Brunson TL etkisi
Yaşamakta olduğumuz kur krizinin nedenleri konusunda iktisatçıların çoğunluğu hemfikir: Cari açık, enflasyon ve özel sektör dış borcunda yaşanan büyük sıçrama. Amerika’yla yaşanan Rahip Brunson Krizi, bardağı taşıran som damlaydı. (2001’de Cumhurbaşkanı Sezer’in Ecevit’e anayasa kitapçığı fırlatması gibi.)
Eğer cari açık, enflasyon ve özel sektörün borç yükü olmasaydı, Rahip Brunson’ın TL’ye etkisi sınırlı olurdu.
Bir an Rahip Brunsın'ın serbest bırakıldığını varsayalım. TL bundan nasıl etkilenir? Capital Economics şöyle diyor. "TL, geçtiğimiz haftalarda yaşadığı değer kaybı sonrasında, birçok ölçüte göre değerinin altında bulunuyor.
Reel efektif kur (Türkiye ile ticaret yaptığı ülkeler arasındaki enflasyon ve işgücü maliyeti farklılıkları düşülerek hesaplanan kur seviyesi), tarihin en düşük seviyelerine yakın noktalarda. TL, son dönemde yaşadığı değer kayıplarına kıyasla da zayıf bir konumda.
TL, bu ölçütlere göre gerçek değerinin altında görünüyor. Bununla birlikte Türk parası başka faktörlerden de etkileniyor. Yatırımcılar özellikle Merkez Bankası’nın hareketsizliği (Ve genel olarak Türk politika yapıcılarının hareketsizliği) ile ABD’yle ilişkilerin bozulmasından endişeliler. ABD ile ilişkilerin düzelmesi ve/veya hemen ve agresif bir faiz artırımına gidilmesi, muhtemelen çok kısa vadede TL’nin değer kazanmasına yol açacaktır."
Bugün Rahib Brunson'un davası var Türk yargısının vereceği kararı bekliyor ve ekonomiye etkilerini merakla takip ediyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.