Bölge Adliye Mahkemesi İçin 9 Ay Beklemek Yerine 10 Milyona Bina Kiralandı

Bölge Adliye Mahkemesi İçin 9 Ay Beklemek Yerine 10 Milyona Bina Kiralandı

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Sürdürülebilir ve ahlaki bir durum değil, dökümü yapılsın' talimatından sonra kamunun elindeki 248 bin 956 lojman ve sosyal tesis ile 15 bin adedi kiralık olmak üzere 106 bin taşıt ile ortaya çıkan ‘israf’...

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 'Sürdürülebilir ve ahlaki bir durum değil, dökümü yapılsın' talimatından sonra kamunun elindeki 248 bin 956 lojman ve sosyal tesis ile 15 bin adedi kiralık olmak üzere 106 bin taşıt ile ortaya çıkan ‘israf’ gündeme geldi. Ancak Adana’da Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen bir inşaat projesinde Başbakan'ın ‘tasarruf’ çağrısının tersine bir durum yaşanıyor. Bakanlık tarafından ihale ile bir yıl önce inşaatına başlanan bölge adliye binasının tamamlanmasına yaklaşık 10 ay kalmışken, milyonlarca lira para verilerek yeni bir bina kiralandı. Bu uygulama 'Devlet kaynakları neden heba ediliyor?' sorusunu gündeme getirdi.

İLK ÇUKOBİRLİK BİNASI SATIN ALINDI

Adalet Bakanlığı, kurulacak Adana Bölge Adliye Mahkemesi için ilk 2005’te ÇUKOBİRLİK’in kullanılmayan 16 katlı binasını 3.5 milyon liraya satın aldı. Ancak bu bina, adli faaliyetler için uygun görülmediğinden o tarihten bu yana atıl vaziyette duruyor. Bölge adliye mahkemesi için daha sonra D–400 karayolu üzerindeki trafik kavşağında 12 bin metrekare alanda yapılan bir bina kiralandı. İnşaat halindeki binanın iç tefrişi için harcama yapıldı. Fakat benzeri gerekçelerle buradan da vazgeçildi. Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na devredilen bu binada Denetimli Serbestlik, Tüketici Mahkemeleri gibi birimler hizmet veriyor.

KASIM 2013’TE BİNANIN TEMELİ ATILDI

2014’ün sonunda faaliyete geçmesi planlanan Adana Bölge Adliye (İstinaf) Mahkemesi hizmet binasının temeli 29 Kasım 2013'de atıldı. Yüreğir ilçesi Köprülü Mahallesi'nde 98 milyon 700 bin lira keşif bedeliyle yaklaşık 33 bin metrekare alan üzerinde kurulan; 2 bodrum, 1 zemin ve 5 katlı 106 bin metrekare kapalı alana sahip bina Temmuz 2015’te bitirilmesi planlanıyor. Şu anda fiziki gerçekleşmesi yüzde 40’lar seviyesinde ulaşan binanın öngörülen 20 ayda tamamlanması için çalışmalar hızlı bir şekilde sürerken, Adalet Bakanlığı bölge adliye mahkemesi için merkez Seyhan ilçesindeki Reşat Bey Mahallesi’nde bir işadamının 12 katlı binasını anahtar teslim üç yıllığına kiraladı. Binaya her bir yıl için kira bedeli (KDV hariç), 2.5 milyon TL’den toplam 7.5 milyon TL ödenecek.

Binanın tefrişine ise Niğde Açık Ceza İnfaz Kurumu tarafından üretilen (mobilya vb.) malzemeler için (KDV dahil) 1 milyon 508 bin 138 TL ödeneğin tahsisi İş Yurtları Kurumu bütçesinden karşılandı. 12 bin 200 metrekare alana sahip binada çalışmalar devam ediyor ve ağustos ayı sonunda teslim edilecek. Adana, Mersin, Osmaniye, Hatay ve Gaziantep illerini kapsayan bölge adliye mahkemesine hakim ve savcıların atanması halinde Kasım 2014’te kiralanan bu binada hizmete başlayacak. HSYK, ülke genelinde 9 bölgede kurulacak bölge adliye mahkemelerine Şubat 2011’de başsavcıları atamıştı.

Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık, Adana’da farklı binalarda verin ‘parçalı ve taşımalı’ adaletin kamu bütçesine çok ciddi bir yük getirdiğini söyledi. İlde 4 farklı binada sürdürülen yargısal faaliyetlerin yanında 1 Ocak 2015’te –Türkiye genelindekilerle– Adana Bölge Adliye Mahkemesi’nin de hizmete başlamasının planlandığını ifade eden Çıtırık, “Bir bütün olarak bakıldığında bu ‘taşımalı ve bölünmüş adalet’ içerisindeki ek binaların mefruşatı, teknolojik altyapısı ve bunlara ödenen kira bedelleri alt alta yazıldığında yeni Adana Adliyesi’nin yapımında harcanması gereken kaynaklarının israf edildiği açıktır. Bunun çarpıcı örneği ise otel olarak tasarlanan binanın Bölge Adliye Mahkemeleri’ne kiralanmasıdır. Şu anda Bölge Adliye Mahkemesi’nin inşaatı çok hızlı bir şekilde ilerlemekte. Muhtemelen 2015’in Temmuz ayında teslim edilecektir. İnşaatı devam eden bina 9 ay sonra teslim edilecekken Adalet Bakanlığı milyonlarca kira bedeli ödeyip yeni bir ek bina kiralanması karşısında kimsenin sesiz kalmaması gerekir. Burası kaç yıllığına kiraya verilmiştir? Neden 9 aylık zaman dilimi beklenmemiştir? Asıl bina devreye girdikten sonra kiralanan yapı ne olacak? Baro olarak bunun takipçisi olacağız.” dedi.

MİLLETVEKİLLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Adana CHP Milletvekili Ali Demirçalı, birçok ihalenin usulsüz ve rant amaçlı yapıldığını savunarak, AK Parti hükümetinin artık yasaları tanımadığını ileri sürdü. 5 Ekim 2013’te Adana’da temeli atılan sağlık kompleksine de şu ana kadar bir çivi dahi çakılmadığını hatırlatan Demirçalı, “Özellikle AKP Adana milletvekillerine sesleniyorum: Yazıktır bu Adana’ya… Kentin imkânlarını bu kadar kötü kullan bir anlayıştan ne beklenebilir. Birilerine peşkeş çekmek, zengin etmek adına bu tür harcamalar yapılır mı? Bu kaynaklarda tüyü bitmemiş yetimin hakkı vardır. Bölge adliye mahkemesi inşaatının bitim tarihi belli. Belki o tarihe kadar başka bir bina kiralanabilir. Ama üç yıllığına bir bina kiralanıyorsa bu ‘birilerine rant sağlıyorsun’ demektir. Bu sözleşmeyi yapan, talimatı veren kimler; bunun ortaya çıkması lazım. AKP kadroları ülkenin tüm imkânlarını menfaları doğrultusunda kullanıyor. Vergilerimiz birilerine peşkeş çekiliyor. Birilerini zengin edeceğim diye halkın parası böyle çarçur edemezler.” şeklinde konuştu.

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ise Bölge Adliye Mahkemesi hizmet binası inşaatı devam ederken, yeni bir binanın kiralanmasını kaynak israfı olarak değerlendirdi. Yılmaz, “Birilerini zengin etmek mi isteniyor? Ülkede millet ekonomik sıkıntı içindeyken bu tür plansız, düzensiz yapılan işler israfından başka bir şey değil. Bunu yapanlara hesabının sorulması gerekir.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.