Bursa Kent Konseyi Lale Figürlü Logoyu Tartıştı

Bursa Kent Konseyi Lale Figürlü Logoyu Tartıştı

Bursa Kent Konseyi (BKK) tarafından düzenlenen ‘Bursa Konuşuyor’ genel konsey toplantısında, her kesimden ilgililerin katılımıyla lale figürlü ‘Bursa Şehir Logosu’ konuşuldu. BKK Başkanı Semih Pala, toplantıda dile getirilen tüm görüşleri...

Bursa Kent Konseyi (BKK) tarafından düzenlenen ‘Bursa Konuşuyor’ genel konsey toplantısında, her kesimden ilgililerin katılımıyla lale figürlü ‘Bursa Şehir Logosu’ konuşuldu. BKK Başkanı Semih Pala, toplantıda dile getirilen tüm görüşleri derleyerek ilgili yerlere aktaracaklarını dile getirdi.

Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu’nda yapılan Bursa Konuşuyor-Şehir Logosu’ toplantısı, yetkililerin ve ilgililerin katılımıyla düzenlendi. Toplantının Divan Başkanlığını BKK Başkanı Semih Pala, Divan üyeliklerini ise BKK Genel Sekreteri Enes Battal Keskin, BKK Başkanvekili Şuayip Toprak, BKK Gençlik Meclisi Yürütme Kurulu üyesi Buse Kumbara yaptı. BKK tanıtım videosunun ve valilik tarafından ‘Bursa Şehir Logosu’ ile ilgili hazırlanan görseller sunuldu.

BKK Başkanı Semih Pala, "Gelen talepler üzerine yeni kabul edilen lale figürlü Bursa Şehir Logosu’nu ‘Bursa Konuşuyor’ genel konsey toplantısına taşıdık. Bursa, kültür mirası bir şehirdir. Bu bilinçle hareket etmeliyiz. Şehir logosunu da Bursa Valiliği hazırladı. BKK olarak bizlerin görüşü olmaz. Görüşümüz, bu ortamda ortaya çıkan fikirleri derlediğimizdir. Toplantıda çıkan görüşleri Bursa Kent Konseyi olarak ilgili yerlere ileteceğiz." dedi.

Kamu Politikaları Enstitüsü Derneği Başkanı Tahsin Bulut da şehir logosunun, şehirlerin markalaşma sürecinin bir parçası olduğunu belirtti. Bursa’da yapılan çalışmanın, markalaşma sürecinin değil, bir eylem planı olarak ortaya çıktığını ifade eden Bulut, logonun iyi niyetle ortaya çıkarılmasına karşın şehir paydaşlarının by-pass edildiğini kaydetti. Bursa ile logo arasında bağlantı kuramadığını ifade eden Bulut, "Yeşil Türbe, Sultan külliyeleri, teleferik, Han bölgesi ve Ulu Cami’den iz taşımayan sembolün, Bursa’ya ait olduğunu kabul etmek zor. Bu logoda çağdaş tasarım unsurları da göremedim. Bursa denilince akla öncelikle lale gelmiyor. Bana göre logo, şehrin markalaşma süreci olarak düşünülmemiş. Yerel nitelik taşıyan logo, merkezi otorite tarafından hazırlanmış. Yerel halkın katılımı sağlanmamıştır." diye konuştu.

"LOGONUN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Bursa Grafik Tasarımcıları Derneği Başkanı Serkan Beyoğlu ise logo yapılmadan önce derneklerinden ve diğer kurumlardan görüş alınmadığını anlattı. Olmuşa ve ölmüşe çare olmadığını, ancak logonun değiştirilebileceğini kaydeden Beyoğlu, “Dernek olarak logonun değiştirilmesini istiyoruz. Tasarımcılar, müşteriye ürün sunarken alternatif çalışmalar da getirir. Ancak şehir logosunda böyle bir süreç de yaşanmadı. Bizce logo Bursa’yı anlatmıyor. Bursa’nın değerlerinin izini taşımıyor. Bursa yeşil olarak anılırken, logoda yeşil yok.” dedi.

TURSAB adına konuşan GÜMRET Başkanı Erol Bodur ise Bursa’nın UNESCO üyesi olduğunu hatırlatarak, UNESCO logolarının şehrin her yerine asılması gerektiğini belirtti. Kendisinin logoyu benimsediğini söyleyen Bodur, “Logonun, Bursa’nın izini taşımadığı eleştirilerine katılmıyorum. Logo, İznik’i çağrıştırsa bile kötü bir şey değildir. Tur şirketleri olarak Kudüs’e seyahatler düzenliyoruz. Orada İznik çinileri bulunuyor. Süleymaniye Camii’nde İznik çinileri var. Yabancılar çinilere bakarken hayran kalıyor. Bunu önemsemeliyiz. Demek ki Bursa’yı çağrıştırıyormuş. Bursa’da turizmi geliştirmek istiyorsak takdim edilen logoya odaklanmalıyız. Yakamızda taşımak büyük bir onurdur.” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesi Erdal Aktuğ da bu tür toplantıların kararlar alınmadan önce yapılması gerektiğini, valiliğin bu konuda da kurumlara ve Bursalılara haksızlık yaptığını söyledi. Valilik tarafından kurumlara gönderilen yazıyı da eleştiren Aktuğ, bu yanlıştan da dönülmesini istedi. Logonun atanmışlar tarafından yapıldığını ifade eden Aktuğ, şöyle devam etti: "Bizler, senelerdir Bursa’yı, İstanbul’un arka bahçesi olmaktan çıkarmak için çalışıyoruz. İDO’ya karşı BUDO’nun kurulmasını bu yüzden destekledik. Ancak İstanbul’u temsil eden lale, Bursa’ya getirilip logosu yapılıyor. Logonun Bursa’yı motif motif işleyen, Bursalıların nefesiyle çıkarılması gerektiğini düşünüyorum. Bu logo çalışması iptal edilmeli, kamuoyu işin içine katılarak daha uygun logo seçilmelidir."

BKK Tarihi Kültürel Miras Çalışma Grubu Temsilci Yardımcısı Ali Turan ise logonun oldu bittiye getirildiğini iddia etti. Bir lale çiçeğinin Bursa’ya yetmeyeceğini aktaran Turan, “İçinde Uludağ, teleferik, Ulu Cami, Osmangazi ve Orhangazi türbeleri, Bursa surları, Irgandı Köprüsü, ipek, Koza Han, Taç Kapı, şeftali, kestane, kaplıcalar, çınar ve bu gibi değerleri barındıran bir logo olmalıydı. UNESCO’ya girmiş Bursa’nın bu logo ile dünyaya tanıtılması mümkün değil.” şeklinde konuştu.

Karacabey Akçaköyü Mahalle Muhtarı Şerafettin Ömer de logonun bir yarışma düzenlenerek seçilmesini arzuladıklarını kaydetti. Bursaspor taraftarı Ardiles de Yeşil Türbe’nin yeşili, Uludağ’ın beyazı olmadan Bursa logosunun olamayacağını söyleyerek, yazdığı bir şiiri paylaştı. Toplantı sonunda BKK Başkanı Semih Pala, toplantıda dile getirilen tüm görüşleri derleyerek ilgili yerlere aktaracaklarını dile getirdi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.