Çek Heyet, Akkuyu Nükleer Santral Projesi’ni İnceledi

Çek Heyet, Akkuyu Nükleer Santral Projesi’ni İnceledi

Çek Cumhuriyeti’nin farklı bölgelerinde yaşayan belediye başkanları, yerel yöneticiler, bürokratlar, işçiler ve sivil toplum örgütü üyeleri ile gazetecilerden oluşan bir heyet, Akkuyu Nükleer Santral Projesi’ne ilişkin çalışmaları...

Çek Cumhuriyeti’nin farklı bölgelerinde yaşayan belediye başkanları, yerel yöneticiler, bürokratlar, işçiler ve sivil toplum örgütü üyeleri ile gazetecilerden oluşan bir heyet, Akkuyu Nükleer Santral Projesi’ne ilişkin çalışmaları yerinde görmek için Mersin’e geldi. Heyet ilk olarak Akkuyu Nükleer A.Ş Mersin Bilgilendirme Merkezi’ni ziyaret etti.

Merkezde Akkuyu Nükleer A.Ş Devlet ve Halkla İlişkiler Müdürü Tahir Agayev, merkez uzmanları Burcu Zengin ve Zeynep Yarar tarafından karşılanan 35 kişilik heyete, Akkuyu NGS Projesi’nin son durumu ve Bilgilendirme merkezi hakkında sunum yapıldı. Bilgilendirme Merkezi’ndeki maketler, bilgilendirme panoları ve hazırlanan diğer düzenekler eşliğinde proje hakkında bilgilendirilen heyet üyeleri, merkezin çok güzel düzenlendiğini dile getirdiler. Heyet daha sonra Gülnar İlçesi’ne geçti. Büyükeceli Mahallesi’nde bulunan Bilgilendirme Merkezi’nde Müdür Lütfi Sarıcı tarafından karşılanan katılımcılara, merkez faaliyetleri hakkında bilgilendirme yapıldı. Heyet son olarak Akkuyu NGS Sahası’nıziyaret etti. Burada Saha Baş Mühendisi Michail Cherdantsev tarafından projeye ilişkin bir sunum yapıldı. Çek ziyaretçiler, santral işletmeye girdikten sonra olası bir depremi nasıl ölçüleceği, santralde kullanılacak suyun arıtılması işleminin nasıl yapılacağı ve hangi sistemin kullanılacağı, kullanılmış yakıtın Rusya’ya giderken hangi yolla taşınacağı, Akkuyu NGS’nin kaç şiddetindeki depreme dayanıklı olacağı, bugüne kadar bölgede yaşanmış en büyük depremin şiddetinin ne olduğu gibi sorular yönelttiler. Heyete ayrıca santral için Acil Durum Eylem Planı’nın içeriği ve kapsadığı alan, deşarj suyunun sıcaklığının Akdeniz’e bir etkisi olup olmayacağı konularında da detaylı bilgi verildi.

Saha gezisinin ardından programı değerlendiren Çek Cumhuriyeti’ndeki Temelin Nükleer Santrali’nde İletişim Müdürü olarak görev yapan Petr Suler, "Nükleer enerji tüm dünyada elektrik enerjisi elde etmede önemli rol oynamaktadır. Elektrik enerjisi yaşam standartlarını yükseltmek için gereklidir. Nükleer enerji temiz bir enerji kaynağıdır. Ancak halkı bunun doğru birşey olduğuna inandırmak çok zor bir iş. Akkuyu Projesi Türkiye’nin ekonomisinin gelişmesi ve sanayisinin kalkınmasında size çok yardımcı olacaktır. Bu gelişme yalnızca yerel değil tüm Türkiye’yi kapsayacaktır. Nükleer enerji dışarıdan çok miktarda doğalgaz satın alan Türkiye için kesinlikle gereklidir ve Türkiye’de enerji çeşitliliği sağlayacaktır." dedi.

Güney Bohemya İli Valilik Ofisi Müdürü ve Güvenlik Direktörü olan Milan Nebesar ise "20 yıldan fazla nükleer santralde Halkla İlişkiler Müdürü olarak görev yaptım. Nükleer santral sahibi olan bir ülke olarak bu alanda çok iyi teknik okullara sahibiz ve halkımız bu teknolojiyi yakından takip ediyor. Türkiye maalesef elektrik üretebilmek için yeterli kaynaklara sahip değil. Bu nedenle nükleer teknoloji sizin için çok iyi bir yol. Nükleer santral bölgenizin kalkınmasında size çok yardımcı olacak. Çek Cumhuriyeti’ndeki örnekler bu şekildedir. Yaşam tarzınız değişecek ve yaşam standartlarınız yükselecek. Nükleer ile birlikle teknoloji bilginiz yükselecek." diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.