'Bozkırın Tezenesi gönlümüz seni arayacak'

'Bozkırın Tezenesi gönlümüz seni arayacak'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, resmi Twitter hesabından Neşet Ertaş'ın vefatıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendiğini belirterek, ''Bozkırın Tezenesi bil ki sazınla, sözünle öyle temiz bir hatıra bıraktın ki gönlümüz hep seni arayacak'' ifadelerini kullandı.

''Ertaş'ın bir sanatçı olarak Türk Halk Müziği için ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu işin uzmanları daha iyi bilir ve takdir ederler'' ifadesine yer veren Arınç, şu değerlendirmelerde bulundu:

SAZININ HER BİR TELİYLE BAŞKA ALEME AKIYORDU

''Ancak bir gönül insanı, bir Anadolu ozanı ve aşığı olarak, bizim yüreklerimize bıraktığı duygu ise bambaşkadır. Onun karakavruk yapısı Anadolu bozkırının bir haritası, türkülerindeki çığlığı ise bu ülke insanının yürek yangını gibiydi. Sazıyla baş başa kaldığında onu seyretmeye doyamıyordum. Adeta kendisinden geçiyor, sazının her bir teliyle bir başka aleme akıyordu. Her bir vuruş aynı zamanda, yüreklerimizin ve ruhumuzun da bam teline dokunuyordu. En ıssız ve ücra duygularımız onun bozkırın toprağı gibi kavrulmuş çığlığıyla ayaklanıyor, harekete geçiyordu. Karacaoğlan, Emrah ve Yunus tadındaki sözleriyle bizi de bizden alıp o çok derinlerimizde saklı olan uzaklara götürüyordu. O modern zamanların, Emrah'ı Karacaoğlan'ı ve Yunusu idi. Yalnızca müzikte usta değildi. Gösterişten uzak, sade Türkçesi ile dile getirdiği türkülerindeki anlamı tarif etmemiz mümkün değil.

Türküleriyle 'gönülden gönüle' giden bir yol açmayı başarmıştı. Hep gönlünden konuşur ve yalnızca gönüllere seslenirdi. Çünkü onda aşıklık istidadı vardı, derununda hep 'Leylasından kalma büyük bir sevdanın ateşi yanardı. Öyle zannediyorum ki o hep o ateşin verdiği acıyla söylerdi.''

DEVASA YÜREĞE SAHİP BÜYÜK SANATÇI

Ertaş'ın, ''Devasa bir yüreğe sahip büyük bir sanatçı'' olduğunu vurgulayan Bülent Arınç, ''Ancak O hep mahzun, mahcup ve mütevazı çehresiyle gösterdi kendisini. Hülasa bu dünyada güzel ve esaslı bir seda bıraktı. Ancak bugün 'gönül dağımız' onun yokluğuyla 'yağmur yağmur boran' oldu. Ruhun şad olsun, mekanın cennet olsun. Bozkırın Tezenesi bil ki sazınla, sözünle öyle temiz bir hatıra bıraktın ki gönlümüz hep seni arayacak'' ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.