Bekir Bozdağ: Hsyk Seçim Usulünün Değiştirilmesinde Fayda Var

Bekir Bozdağ: Hsyk Seçim Usulünün Değiştirilmesinde Fayda Var

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelik seçimi usulünde değişiklik yapılmasında fayda olduğunu söyledi. Bozdağ, Ankara Hakimevi’nde HSYK seçim sonuçlarını değerlendirdi. Hakimevi çıkışında basın...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelik seçimi usulünde değişiklik yapılmasında fayda olduğunu söyledi.

Bozdağ, Ankara Hakimevi’nde HSYK seçim sonuçlarını değerlendirdi. Hakimevi çıkışında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bozdağ, “Bu seçim hâkim ve savcılarımızın kendi seçimidir. Kendileri hakkında nihai kararlar verecek en yüksek kurulun üyelerinin belirlendiği bir seçimdir. Demokratik bir seçim olmuştur. Seçim sonuçları itibari ile baktığımızda çoğulcu bir HSYK yapısı oluşmuştur. Yargının içindeki bütün farklılıkların temsil edildiği bir sonuç ortaya çıkmıştır. Türkiye’nin, milletimizin arzusu da bu anlamda çoğulcu bir yapının oluşmasıdır. Hâkim ve savcılarımız bu seçimle kazanmışlardır. Türkiye’nin yargısı kazanmıştır, hukuk devleti, tarafsız ve bağımsız bir yargı anlayışı kazanmıştır. Esasında hâkim ve savcılarımız tekçi bir anlayışa, ideolojik bir yargı anlayışına ‘hayır’ demişlerdir.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN ANAYASANIN 159. MADDESİNİ DEĞİŞTİRMESİ ZARURİDİR”

HSYK üyelik seçiminde bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı ile ilgili soruya ise Bozdağ şu şekilde cevap verdi: “2010 referandumundan sonra uygulanan seçim ilk olduğu için onun sonuçlarını o gün itibarı ile tam değerlendirme imkânı olmamıştır. Ama buğu gelinen noktada baktığımız bu seçim usulü yargı içerisinde ayrışmalara, kutuplaşmalara hepimiz yol açtığı hiç şüphesiz. Ben kurul başkanı olarak daha önce de ifade ettim. Bu seçim usulünün sonuç ne olursa olsun değiştirilmesinde Türkiye’miz acısından fayda vardır. Hukuk devleti acısından, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı acısından fayda vardır, yargının politize olmaması için, ayrışmaması için, hukuk üstünlüğüne sadakatle bağlı kalarak devam etmesi için Türkiye’nin anayasanın 159. maddesini değiştirmesini zaruridir. Buradan muhalefet partilerimize de çağrıda bulunuyorum. Gelin anayasanın 159. maddesini birlikte yazalım. Geçmişte biz seçim usulünün çok faydalı olacağına inanarak bu değişiklik yaptık. Gelinen noktada baktığımızda bunun pek çok sıkıntılar ortaya koyduğu da tartışmasızdır. O zaman iyi niyetle ön gördüğümüz sonuçlar ortaya maalesef çıkmıyor.”

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.