‘Berat Kandili insan  ruhuna hitap etmeli’

‘Berat Kandili insan ruhuna hitap etmeli’

Ramazan ayının habercisi Berat Kandili’nin öneminden bahseden Eğitimci Yazar Bekir Tekkaymaz, “Klasik dua, zikir ve namazla geceyi geçirip hiçbir şekilde ruhuna hitap eden bir gayrete girmezse, o gecenin bereketi ve seccade açıkta kalır” dedi

Üç ayların ikincisi, 11 ayın sultanı olan Ramazan ayının da habercisi Berat Kandili, Konya’da idrak ediliyor. İslam'a göre berat, günahlardan arınma, temize çıkma, ilahi af ve rahmete nail olma anlamlarına geliyor. Müslümanların kandil gecelerinde neler yapması gerektiğini söyleyen Eğitimci Yazar Bekir Tekkaymaz, bu tür önemli günlerin Müslümanlar için fırsat olduğunu belirterek, insanların tövbe kapısından yararlanması gerektiğini dile getirdi.

‘BENDEN MAĞFİRET DİLEYEN YOK MU?’

Berat Kandili hakkında Hz. Muhammet’in Hadis-i Şerif’inden bahseden Eğitimci Yazar Bekir Tekkaymaz, “Berat gecesi Müslümanların Ramazan ayına 15 gün kala mübarek sayılan gecelerden biridir. Peygamberimiz (SAV), ‘Şaban ayının 15’inci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ dünyaya en yakın göğe inerek fecir oluncaya kadar, ‘Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. Müptela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim’ buyurur” diye konuştu.

10-2-1.jpg

KANDİLLER İYİ DEĞERLENDİRİLMELİ

Müslümanların Berat Kandili’nde ibadetleriyle meşgul olmasını dile getiren Tekkaymaz, “Bu gece Ümmet-i Muhammet Ramazan'a yaklaşmanın vermiş olduğu heyecanla, dualarla, zikirlerle Kur'an tilavetleri ile sohbetlerle geçirirler ve gündüzleri oruç tutarlar. Bugün Müslümanların Berat Kandili'nde öncelikle şunları yapmasını tavsiye ediyorum; Ümmet, vicdan sahibi insan olmanın şuurunu kazanabilmenin gayretini göstermeliler. Bunun için insan, hem oruç tutmalı hem Kur'an tilaveti yapmalı hem gecesinde tövbe ve namaz ibadeti ile meşgul olmalı. Ama öncelikle Kur'an'ı anlayıp yeryüzüne hâkim kılma, adalet nizamını tesis edebilme gayretini gösterme ruhuna sahip olmanın çabasını göstermelidir. Sadece klasik dua, zikir ve namazla geceyi geçirip hiçbir şekilde ruhuna hitap eden bir gayrete girmezse, o gecenin bereketi seccade de açıkta kalır” şeklinde konuştu. İsrail’in özellikle İslam dininin kutsal günlerinde Filistin’e saldırdığını belirten Tekkaymaz, Siyonistlerin zalimliğinden vazgeçmediğini söyledi. Tekkaymaz, “Yeryüzünde kötülüğün ete kemiğe bürünmüş hali, Yahudi topluluğu olmuştur. Her zaman olduğu gibi yine Yahudiler Müslümanların mukaddes saydığı günlerde saldırmak için elinden geleni yapacaktır. Ondan insanlığa dair bir şey beklemek asla doğru değildir. Böyle beklenti içine girmek de saflıktan başka bir şey değildir. Mescid-i Aksa'da cihat eden kardeşlerimiz, bu manevi görevin kendilerine vermiş olduğu o güçle, o maneviyatla İsrail'in karşısında dimdik duracaklardır. Ancak onlara destek olmayan, onların yanında olmayan, aynı inancını paylaştığını söyleyen diğer Müslümanlar kandil gecelerinde ne kadar secde etseler de bu yardım etmemenin hesabını veremeyecekler” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜRÜMÜZ İNANCIMIZDAN FAYDALANIR

Eğitimci Yazar Bekir Tekkaymaz, Kandil günlerine özel ibadetlerin olmadığını belirterek, şunları söyledi: “1600'lü yıllarda mübarek gün olduğu kanaati ile minarelere konulan aydınlatıcı olarak kullanılan kandiller sebebiyle bu isimle söylenmiştir. Bizim kültürümüz inancımızdan faydalanır. İnancımız, kültürümüzü yoğurur. Bu gecelere ait özel bir ibadet yoktur. Herkes kendine münhasır gönlünün dilediğince ibadet yapar. Bazı kimseler, ‘bu gecenin ibadeti şöyle olmalıdır’ diyerek bir ibadet tahsis ederse bidat (sonradan türeyen) işlemiş olur. Günümüzde kandiller, gösteriye ve görüntüye önem verilerek yapılıyor. Bu mukaddes günlerin ruhuna uygun değildir. Ama her şeye rağmen Müslümanlar kültürlerini, geleneklerini ve inançlarını etkilenerek yoğurmamaları gerekiyor. Batılının kendilerine göre kutsal saydığı şeylere benzeterek, dinimizi güncel hayatımızı ve sembollerimizi bozmamamız gerekiyor. Şimdiden Ümmet-i Muhammet'in cehennemden kurtuluş beratını alacağı Mukaddes günlere kavuşmasını Allah’tan diliyorum.”

ALİ GÖZEN

Kaynak:ALİ GÖZEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum