Bursa'nın Ciroda Ve İhracatta En Büyüğü Oyak Renault

Bursa'nın Ciroda Ve İhracatta En Büyüğü Oyak Renault

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) 16 yıldır gerçekleştirdiği 'Bursa'nın 250 Büyük Firması Araştırması'nın 2012 yılı sonuçları açıklandı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) 16 yıldır gerçekleştirdiği 'Bursa'nın 250 Büyük Firması Araştırması'nın 2012 yılı sonuçları açıklandı. Ciro baz alınarak yapılan araştırmada, 7, 531 milyon lira ile Oyak Renault birinci oldu. 6,916 milyon lira ile Tofaş Türk Otomobil Fabrikası ikinci ve 1, 992 milyon lira ile Bosch üçüncü oldu.

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, oda binasında düzenlediği basın toplantısında 250 Büyük Firma Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı. Cirolara göre 7, 531 milyon lira ile Oyak Renault birinci, 6, 916 milyon lira ile Tofaş’ın ikinci ve 1,992 milyon lira ile Bosch fabrikasının üçüncü olduğu araştırmada, ihracat baz alındığında da sıralama değişmedi. Oyak Renault, 3,152 milyon dolar ihracatla birinci olurken, 2.64 milyon dolar ihracatla Tofaş ikinci ve 848 milyon dolar rakamıyla Bosch üçüncü oldu.

OTOMOTİVDE FİRMA SAYISI ARTTI

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, araştırma sonuçlarına göre, dönem karının iyi olduğunu ancak üretim, satış, ihracat ve istihdam artışının gerilediğini dile getirdi. Sektörlere göre sıralama yapıldığında ise otomotiv ana yan sanayinin öne çıktığını belirten Burkay, gıda, tarım hayvancılık, metal makine, enerji, elektrik ve elektronik ile nakliye ve ulaştırma sanayilerinde firma sayılarının arttığını kaydetti. Tekstil ve konfeksiyon sanayisi, kimya sanayileri ile ağaç orman ürünleri mobilya sanayilerinde firma sayılarının azaldığını, inşaat, plastik kauçuk ve çimento sanayilerinin firma sayısının ise değişmediğini kaydetti.
Burkay, en yüksek katma değeri ise yüzde 44,4 pay ile otomotiv sanayinin ürettiğini vurguladı.

"İSTİHDAM ARTIŞI UMUT VERİYOR"

250 büyük firma listesine toplam 28 adet firma yeni girdiğinin altını çizen Burkay, şu bilgileri paylaştı: "2011 yılında ise toplam 33 firma yeni giriş yapmıştı. Listeye yeni giriş yapmış olan firmalarımızın toplam cirosu 4,5 milyar lira ile toplam cironun yüzde 8,3’üne tekabül etmektedir. Genel olarak değerlendirdiğimizde 2012 yılında dünya ve Türkiye ekonomisindeki yavaşlama, firmalarımızın satış, ihracat, katma değer ve aktif büyümelerini sınırlandırmış, buna karşın firmalarımız karlılıklarını ve istihdamlarını artırmayı başarmışlardır. Ayrıca 250 büyük firmanın ekonomideki önemli yavaşlamaya rağmen istihdam artışını sürdürmesi geleceğe dair umut vermektedir."
CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.