Bu şehirde aktif faylar tespit edildi! Deprem riski yüksek

Bu şehirde aktif faylar tespit edildi! Deprem riski yüksek

2020 yılında 6,6 büyüklüğündeki depremle sarsılan İzmir'de yeni ve aktif fay hatları bulundu.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü'nden bir ekip, İzmir'in dış körfezi olarak tanımlanan Foça Karaburun bölgesinde yaptığı araştırmada bir takım yeni fay hatları ortaya çıkardı.

TÜBİTAK destekli Piri Reis gemisiyle sismik araştırma yapan 12 kişilik ekip, bir hafta boyunca denizde veri topladı.

DEU Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derman Dondurur, çalışmada yaklaşık 1000 kilometrelik bir menzilden sismik veri toplandığını bildirdi.

Dondurur, yukarıdaki çalışmanın çok ilginç sonuçlar verdiğini belirterek, "İzmir Körfezi dışındaki sığ yapılar ve fay yapıları hakkında az çok bilgimiz var ama derin kısım hakkında pek bilgimiz yok. Bizi şaşırtan aktif hataların miktarı ve yoğunluğuydu. Bu çalışmanın sonuçları çok sayıda yeni fayın varlığını göstermiştir." ifadelerini kullandı.

Toplanan bu verilerden yola çıkarak fayların uzanımı, büyüklüğü, deniz tabanını etkileyip etkilemedikleri, aktif olup olmadıklarını ortaya koymayı amaçladıklarını bildiren Dondurur, veriler işlendikten sonra fayların haritalanması aşamasına geçileceğini ifade etti.

İzmir metropol alanı ve çevresinin afet riskine yönelik önemli bir çalışma yaptıklarını, projenin 2 yılda tamamlanmasının hedeflendiğini aktaran Prof. Dr. Dondurur, tarihte İzmir ve çevresinde çok sayıda yıkıcı deprem yaşandığını, özellikle 1739'da Foça'da ve 1688'de İzmir'deki depremlerin büyük hasar verdiğinin bilindiğini de belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.