cemaat değil, tüm toplumu ilgilendirdiğini belirten Hamzaçebi, "Herkes bu yasadan sonra makul şüpheli haline gelecektir. Herkes şüpheli sayılıp arama konusu olabilecektir. Bunun önünü açıyor. Toplumun muhalefet etme hakkını elinden alıyor. Erdoğan ve Davutoğlu'na muhalefet eden olağan şüphelidir." diye konuştu.

Soruşturma sırasında dosyaların görülememesinin ise "sanığa pusu kurmak" olduğunu dile getiren Hamzaçebi, teklifin yasalaşması durumunda örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda Cumhuriyet Savcısının istediği ilde arama yapılması kararı alabileceğini söyledi.

Hamzaçebi, "Siirt’teki bir savcı İstanbul’daki bir arama kararını verebilecek. Bunu doğru bulmuyoruz. Biz CHP olarak şiddeti önleme ile hiçbir ilgisi olmayan, şiddeti bahane ederek demokrasiyi, özgürlükleri baskılayan, toplumun muhalefet etme hakkını elinden alan bu teklifi reddediyoruz. Teklifin içinde yer alan ve hakim ve savcıların özlük haklarını iyileştiren bazı düzenlemeler eleştirilerimizi göz ardı etmemize engel olamayacak." şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine Hamzaçebi, yasa bu şekilde geçerse elbette Anayasa Mahkemesine gideceklerini vurguladı. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.