M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

BİMDER; “Bozkır’dan sadece Efe çıkmaz…”

BİMDER; “Bozkır’dan sadece Efe çıkmaz…”

Bozkır denince akla “Havası ve suyu sert, insanı mert” geldiğinden mi Bozkır’da olduğu kadar Bozkır dışında da “Efe Diyarı” olarak görülmektedir. Doğrusu buna bizlerde Bozkırlı olarak inanmış ve hoşumuza gitmiş olmalı ki bundan hiçte rahatsız olmamışız.

Nerelisiniz diye ne zaman sorsalar daha karşı tarafa cevap vermeden, karşı tarafında vereceği cevabı bildiğimiz için efe diyarından diyoruz. Çünkü ne zaman Bozkırlıyız desek hemen efe diyarından mısınız deniliyor.

Bozkırlıya neden efe denmiş bunu tam olarak bilmesem de bildiği tek şey tarih kitaplarındaki “Bozkır Ayaklanması”dır diye düşünüyorum. Hatta Bozkır İmam Hatip Lisesi’nde okurken okulumuza tarih öğretmeni olarak atanan hocalarımıza sorduğumuz ilk şey; “Hocam Bozkır’ı daha önce hiç duydunuz?” olurdu. Aldığımız cevap hayır olursa hocam nasıl bilmesiniz? Bozkır tarihe “Bozkır Ayaklanmasıyla” ismini yazdırmış bir ilçe diyerek efe torunun olmanın verdiği gururla geri bildirim verirdik.

Efe olarak anılmak herhalde çok hoşumuza gitmiş olacak ki bunu değiştirmek için de şimdiye kadar bir çabamızda olmamıştır. Ne zamana kadar. Bozkırdaki öğrencilere burs verme, üniversiteye hazırlama, Esmaül Hüsna, Siyeri Nebi yarışması, yaz dönmelerinde 07–17 yaş arsı çocukları camiye alıştırmak için “Haydi Çocuklar Camiye” yarışması, değerler eğitimi, huzur sohbetleri, yaz kursları gibi hizmetlerle adından sık sık bahsettiren BİMDER’in yarışmasına kadar.

BİMDER’in bu takdire şayan, hizmet adındaki bu değerli yarışmasını Bozkır’ımızın tarihi açısından olduğu kadar geleceği açısından da bir o kadar da önemli ve değerli buluyorum. Çünkü Bozkır’da da Lâdik’teki Lâdik Ahmet Hoca, Hadim’deki Muhammet Hadimi Hazretleri, Seydişehir’deki Seyid Harun Hazretleri gibi değerli âlimlerin ilçemiz Bozkır’da da olduğunun farkına varabileceğiz. Demek ki Bozkır’dan sadece efe çıkmadığını âlimlerinde çıktığını öğreneceğiz. Hem de hayatlarını öğrenerek.

Şunu der gibi olduğunuz duyar gibiyim. Hocam Bozkırlı Memiş Efendi var ya! Doğru Bozkırlı Memiş Efendimiz var ancak ona da sahip çıkamadığımızdan mı bilmiyorum o da Seydişehir Çavuş köyüne gitmiş, orada vefat etmiş ve türbesi de oradadır.

Asıl adı Muhammet Kudsi Bozkiri olan Memiş Efendi’de de sadece Bozkır ismi kalmış. Eğer Memiş Efendi’yi sahiplenmiş olsaydık ismini Konya’daki gibi Bozkır’da bir caddeye, bir okula, parka ya da önemli bir yere verirdik. Benim bildiğim kadarıyla yok.

BİMDER’in Bozkır âlimlerini araştırılmasıyla ilgili yarışmasını duyunca da üzüldüm. Çünkü Bozkır’da bu kadar âlim vardı da bize neden anlatılmadı. Böyle bir çalışma neden BİMDER zamanına kadar hiç kimsenin aklına gelmedi ya da getirilmedi.

Değerli âlimlerimiz adına üzülsem de sevincim üzüntümden kat kat daha fazladır. Geçte olsa böyle değerli bir hizmeti BİMDER’in tarafından yapılmış olmasıdır. Böyle takdire şayan ve Bozkırımıza yakışır bir hizmete daha öncülük edeceklerinden dolayı BİMDER Başkanı Mehmet Görür’ün şahsında yönetim kurulunu tebrik ediyorum. İyi ki varsınız diyorum. Çünkü biz Bozkır’ımızın efe diyarı kadar âlimler diyarı da olduğunu sayenizde öğreneceğiz. Böyle güzel bir çalışmaya bir nebze de olsa katkımız olsun diye siz okurlarla yarışma ilgili BİMDER Başkanı Mehmet Görür’ün açıklamasını sunuyorum.

 Kısa adı BİMDER olan Bozkır İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Gönüllüleri Derneği Başkanı Mehmet Görür: “Dernek yönetimi olarak almış olduğumuz kararlar doğrultusunda geleceğimizin teminatı genç nesillerimizin geçmişte bu topraklara hizmet etmiş Bozkır Âlimlerini daha iyi tanıyabilmek için “Geleceğin Nesilleri Bozkırın Âlimlerini araştırıyor” projesini hayata geçirdik. Bu Proje kapsamında bu sene Tevfik Bilge ve Ali Güzeldülger hocalarımızın hayatları araştırılacak ve elde edilen bilgiler ışığında güzel bir eser meydana getirilecektir. BİMDER bundan sonraki senelerde de Bozkır’da yetişmiş tüm Âlimlerin yaşamları ve hizmetlerinin gün yüzüne çıkartılması için bu şekilde araştırma yarışmalarını gelenekselleştirilecek. Bu yarışmalar vesilesi ile tarihimizle yarınlarımız arasında köprü kurulmuş olacak.

Yarışmanın şartları şu şekildedir; Yarışmaya katılan öğrencilerimiz Belirledikleri Âlim hakkındaki araştırmalarını en geç 15 Şubat 2016 Tarihine kadar BİMDER’e teslim edecekler.
Yarışmaya katılacak olan Bozkır İlçesindeki 6 Lise’den birinci gelen öğrencilere Çeyrek Altın hediye edilecek. Birinci olanlar arasında yapılacak değerlendirme sonrası; Bozkır Birincisine 1.500,00 TL, Bozkır İkincisine 1.000,00 TL, Bozkır Üçüncüsüne 500,00 TL ödül verilecektir. Yarışma sonucu ve ödül töreni 22 Şubat 2016 tarihinde gerçekleştirilecektir.

Sonuç olarak böyle değerli çalışmayı projeye dönüştüren BİMDER Başkanı Sayın Mehmet Görür’e, yönetim kuruluna, İlçe Kaymakamımız Sayın Mustafa Demir’e İlçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Cengiz Koç’a ve emeği geçenlere bir Bozkırlı olarak şükranlarımı sunarım.

Daha geniş bilgi için BİMDER Başkanı Mehmet Görür Tel: 05364917852.

Selam ve dua ile…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi
SON YAZILAR