Caferi: Erbil’de Üssün Kurulmasıyla İlgili Parlamentonun Onayı Gerekir

Caferi: Erbil’de Üssün Kurulmasıyla İlgili Parlamentonun Onayı Gerekir

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, Erbil’de bir üssün kurulmasıyla ilgili Irak’ın tutumunun birleşik olduğunu söyledi. Caferi, "Bu tutum Bağdat, Erbil veya Basra arasında herhangi bir değişkenlik gösteremez. Özellikle de güvenlikle...

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, Erbil’de bir üssün kurulmasıyla ilgili Irak’ın tutumunun birleşik olduğunu söyledi. Caferi, "Bu tutum Bağdat, Erbil veya Basra arasında herhangi bir değişkenlik gösteremez. Özellikle de güvenlikle ilgili olan kararlar merkezi hükümet tarafından alınmaktadır. Aynı zamanda bu kararların verilmesi Irak’ın egemenliğini ilgilendirdiği için sadece Savunma Bakanı ile de kifayet edilemez. Bu hususta Sayın Başbakan’ın karar vermesi gerekiyor. Parlamentonun onayı da gerekmektedir." dedi.

Irak Dışişleri Bakanı İbrahim El Caferi, Ankara'da Sheraton Otel’de gazete ve haber ajanslarının temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldi. Caferi, bir gazetecinin, 'Türkiye merkezi hükümetini by-pass ederek doğrudan K. Irak’tan petrol alıyordu, yeni yönetimde Bağdat hükümetinin buna bakış açısı nasıl olacak?' sorusuna karşılık, "Irak olarak bu meseleye baktığımız zaman bu mesele bir bölgesel mesele değildir. Bu Irak’ın iç meselesidir. Biz Irak’ta anayasal çerçeve içerisinde hareket etmekteyiz. Her ne kadar olağan üstü durum sırasında Irak ile Türkiye arasında bir kriz söz konusu değil. O dönemde belli bir sıkıntı söz konusu oldu. Fakat bilindiği üzere petrol Irak’ın milli bir servetidir. Irak’ın anayasasına göre Irak’ın merkezi hükümetine aittir. Bu gelirler bütün Iraklılarındır. Bu gelirler elde edildikten sonra her ilin nüfus sayısına göre payları verilmektedir. Biz bu meseleyi geçmişte olmuş bitmiş olarak görüyoruz. Türkiye ile ilgili olan ilişkilerimizde yeni bir sayfa açacağız. Biz iki ülke arsındaki ilişkilerin geliştirilmesini istiyoruz. Türkiye bizim için Avrupa’ya açılan kapı konumunda. Diğer meseleye gelince onu biz Kürt hükümetiyle anayasal çerçeve içerisinde çözümlemeyeceğiz." şeklinde konuştu.

'HERHANGİ BİR ÜSSÜN ÜLKEMİZDE OLUŞMASINA İZİN VERMİYORUZ'

Türkiye ile silah satın alınması, güvenlik, istihbarat alanında anlaşmanın olup olmaması ve komşu ülkelerden terörizm çetelerinin Irak’a geçiş meselelerine dair de Caferi şunları söyledi: "Bu ziyaretimiz sırasında herhangi bir silah satın alması veya güvenlik anlaşması yapılmış değildir. Aynı zamanda Irak’taki güvenlik ortamının düzeltilmesi için herhangi bir ülke ile anlaşma yapmamızın önünde engel söz konusu değildir ve hiç kimse bunun önünde duramaz. Biz güvenliğimizi yeniden tesis etmek istiyoruz. Fakat bunu yaparken de Irak’ın egemenliğini koruyoruz ve kendi güvenliğimizin sağlanması için elimizden geleni yapacağız. Bunu yaparken de herhangi bir üssün ülkemizde oluşmasına veya herhangi bir yabancının ülkemize gelip orada bulunmasına izin vermiyoruz."

'GÜVENLİK BÖLÜNEMEZ, TERÖRİZM DE BÖLÜNEMEZ'

Peşmerge güçlerinin Kobani’de varlık göstermesiyle ilgili Caferi şu açıklamayı yaptı: "Güvenlik bölünemez, terörizm de bölünemez. Gerek Irak silahlı kuvvetleri gerek onun şemsiyesi altında görev ifa eden bütün güvenlik birimleri herhangi bir görev üstlendikleri zaman Irak’ın merkezi hükümetinin kararı ile bunu yapmaları gerekmektedir."

'ERBİL’DE ÜSSÜN KURULMASIYLA İLGİLİ PARLAMENTONUN ONAYI GEREKMEKTEDİR'

Caferi, Erbil’de bir üssün kurulmasıyla ilgili de şunları söyledi: "Irak’ın tutumu birleşik bir tutumdur. Bu tutum Bağdat, Erbil veya Basra arasında herhangi bir değişkenlik gösteremez. Özellikle de güvenlikle ilgili olan kararlar merkezi hükümet tarafından alınmaktadır. Aynı zamanda bu kararların verilmesi Irak’ın egemenliğini ilgilendirdiği için sadece Savunma Bakanı ile de kifayet edilemez. Bu hususta Sayın Başbakan’ın karar vermesi gerekiyor. Parlamentonun onayı da gerekmektedir."

'DEĞİNMEDİK, DEĞİNMEYECEĞİZ ANLAMINA GELMEZ'

Petrol satışlarından elde edilen paranın geri iade edilmesine ilişkin Türk hükümetiyle aralarında diyalog geçip geçmemesini değerlendiren Caferi, "Petrol satışından elde edilmiş olan gelirler emin ellerde. Bu ziyaretimiz sırasında buna değinmedik fakat değinmeyeceğiz anlamına gelmemektedir. Daha sonra yapılacak olan görüşmelerde birçok konu ele alınacaktır ve ele alınacak konuların başında da bu konu yer almaktadır." dedi.

Bu ziyaretten sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Irak’a ziyarette bulunacağını ifade eden Caferi, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin Türkiye’ye geleceğini söyledi.

'PERDE ALTINDAN ONLARA SERMAYE VEREN ÜLKELERİ ANLAMIYORUM'

Caferi, terörizmle ilgili şunları söyledi: "Bizim terörizme karşı tutumumuz birleşiktir, bölünemez. Terörizmi uluslararası yapılan tanım üzerinden ele alıyoruz. Biz bir sorunu çözerken diğer bir sorunu yaratmak istemiyoruz. Genel olarak terör ile işimiz olmaz. Terörizmi birkaç adımdan oluşmuş bir halka olarak görüyoruz. Son adımı terörizmdir. Daha önceki adımları ise terörizm kültürüdür, finans edilmesidir, eğitilmesidir, medyasıdır. Bazı ülkelerde kamplar oluşturuluyor, teröristlere yardım için. Terörizmin geçişine izin veren devletler. Biz bunları birbirinden ayıramayız. Minber üzerinden terörizmi kınayıp perde altından da onlara sermaye sağlayan ülkeleri anlayamıyorum."

Caferi, saydığı ülkelere 'Türkiye’yi dahil ediyor musunuz?' sorusuna, "Hayır ben hiçbir şekilde belli bir devleti kastetmiyorum." diye cevap verdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.