'Birleşerek, büyüyün'

'Birleşerek, büyüyün'

Sanayi Odasında konuşan Dr. Güler Manisalı Darman, güçlü olmanın yolunun birleşmekten geçtiğini vurgulayarak, Konyalı sanayiciye, birleşin, büyüyün çağrısı yaptı

Konya Sanayi Odası Ocak Ayı Olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi. Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, yeni yılın ilk meclis toplantısının açılış konuşmasına 2010 yılının tüm sanayici ve işadamlarına bol bereket getirmesi temennisiyle başladı. Konya’nın bir sanayi şehri olduğunu ifade eden Büyükhelvacıgil, “Bugün Türkiye’nin önemli bir sanayi merkezi olan, üretimin konuşulduğu her yerde adını iftiharla duyuran şehrimizin sanayisine katkıda bulunan herkese teşekkür ederim” dedi.
KSO Meclis Toplantısına katılan Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Merkezi Başkanı Dr. Güler Manisalı Darman ise, meclis üyelerine aile şirketlerinde kurumsal yönetim ve finansman konularını anlattı. Kurumsal yönetimin önemine değinen Darman, sanayicilere “Birleşin, büyüyün, ölçek ekonomisinden yararlanın” çağrısında bulundu.
“TÜRKİYE’DE ŞİRKETLER ARTIK BÜYÜDÜ”
Dr. Darman, finansman deyince Türkiye’de şirketlerin aklına hep banka finansmanı geldiğini ancak, şirketler için öz kaynaklarıyla ve şirket evlilikleriyle büyümenin de önemli bir konu olduğunu ifade etti.
Dünyada üçüncü kuşaktan sonra şirketlerin ayakta kalma oranının yüzde 13, Türkiye’de ise yüzde 5 olduğunu söyleyen Dr. Darman, “Türkiye’de şirketler artık büyüdü. Önceden şirketi bir kişi yönetiyordu, ama şimdi bir takım fonksiyonların ayrılması gerekiyor. Şirketleri yönetenlerle, icraatları yapanlar ve bu icraatları denetleyenlerin birbirlerinden ayrılması gerekmektedir. Eğer bir şirkette icraat, yönetim ve denetim birbirinden ayrılmaz ve yeterli iç kontrol uygulanamaz ise, şirket sahipleri aleyhine büyük bir maliyet unsuru oluşur” diye konuştu.
Dr. Darman, şirketlerin yönetim kurullarının çok önemli olduğunu ve iyi bir yönetim kurulu oluşturulması halinde büyümenin kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, “Artık, şirketlerin küresel, yönetim kurullarının yerel olması zorlaştı” şeklinde konuştu.
“BÜYÜMENİN ÖN KOŞULU SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”
Piyasa ekonomisinde sürdürülebilirliğin büyümenin ön koşulu olduğunu vurgulayan Dr. Darman, sözlerine şu şekilde devam etti: “Sürdürülebilirliği sağlamak için aile şirketleri de kendilerine; Büyümeye hazırlar mı? Nasıl bir büyüme stratejisi izleyecekler?, Büyümeyi nasıl finanse edecekler?, Büyürken, arkadan gelen aile fertlerinin istihdamı konusunda nasıl bir yol izleyecekler? gibi soruları sormak zorundadırlar. Bu nedenle önce kurumsallaşma ve ardından da kurumsal yönetim, aile şirketlerinde de sürdürülebilirliğin ön koşuludur”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.