Büyükşehir Meclisi'nde ‘asfalt Katılım Payı' Tartışması

Büyükşehir Meclisi'nde ‘asfalt Katılım Payı' Tartışması

Ankara'da vatandaşlardan alınan asfalt katılım paylarıyla ilgili önerge Belediye Meclisi'nde tartışmaya sahne oldu. Belediye, 2013 yılında alınan paranın değişmeden 2014'te de alınmasını isterken, CHP'li meclis üyeleri, vatandaşlardan asfalt...

Ankara'da vatandaşlardan alınan asfalt katılım paylarıyla ilgili önerge Belediye Meclisi'nde tartışmaya sahne oldu. Belediye, 2013 yılında alınan paranın değişmeden 2014'te de alınmasını isterken, CHP'li meclis üyeleri, vatandaşlardan asfalt metrekare birim fiyatlarının yüksekliğiyle ilgili sürekli şikayet aldıklarını belirterek, konunun komisyonda tartışılmasını istedi. Meclis 1. Başkanvekili Ali İhsan Ölmez, "Her hizmetin bir bedeli vardır. Almadan vermek Allah'a mahsustur. Bir hizmet veriliyorsa bunun bir karşılığının olması gerekir." dedi. CHP Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Doğan Yılmazkaya ise asfalt katılım payının geçen yılla aynı kalmasına bir itirazlarının olmadığını belirterek, konunun tartışılması için başkanlık yazısının komisyona gönderilmesini istedi. Yılmazkaya, "Buna itirazımız yok ama bizim şöyle bir itirazımız var: 2013 yılında uygulanan fiyatların yüksek olduğuna dair vatandaşlardan şikayet alıyoruz. Acaba bu konu komisyonda tekrar değerlendirilebilir mi diye düşünüyoruz." şeklinde konuştu.

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2014 yılı asfalt metrekare birim fiyatlarına ilişkin uygulaması CHP'li ve AK Partili meclis üyeleri arasında tartışmaya neden oldu. AK Partili Belediye, geçen yıl uygulanan fiyatın bu yıl da uygulanmasını isterken, CHP'li üyeler fiyatların yüksek olduğunu belirterek, vatandaşlardan bu konuda çok şikayet aldıklarını kaydetti. Geçtiğimiz günlerde de CHP Milletvekili Aylin Nazlıaka ve Levent Gök, birer soru önergesi vererek konuyu TBMM gündemine taşımıştı. Her iki vekil de vatandaşlardan alınan asfalt katılım paylarının yüksek olduğunu, 5 yıldır asfalt serilmeyen bazı bölgelerde bile vatandaşlardan pay alındığını açıklamıştı.

CHP'Lİ ÜYELER ‘KOMİSYONDA TARTIŞILSIN' DEDİ

Belediye Meclisi'ne gönderilen ‘Başkanlık Yazısı'nda asfalt katılım paylarıyla ilgili 2013 yılında uygulanan fiyatın 2014'te de uygulanması istendi. Yazıda, "Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yol ve Asfalt Şube Müdürlüğü'nce yapılan asfalt yolların katılım bedeli 2464 sayılı Belediye Gelirleri Yasası'nın 86-94 maddeleri gereğince gayrimenkul sahiplerinden iştirak payı olarak eşit taksitlerle beş yıl içinde alınmaktadır. Asfalt katılım payı hesaplamalarında kullanılan 2013 yılı birim fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapılmadan 2014 yılı asfalt katılım bedeli çalışmalarında da kullanılması ve Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan asfalt çalışmalarına istinaden 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 86-94 maddelerine uygun olarak yol harcamalarına katılma payının alınması." ifadelerine yer verildi.

Bunun üzerine Meclis 1. Başkanvekili Ali İhsan Ölmez, ‘asfalt metrekare birim fiyatından herhangi bir fiyat artışının söz konusu olmadığını, komisyona gitse bile eski fiyatın gerisine düşmeyeceğini' belirtti. Ölmez, CHP'li üyelerin her itirazına yaptığı gibi yine Çankaya Belediyesi'nden örnek vererek, "Bu bir hizmetin karşılığıdır ve belediyenin gelir kalemidir. Bunun üzerinden siyaset yapmayız biz. Çankaya da alıyor, Etimesgut da alıyor. Komisyona gönderdiğimizde anlamı ne olacak?" dedi. Tekrar söz alan Doğan Yılmazkaya, "Fiyat düşmeyebilir ama vatandaşlara bunun maliyetinin bu rakamın altında olamayacağının anlatılması açısından söylüyoruz. Fiyatlandırma nasıl yapılıyor, hangi kriterler uygulanıyor bunları vatandaşa açıklamamız gerekir. Her gün en az on kişi arayıp bu konuda bizi sıkıştırıyor. Onlara bir cevap vermemiz gerekir." görüşünü belirtti.

‘KONU BURADA ÇÖZÜLMEZ, TBMM'DEN YASA ÇIKMASI LAZIM'

CHP Altındağ Meclis Üyesi Ali Ergin de söz alarak, "Vatandaş geliyor, benim mahallemde sokağımda son beş yılda hiç asfalt serimi yapılmadı ama bedel isteniyor diye şikayet ediyorlar. Bu meselenin enine boyuna komisyonda tartışılması lazım. Hangi kriterler alıyoruz, nasıl alacağız diye konuşulması lazım. Komisyona gitmesi taraftarıyız." dedi.

Büyük Birlik Partisi (BBP) Meclis Üyesi İbrahim Uyar ise söz alarak, Büyükşehir Belediyesi'nin asfalt katılım payını almasının Sayıştay denetimine takıldığını ve alınmasının zorunlu olduğunu söyledi. Konunun çözümünün ancak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) bünyesinde çıkarılacak bir yasa ile mümkün olabileceğini kaydeden Uyar şunları söyledi: "Büyükşehir Belediyesi bu asfalt parasının alımını birkaç yıl geciktirdi, almamıştı. Fakat Sayıştay denetimi sonunda bu parayı almayan memurlardan zorla alınması gibi karar çıktığı için alınmak zorunda kalındı. Vatandaş parayı ödemekte sıkıntı çekiyor ama bunun başka çözüm yolu yok. Tek çözüm TBMM'de yasal bir değişiklik yapılması, aksi takdirde belediye olarak bunun çözümü mümkün değil."

Tartışmaların ardından oylamaya geçildi. Teklif, AK Partili meclis üyelerinin oylarıyla ‘oy çokluğuyla' geçti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.