Brezilya'da Asrın Davası Hükümeti Zor Duruma Düşürebilir

Brezilya'da Asrın Davası Hükümeti Zor Duruma Düşürebilir

Brezilya'da asrın davası olarak görülen ve devlet yönetiminde bulunmuş çok sayıda politikacının karıştığı geniş kapsamlı yolsuzluk yargılamasında yüksek mahkeme 12 hükümlünün yeniden yargılanmasına karar verdi.

Brezilya'da asrın davası olarak görülen ve devlet yönetiminde bulunmuş çok sayıda politikacının karıştığı geniş kapsamlı yolsuzluk yargılamasında yüksek mahkeme 12 hükümlünün yeniden yargılanmasına karar verdi. Yeniden yargılama sürecinde haklarında hüküm verilen bazı tutukluların beraat edebileceği ve bazılarının da cezalarının hafifletilebileceği söyleniyor.

Usulde hata olduğu gerekçesiyle yapılan itirazları değerlendiren mahkeme heyeti, çoğunluk oyuyla 12 tutuklu hakkında verilen kararların bozulmasını onayladı. Kamuyounda "mensalão" olarak bilinen dava, eski devlet başkanı Luiz Inacio da Silva döneminde oyların belirli bir düzenek içinde satın alındığının belgelenmesiyle politik bir skandala dönüştü. İddianameyi hazırlayan savcılar, olayın basit bir yolsuzluk suçundan ziyade, içinde banka yöneticileri ve senatörler dahil çok sayıda önemli ismin bulunduğu karmaşık bir yapıya sahip olduğunu tespit ettiler. Soruşturmayı derinleştirip bağlantıları ortaya çıkaran savcılar sanıkların çete oluşturma, kara para aklama, zimmete para geçirme gibi bir çok yasadışı faaliyeti örgütleyen organize bir çete olduklarına karar verdi.

Yargılama sürecinde karar aşamasını geçen 25 kişinin hüküm giydiği davada, 12 sanık hakkında yeniden yargılama talebi geldi. Talebi değerlendiren ve tutuklular lehine karar veren mahkeme heyeti, davayı 2014 yılında yeniden görecek. Mevcut hakimlerin de değişeceği davada Lula'nın kabinesinde bulunan ve dönemin bakanlar kuruluna başkanlık eden Jose Dirceu'nun da bu süreçte temize çıkabileceği konuşuluyor.

Brezilya kamuoyunu uzun süredir ilgilendiren ve satranç oyununa dönüşen yargılamanın devamında, hüküm giyenlerin salıverilmesi durumunda, kararın hükümet aleyhine sonuçlar doğurabileceği öngörülüyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.