M. Emin Karabacak

M. Emin Karabacak

Beklenen “nun-u CİHAN”Beyli-2

Beklenen “nun-u CİHAN”Beyli-2

nun-u CİHAN Ahlak Düşünce Kültür ve Edebiyat Dergisi 2. sayısıyla okurlarıyla buluştu. Aynı heyecan aynı şevk, aynı özveriyle çalışılmış ve 1.sayısı gibi içerik olarak dop dolu bir dergi.

 nun-u CİHAN deyince akıllara Cihanbeyli Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin özveriyle çıkarmış oldukları dergi geliyor. nun-u CİHAN dergisinin 2.sayısı sayfa sayısı 1.sayısına nazaran daha fazla. Bu da dergiye daha fazla emek harcandığını ve alın teriyle yoğrulduğunu göstermektedir.

Dergi çıkarmak nasıl özel ve önemli bir çalışma ise bir periyoda göre derginin devamını sağlamak, çıkarabilmekte önemlidir. Bir hevesle çıkarılan birçok dergi ikinci sayısını çıkaramamaktadır. Dergi çıkarmak çıkarılan dergide de konuların güncelliğini de dikkate alarak yoğurabilmek, okuyucuların da kendilerinden bir şeyler bularak okuyabilecekleri bir dergi çıkarmak gerçekten zordur. Bu, kısıtlı imkânlarla çıkarılan bir okul dergisi olunca bu iş daha da zordur. Başarıların temelinde yatan gerçek sebeplerin zorluklar olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Bu anlamda nun-u CİHAN bizim için daha farklı anlamlar ifade etmektedir.

Dergi bir okul dergisi olmasına rağmen baskı kalitesiyle, içeriğiyle, konuları ele alınışlarıyla okul dergi formatını aştığını ilk sayfasını çevirmeye başlar başlamaz anlaşılmaktadır.

Hatırlayacağınız üzere nun-u CİHAN dergisi 1.sayısında ‘İFFET’ konusunu ele almıştı. 2.sayısında ise ‘KARDEŞLİK’ konusunu ele almış. Şehit haberleri geldikçe yüreğimizin burkulduğu bu zamanda en çok ihtiyacımız olan kardeşlik konusunu ele almaları ayrıca takdire şayandır.

Derginin Editörü Eşref ÖZDEMİR 1.sayfadaki editörden yazısında: ‘Kardeş kavgalarının yaşandığı Müslümanların birbirinden ayrıldığı bir dönemde Nun-u Cihan olarak son zamanlarda unutulan kardeşlik algısını yeniden gündemimize alarak her yönüyle özlenen, beklenen kardeşlik müessesesini ele aldık.

Ayetler,  hadisler ışığında baktık kardeşliğe. Hak batıl mücadelesi içerisinde Hz. Adem ve oğullarından bahsettik. Sahabelerin dilinden dinledik kardeşliği. Cihan devleti Osmanlı’da kardeşlik anlayışını ve birlikte yaşama metodunu yazdık. Konuklarımız vardı… Konya İl Müftümüz Prof. Dr. Ali AKPINAR hocamız ve Cihanbeyli Belediye Başkanı Mehmet KALE ile kardeşlik üzerine hasbihal ettik. Sosyal medya yer aldı dergimizde. İngilizcenin Osmanlıcanın Arapçanın kardeşliğini yazdı satırlarımız. Kimi zaman sayılardan kimi zaman atomlardan kimi zaman hücrelerden dem vurduk. Huzur evi sakinleriyle hoş zaman geçirdik, duygularımızı içimize sığdıramadık taşırdık. Kardeş kıskançlığını uzmanından dinledik. Halimizi ilmihalle düzelttik. Öğrencilerimiz aldı kalemi eline kardeşlik yazdılar, çizdiler beyaz sayfalara. Düğünleri, kına geceleri, yasları ve yemekleri kardeşlik kokan Cihanbeylimizi anlattık. Hz. Mevlana’dan hikâyeleri dinledik daha. İmam hatip neslinin inşasında emeği olanlar bereket kattı dergimize. Pansiyonumuzda yaşanan ve yaşanması gereken kardeşlikten bahsettik. Ezgilerde türkülerde edebiyattan kardeşlik dizeleri sıraladık. Kardeşliğimizi dualarla perçinledik. Ahilik sistemini günümüzde özledik. Kitap ve film tanıtımları, fıkra bilmece ve bulmacalarla renk kattık dergimize. Okulumuzdaki sosyal ve kültürel faaliyetleri birkaç sayfaya sığdırmaya çalıştık.’ 

Geçtiğimiz sene elinize ulaşan birinci sayımız için aldığımız olumlu tepkiler güç ve motive kazandırdı nun-u Cihan’a. Düşünmenin, yazmanın, okumanın önemini ve kalemin gücüne inanan bir ekip olarak yoğun bir çalışmanın ürünü olan nun-u Cihan’ın 2.sayısıyla karşınızdayız. Dergimizin elinize ulaşmasında katkı sağlayan başta Cihanbeyli Belediye Başkanı Mehmet KALE ve ekibine, misafirperver Konya İl Müftümüz Prof. .Dr. Ali AKPINAR hocamıza, dergimizde yayınlanmak üzere makalesini bizimle paylaşan Uzm. Psk. Ayşenur KARAKÜLAH  hanımefendiye, Konya Özel Anıt Hastanesi Baştabibi Kudsi ÖNCÜ abimize Konya Dr. İsmail IŞIK Huzur Evi İdaresi ve çalışanlarına, Cihanbeyli İmam Hatip Derneği Başkan ve gönüldaşlarına teşekkür ederiz’. der.

Okul Müdürü Tevfik KURT giriş yazısına kardeşlik konusu ele almış ve devamında da okulda yapılan hizmetlerden bahsetmiştir. Bunun yanında okul başarısındaki artışı yüzdelik olarak açıklamış. Yapılan hizmetlerdeki başarıyı takdir ve tebrik etmemek elde değil.

 Bir İmam-Hatip Lisesi mezunu olarak hocamın şu cümlesi anılarımın zihnimde tekrar canlandı ve kendimi hey gidi günler demeden de alamadım. ‘İlçe merkezindeki tüm camiler ile en ücra köydeki camilerimizin hepsinde öğrencilerimiz Cuma günlerinde özel imam hatiplik ve müezzinlik görevlerini yerine getirmişleredir’

Okul Müdürü Tevfik KURT yazısını; “… bütün bu çalışmalarda desteklerini esirgemeyen, öğrenci, öğretmen ve idareci arkadaşlarıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.’ bitirmiştir.

 Edebiyat Öğretmeni Abdurrahman Keskin İmam Hatip Yurdunda Kardeşliği şu şekilde tarif etmiştir: ‘Kardeşlik dedik bazen bir somunda Muş, Erzurum, Konya olabilmekti. Yatakhanede aynı havayı soluyup bir maçta aynı heyecanı yaşamaktı. Hasta olduğunda diplomasız doktor bulmaktı etrafında. Parasız ama bonkör kardeşinle 10 lirayı paylaşmaktı kardeşlik. Hiçbir şeyi kapının ardında bırakmamaktı. Kardeşlik aslında gözden ırak olup gönülden ırak olmamaktı. Aynı safta namaza durup kendine değil; ona dua etmekti. Yardım kutusunda Filistin olmak, Rabia olmaktı,  belki de ben değil biz olabilmekti.’

Yazılarıyla Cihanbeyli Anadolu İmam-Hatip Lisesi’nde görev yapan okulun değerli öğretmenlerinden; Ahmet Küçükyıldız, Nazmiye Bebek, Hasan Demirlek, Betül Akaydın, Mehmet Çiftçi, Sadık Büyükkeleş, Merve Pekalkan, Abdurrahman Keskin, Sümeyye Bilgen, Mehmet Akif Eseroğlu, Şeyda Nur Danışan, Özlem Çakmak, Kenan Ayva, Mehmet Nabikoğlu, Fadime Arısoy, Mustafa Doğan, Hacer Demirel, Ahmet İkrim, Betül Akaydın,  Bayram Narkuz, Tolga Aydoğan, Zekiye Dinlen katkıda bulunmuşlar.

Yine Cihanbeyli Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencilerden; Elif Kale, Ravza Dayı, Hatice Çalık, İnci Yılmaz, Gamze Yılmaz, Berna Alp, Melike Oruç, Naciye Varol, Rabia Çam, Tuğba Ünlü, Kader Ünalan, Sevim Vurgun yazılarıyla; Merve Nur Camcı, M. Aladağ, Sinem Dilek, Huriye Feslioğlu, Aleyna Yıldırım,  Havva Taşpınar ise karikatürleriyle katkıda bulunmuşlar.

nun-u Cihan dergisinin 2.sayısının çıkmasında büyük emekleri olan Cihanbeyli Anadolu İmam-Hatip Lisesi Müdürü Tevfik Kurt’a, Editörü Eşref Özdemir’e, okul müdür yardımcılarına, öğretmenlerine, öğrencilerine ve emeği geçen isimsiz kahramanlara teşekkür ederim. Başarılarının devamını diler, bir okuyucu olarak derginin 3.sayısını da dört gözle beklediğimizi de belirtmek isterim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
M. Emin Karabacak Arşivi
SON YAZILAR