Büyük sanatçılarla denk görülüyor

Büyük sanatçılarla denk görülüyor

Konya Aydınlar Ocağı’nda“Bir Dile Adını Veren Adam Ali Şîr Nevâyî” konuşuldu.

Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Deniz Aşcı, 9 Şubat 1441’de Herat’ta doğan Ali Şîr Nevâyî’nin, dünya edebiyat araştırmacıları tarafından Homer, Dante, Nizamî, Şadi, Shakespeare, Balzac, Tolstoy ve Togar gibi büyük sanatçılarla denk görüldüğünü ifade edildiğini ve çok sayıda telif eserleriyle yalnız Shakespeare ve Balzac ile mukayese edilebileceğini belirterek konuşmasına başladı.

Türkçeyi yüksek bir sanat dili halinde işleyen ve Türk diline değer kazandıran Kaşgarlı Mahmut'tan sonra Türk diline en büyük hizmet eden kişinin Ali Şîr Nevâî olduğunu söyledi. 

Konya İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbette Ali Şîr Nevâyî’nin çok sayıda kaliteli eser vermesinin yanı sıra Timur döneminde büyük bir devlet adamı sıfatıyla da cemiyet ve millet hayatında da büyük tesiri olduğunu belirterek “Nevâyî, hem sanatkâr hem de devlet adamı olarak dünyada emsalsizdir. Yaşadığı dönemin edebiyatı ile diline adını veren, eserlerinin anlaşılabilmesi için sözlük yazılan bir dev şahsiyettir” dedi. Nevây’i’nin beraber büyüdükleri arkadaşı, meşhur şâir ve devlet adamı Şah Hüseyin Baykara ile aynı okulda okuduğunu ve dostluklarının ise bir ömür boyu devam ettiğini kaydeden Doç. Dr. Ufuk Deniz Aşcı, dünya görüşünün şekillenmesinde büyük rol oynayan Feridüddin Attar’ın “Manıtıku’t-Tayr (Kuş Dili)” adlı eserini genç yaşta okuyan Nevâyî’nin şiirdeki üstadının ise Lutfî olduğunu kaydetti. Aşcı, “Türkçeyle Farsçayı şiirlerinde aynı derecede yüksek sanat gücüyle kullandı. Türkçe yazdığı şiirlerinde Nevâyî, Farsça yazdığı şiirlerinde ise Fâni mahlasını kullandı. Ali Şîr Nevâyî, 19 yaşında meşhur mutasavvıf Abdurrahman Câmî ile tanıştı. Onun öğrencisi oldu. Câmî, onun hem şair, hem devlet adamı olarak yetişmesinde mühim rol oynadı” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.