Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit İstifa Etti

Berlin Belediye Başkanı Klaus Wowereit İstifa Etti

Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit başbakanlık görevini bırakacağını açıkladı. Bir basın toplantısı düzenleyerek görevinden çekileceğini bildiren Wowereit başbakanlık görevini yılsonunda bırakacak. Toplantıda "Kendi isteğimle...

Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit başbakanlık görevini bırakacağını açıkladı. Bir basın toplantısı düzenleyerek görevinden çekileceğini bildiren Wowereit başbakanlık görevini yılsonunda bırakacak. Toplantıda "Kendi isteğimle gidiyorum." diyen Wowereit’ın istifa edeceğinden partisi Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) dahi haberinin olmadığı kaydedildi.

Wowereit başbakanlık koltuğunu görev süresi bitmeden iki yıl önce bıraktı. İstifa açıklamasını Berlin Senatosu’nun haftada bir gerçekleştirdiği olağan toplantısında yapan 60 yaşındaki Berlin Eyalet Başbakanı Wowereit 40 yıldır politikanın içinde olduğunu hatırlattı ve "Bu kadar yıl sonra geri çekilme kararı vermek kolay olmadı ama kendi isteğimle ayrılıyorum." diyerek makamına ilişkin kendi partisinin de katkısıyla yürütülen tartışmaya nokta koyduğunu söyledi.

Berlin Büyük Havaalanı BER’in açılışının dört kez ertelenmesi Wowereit’ın başbakanlığına büyük gölge düşürdü. BER’in açılışının ertelenmesinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Wowereit, havaalanının danışmanlık konseyi başkanlığı görevinden ayrılacağını da duyurdu ve "BER konusunda bazı şeyler istediğimiz gibi yürümedi ne yazık ki." dedi.

SPD’nin Berlin Parlamentosu’ndaki meclis grubuna ve grubun başkanı Filistin asıllı Raed Saleh’e sadakatlerinden dolayı isim vererek teşekkür etmesi siyasi kulislerde Wowereit’ın koltuğuna Saleh’i tavsiye ettiği şeklinde yorumlandı.

İstifa gerekçesini dillendirirken "Kendime vakit ayırmak için kendime izin verdim." ifadesini kullanan Wowereit Berlinli temizlikçi bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi, Batı Berlin'in kenar semtlerinden Lichtenrade’de dört kardeşiyle birlikte büyüdü.

Wowereit‘ın yerine başbakanlık koltuğuna oturacak kişi SPD’nin üst kurullarında gerçekleştirilecek görüşmelerden sonra açıklanacak. SPD’nin yönetici kadrosunun Berlin Başkanı Jahn Stöss üzerinde anlaşması bekleniyor. Berlin Parlamentosu’nda temsil edilen muhalefet partileri ise yeni başbakan yerine erken seçim talebinde bulundular. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.