Chp, 'Ak Saray' İçin Meclis Araştırması İstedi

Chp, 'Ak Saray' İçin Meclis Araştırması İstedi

CHP Genel Başkan Yardımcıları İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Cumhurbaşkanlığı Sarayı için Meclis Araştırması istedi. "Atatürk Orman Çiftliği...

CHP Genel Başkan Yardımcıları İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Cumhurbaşkanlığı Sarayı için Meclis Araştırması istedi. "Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi üzerine Başbakanlık Hizmet Binası olarak inşa edilen ve şu anda Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılmak istenen yapının imar durumunun, bu inşaatın yapılabilmesini sağlayan üst ölçekli nazım imar planlarının hukuki durumunun ve söz konusu binaya Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından verilmiş bir iskan belgesi olup olmadığının Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, AOÇ'nin kuruluş ilkelerine aykırı olarak yapılan iş ve işlemlerin ortaya çıkarılması amacıyla Anayasanın 98. ve Meclis İçtüzüğünün 104 ve 105. Maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz." denildi.

Meclis Araştırması'nın gerekçe bölümünde, Cumhurbaşkanlığı Binası olarak kullanılan ve 29 Ekim 2014 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafından verilecek resepsiyona ev sahipliği yapacak olan 'Ak-Saray'ın hukuksuz bir imar planına dayalı olarak inşa edilen ve halihazırda iskanı da bulunmayan kaçak bir bina olduğuna dair mahkeme kararları bulunduğu ve Meslek Odalarının Anayasa Mahkemesine başvuruları olduğu ifade edildi.

Söz konusu binanın inşa edildiği alan bütünlüğü Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) son 12 yılda önce parçalı daha sonra ise bütüncül olarak imara ve betonlaşmaya açıldığının dile getirildiği gerekçede, şu ifadeler kullanıldı: "Uzun bir sure ruhsatsız ve kaçak yapılaşmalar, tahsisler ve devirler biçiminde sürdürülen yağma ve talan girişimlerini hukuki hale getirmek üzere, 8 Temmuz 2006 tarihinde 5524 sayılı Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğü Kuruluş Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun yürürlüğe sokulmuş ve bu değişiklik ile Ankara Büyükşehir Belediyesine Atatürk Orman Çiftliğinin öncelikle üst ölçekli plan ve Koruma Amaçlı İmar Planı ve bunlara uygun her türlü imar planlarını yapma yetkisi verilmiştir. Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu kanun değişikliğinden aldığı yetkiye dayanarak çok kısa sure içerisinde 1/10.000 Ölçekli Atatürk Orman Çiftliği Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı”nı hazırlayarak 12 Ocak 2007 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclisinden geçirdiyse de, Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Çevre Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve diğer odaların açtığı dava ile Ankara 13. İdare Mahkemesi 28 Kasım 2008 tarihinde Belediye Meclisinin bu kararının hukuksuz olduğuna hükmederek iptal etmiş ve akabinde iptal kararı Danıştay 6.dairesince onanmıştır.

Mahkemenin iptal kararına rağmen, AOÇ’yi bütüncül olarak ranta açmak konusunda vakit kaybetmek istemeyen Ankara Büyükşehir Belediyesi, bu kez aynı alan için 1/10.000 Ölçekli Atatürk Orman Çiftliği Alanları Nazım İmar Planı ve 1. Derece Doğal ve Tarihi Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı, 1/10000 Ölçekli Ulaşım Şeması ile 1/10000 Ölçekli Ulaşım Uygulama Projesi”ni 13 Ağustos 2010 tarihinde Büyükşehir Belediye Meclis kararı ile onaylayarak yürürlüğe sokmuştur. Daha önce hakkında iptal kararı olan kararlarla aynı amacı taşıdığı aşikar olan yeni Belediye Meclisi kararları da, meslek kuruluşları tarafından yargıya götürülse de, bilir kişi sürecinin 16 ayı bulmasından yararlanarak AOÇ arazisi üzerinde, içlerinde o zamanki adıyla Başbakanlık Hizmet Binası’nda bulunan çeşitli kaçak yapılaşmalara hız verilmiştir. Bu aşamada 10 Şubat 2014 tarihinde mahkeme 1/10.000’lik koruma amaçlı Nazım imar planına ilişkin açılan davada yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Yürütmeyi durdurma kararına yapılan itirazda reddedilmiş, böylece AOÇ'de yapılan tüm uygulamalar hukuksuz hale gelmiştir. Bir başka deyişle, başta ‘Ak-Saray’ olmak üzere, AOÇ arazisi üzerine, Belediye meclisinin ilgili kararına istinaden inşa edilen tüm yapıların kaçak olduğu kesinleşmiştir.

Buna rağmen mahkemenin kararı açık olduğu halde, tam bir hukuk tanımazlık örneği sergilenerek, dayandırıldığı imar planının onaylandığı Belediye Meclis Kararı iptal edilen AK-Saray’ın inşasına devam edilmiş, kamu kaynakları, hükümet eliyle, hukuksuz, imar izni olmayan, kaçak bir yapıya aktarılmıştır. Meşru bir imar izni olmayan binanın, iskanı (yapı kullanma ruhsatı) olup olmadığını öğrenmek için Mimarlar Odası Ankara Şubesi bilgi edinme kanunu çerçevesinde resmi yazıyla, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne binanın Cumhurbaşkanlığı Sarayı olarak kullanılması sürecinde, Belediye tarafından verilmiş bir iskanın olup olmadığını sormuştur. Ankara Büyükşehir Belediyesi iskan konusunda yetkili olan kendisi olduğu halde, bu sorunun “Başbakanlığa sorulması gerektiği” gibi hukuk devleti çerçevesinde izahı mümkün olmayan bir yanıt vermiştir. Sonuç olarak şu an Atatürk Orman Çiftliği'nde Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılacak ve kamu kaynaklarıyla inşa edilen binanın kaçak olduğu anlaşılmaktadır." CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.