‘Biz istemezük’ siyaseti

‘Biz istemezük’ siyaseti

19 gün süren çalışmanın ardından Anayasa değişikliği paketi meclisten geçerek Cumhurbaşkanı’nın onayına sunuldu. AKP İl Başkanı Sorgun, “Muhalefet, biz istemezük siyaseti yaptı” dedi

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Konya milletvekilleri Anayasa değişikliğinin meclisten geçmesinin ardından basın mensupları ile bir araya geldi. Bera Otel’de düzenlenen ve AKP İl Başkanı Ahmet Sorgun’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın toplantısına AKP Konya Milletvekilleri Sami Güçlü, Mustafa Kabakçı, Ayşe Türkmenoğlu, Harun Tüfekçi, Ali Öztürk, Orhan Erdem, Hüsnü Tuna, Muharrem Candan, Hasan Angı ve Ahmet Büyükakkaşlar ile Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Meram Belediye Başkanı Serdar Kalaycı, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve parti yöneticileri katıldı.
ANAYASA DEĞİŞTİRİLEMEZ SÖYLEMLERİ YIKILDI
Toplantının açış konuşmasını yapan AKP İl Başkanı Ahmet Sorgun, geçtiğimiz hafta yoğun bir meclis gündemi yaşandığına dikkat çekerek, Anayasa değiştirilemez söylemlerinin yıkıldığını ifade etti. Meclis görüşmelerinin ardından anayasada değişiklik yapılmasının 330 ile 367 arasında değişen oylarla kabul edildiğini söyleyen Ahmet Sorgun, “Değişiklik referandum yoluyla halkın onayına sunulacak. Böylece halk mutabakatı sağlanmış olacak. Bu süreçte muhalif partiler alternatif öneriler sunmak yerine sadece ‘biz istemezük’ siyaseti yaptı. Buna rağmen Türk milleti artık kendi adına karar verebileceğini göstermiş oldu” dedi.
YOĞUN VE ZOR BİR SÜREÇ AŞILDI
AKP Konya Milletvekili Sami Güçlü de mecliste 19 gün süren yoğun çalışmanın ardından 1982 Darbe Anayasası’nın değiştirildiğini belirtti. 1982 Anayasası’nın kabul edildiği günden bu yana değiştirilmek istendiğini fakat yaşanan gelişmeler nedeniyle bir türlü somut adım atılamadığını ifade eden Sami Güçlü, “Zaman zaman bazı maddeleri değiştirilse de bu yeterli olmamıştır. Anayasa değiştirilmesi söz konusu dahi edilmeyen maddeleri değişti. En önemli nokta bürokratik kuruluşlarla ilgili değişikliktir” dedi. Anayasa değişikliğini 2007 yılında gündemlerine aldıklarını ve buna rağmen  2010 yılında değişikliği zor gerçekleştirdiklerini kaydeden Güçlü, “Anayasa değişikliği konusunda aceleci davrandığımız söyleniyor. Oysa ki aradan 3 yıl geçti. Bu 3 yıl içerisinde AKP’yi kapatma davası açıldı. Ardından Ergenekon olayları patlak verdi. Yaşanan ekonomik krizle birlikte anayasa değişikliği konusu rafa kaldırıldı. Ama nihayetinde değişiklik konusunda en önemli dönem atlatılmış oldu. İnşallah referandum sonrasında halk da değişikliği olumlu karşılayacak” dedi. Yaşanan süreçte uzlaşma arayışlarının hep karşılıksız kaldığını ifade eden Sami Güçlü, meclisteki 3 muhalif partinin kendilerini ilgilendiren önemli konular da olmasına rağmen sürekli olarak değişiklik konusunda karşı durmalarına bir anlam veremediklerini söyledi. 336 evet ve 72 hayırla anayasa değişikliği paketinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önüne sunulduğunu söyleyen Güçlü, bu dönemde CHP’nin Anayasa Mahkemesi’ne gideceğini, MHP’nin karşı duruşuna devam edeceğini, AKP’nin ise reform niteliğindeki değişiklik için milletin de tarihi kararı onaylamasını bekleyeceğini sözlerine ekledi.
Anayasa değişikliği sürecinde mecliste yoğun olarak çalışan milletvekilleri de yaşanan süreçle ilgili kısa bilgiler verdi:
Ayşe Türkmenoğlu: “Tarihi bir olaya imza attığımız için keyifle çalıştık. Muhalefetin keyfi tutumu süreci geciktirdi. Sonunuz Adnan Menderes gibi olacak dediler. Bu apaçık bir tehditti. Bütün güçlüklere rağmen süreci başarıyla atlattık.”
Hüsnü Tuna: “Bu değişiklik darbe anayasasının değiştirilebileceğinin göstergesi olmuştur. Hukuk devleti ve demokratik devletin standartlarının yükselmesine zemin hazırlamış, hak aramaya yönelik engeller ortadan kalkmıştır. Kamu görevlilerine toplu sözleşme hakkı verilmiştir.”
Harun Tüfekçi: “Tarihe önemli bir not düştük. Referandumda milletimiz tarih yazacaktır. Demokrasimiz açısından bu düzenlemenin hayra vesile olmasını diliyorum.”
Ali Öztürk: “Rahmetli Adnan Menderes’in ‘Yeter artık söz milletindir’ diyerek başlattığı değişiklik hareketi nihayete ermiştir. Darbecilerin bir sonraki darbeye açık olan kapısı kapatılmıştır.”
RASİM ATALAY
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.