Çevik’le gitmediler

Çevik’le gitmediler

Mustafa Çevikin Genel Merkezin isteğiyle istifasının ardından AKPde düzenlenen basın toplantısında sorular, cevap bulamadı. Ortaya çıkan manzara, Çevikle birlikte gelen ekibin, kendisini yalnız bıraktığını gösterdi

TOPLANTILARA ‘İNCE AYAR’

Adalet ve Kalkınma Partisi’nde istifa eden İl Başkanı Mustafa Çevik’in dün 11'de basın toplantısı düzenleyeceği duyuruldu. Daha sonra AKP’den İl Başkan Vekili Seyit Mehmet Sümer’in basın toplantısı düzenleyeceği yönünde faks metni basın kuruluşlarına geçildi. Basın toplantısı düzenleyen Seyit Mehmet Sümer, Mustafa Çevik’ten yanlış anlaşılmalara neden olabileceği gerekçesiyle toplantının iptalini rica ettiğini, Çevik’in de bunu kabul ettiğini doğruladı.
“BAŞBAKAN’A HAKARET EDİLMEDİ”
Sümer, Genel Merkez politikaları ile birebir örtüşmeyen, örtüşmemiş izlenimi uyandıran tavır ve davranışların AKP’ye zarar vermekle kalmayıp Konya’ya da zarar vereceğini düşündüğünü söyledi. Sümer, AKP İl Yönetim toplantısında Başbakan’a hakaret edildiği yönündeki iddiaların doğru olmadığını, bayan üyelerin de olduğu bir ortamda hakaretin söz konusu bile olamayacağını, sahte e-maillerle ilgili olarak yasal işlemin yapıldığını kaydetti.
“PARTİNİN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN KALDIK”
Çevik’in istifa kararının kendi iradesinin beyanı olduğunu vurgulayan Sümer, yeni il başkanı atanması hususunun tamamen Genel Merkez'in yetkisinde olduğunu dile getirdi. Genel Merkez’in tutumu ile ilgili olarak yorum yapamayacağını kaydeden Sümer, ‘Neden Çevik’le birlikte gitmediniz?’ yönündeki soruya, Çevik’ten önce de siyasette olduğunu, partinin zarar görmemesi için göreve devam ettikleri cevabını verdi.


Çevik’i yalnız bıraktılar

Çevik’in istifasının ardından AKP İl Başkan Vekilliği görevini üstlenen Seyit Mehmet Sümer, düzenlediği basın toplantısında, soruların çoğunu cevapsız bıraktı. Sümer, takdirin Genel Merkez’de olduğunu, yeni atamaya kadar göreve devam edeceklerini söyledi

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) İl Başkanı Mustafa Çevik’in geçtiğimiz günlerde Genel Merkez ile yaptığı görüşme sonrasında görevinden istifa ettiğini açıklaması üzerine boşalan il başkanlığı koltuğuna geçici olarak Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Seyit Mehmet Sümer oturdu. Dün, AKP İl Binası’nda basın mensupları ile bir araya gelen Seyit Mehmet Sümer, sorumluluk bilinci içerisinde hareket ederek, partiyi yıpratmayacaklarını ifade etti.
‘YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ’
Zor bir süreçten geçtiklerini söyleyen İl Başkan Vekili Sümer, “Ben ve arkadaşlarım bu sürecin bir kırılmaya, kopmaya meydan vermeden atlatılması hususunda azami dikkat edeceğiz. Sorumluluk bilinci içerisinde AKP’yi ve Konya’yı yıpratmayacağız. Fevri davranmayacağız, yolumuza devam edeceğiz. Dedikodulara aldırmadan herkes kendi işini düzgün bir şekilde yapmaya devam edecek” dedi.
ÇEVİK, NEDEN İSTİFA ETTİ?
Genel merkez  politikaları ile birebir örtüşmeyen, örtüşmemiş izlenimi uyandıran tavır ve davranışların AKP’ye zarar vermekle kalmayıp Konya’ya da zarar vereceğini düşündüğünü söyleyen Sümer, AKP İl Başkanı Mustafa Çevik’in istifasını şu şekilde anlattı: “Yaklaşık 5 aydır il başkanı olarak görevini sürdüren Mustafa Çevik, görevde kaldığı süre içerisinde AKP’ye zarar vermekten kaçınmış, görevini titizlikle yürütmüştür. Genel merkez ile yaptığı görüşme ve istişare sonucunda istifa etmeyi uygun görmüştür. Biliyorsunuz ki, istifa tek taraflı bir irade beyanıdır. Bu konuda bizim bir yorum yapmamız uygun olmaz. İstifa öncesinde il yönetimine ve ilçe başkanlarına istifa kararı konusunda herhangi bir bilgi vermemiştir. Kararı tamamen kendisine aittir. 21 Aralık 2009 itibarı ile Çevik’in parti yönetimi ile ilgisi kalmamıştır.”
BUNDAN SONRAKİ SÜREÇTE NE OLACAK?
Yeni il başkanı atanması hususunun tamamen genel merkezin yetkisinde olduğunu dile getiren Seyit Mehmet Sümer, “Öyle sanıyorum ki, kısa bir süre içinde, genel merkezden bir çalışma ekibinin Konya’ya gelerek il başkanlığı ve il teşkilatı hususunda yapılacak çalışmanın yönetimini ve yol haritasını bize bildirecektir. Konya’ya ve partimize zarar vermemek adına bu çalışmaların ivedilikle yapılması ve bir an önce sonuçlandırılması gerekmektedir. Türkiye’de barış ve kardeşlik projesi yürüten bir iktidar partisinin yöneticileri olarak, kendi içimizde buna aykırı şekilde yorumlanabilecek tavır ve davranışlardan özellikle kaçınmalıyız” dedi.
SÜMER: “BEN ACEMİ BİR SİYASETÇİYİM”
Seyit Mehmet Sümer, yaptığı basın açıklamasının ardından, basın mensuplarının sorularını dinledi. Ama sorulan soruların büyük bir kısmına ‘bu soruya cevap vermek zorunda değilim, bu konuda yorum yapmak istemiyorum, ben acemi bir siyasetçiyim’ diyerek yanıt vermekten çekinmesi dikkatlerden kaçmadı. İşte gazetecilerin sorduğu o sorular ve AKP İl Başkan Vekili Seyit Mehmet Sümer’in verdiği cevaplar:
Gazeteci: Konuşmanızın içerisinde AKP’nin düzgün duruşunu bundan sonra da devam ettireceğini söylediniz. Genel merkez Mustafa Çevik’e karşı düzgün bir duruş sergiledi mi?
Sümer: Bu soruya cevap vermem uygun olmaz.
Gazeteci: Genel merkezin Çevik’e karşı tutumunu siz nasıl karşılıyorsunuz?
Sümer: Ben bu noktada da yorum yapmak istemiyorum. Ama genel merkezin bu konuda takdir hakkı olamaz mı? Böyle uygun görülmüş olabilir.
Gazeteci: Çevik’in istifasına karşılık il yönetiminin istifa etmemesi doğru bir tutum mu?
Sümer: “Partimizin bu süreçte zarar görmemesi için çok dikkatli davranıyoruz. Bunu bir bayrak yarışı olarak görmeli ve süreci kişilere indirgememek gerekir. Partimizin zarar görmemesi için yöneticiler olarak görevimize devam etmek zorundayız.
Gazeteci: “Basın toplantısını önce Çevik’in yapacağı yönünde bilgilendirme yapıldı. Sonradan karar değiştirildi. Çevik dışlandı mı, parti binasına alınmaması gibi bir durum söz konusu mu? Bu açıklamayı neden kendisi yapmadı?
Sümer: Mustafa Çevik’in dışlanması veya parti binasına alınmaması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değil. Ancak, Çevik’in bu süreçte basına konuşması partimize zarar verebilir. Olay daha yeni gerçekleşti. Bu dönemde Çevik, duygusal davranabilir. Bu nedenle kendisinden ben burada toplantı yapmamasını rica ettim. Bütün eski il başkanlarımız burada toplantı yapabilir fakat toplantı yapsa bile yönetimimizden isimler bu toplantıya katılamaz.
Gazeteci: “Sorduğumuz soruların büyük bir bölümüne yorum yapmak istemiyorum şeklinde cevap verdiniz. Yorum yapmadan, görüşlerinizi bildirmeden bu zor süreci nasıl idare edeceksiniz?
Sümer: “Ben daha önce kameralar karşısına hiç geçmedim. Acemi bir siyasetçiyim. Ayrıca da sorulan her soruya cevap vermek zorunda değilim.
Gazeteci: “Mustafa Çevik’in neden istifa ettiği konusunda bilginiz var mı? İstifa etmeden önce yöneticilerle istişare etti mi?
Sümer: “Aslında geride bıraktığımız 5 aylık süre içerisinde Mustafa Çevik’in istifa etmesi söz konusu değildi. Genel merkezde de bunu ima edecek bir durum yaşanmıyor, görevine devam etmesi yönünde görüşmeler oluyordu. Ta ki, son genel merkez toplantısına kadar. Çevik son toplantıya yalnız gitti ve o toplantıdan sonra istifa etti. Neden istifa ettiği konusunda kendisiyle görüştük. Ancak bunu benim açıklamam doğru olmaz. İkili görüşmemizi dışarıya deşifre etmek istemiyorum. Mustafa Çevik daha sonra bu durumu kendisi izah edecektir.
RASİM ATALAY

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.